Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa określonymi, posiadanymi przez nas zasobami: glebą, wodą, budżetem, maszynami, narzędziami czy infrastrukturą przechowalniczą. Podobnie rośliny, rosnące na naszych polach gospodarują zasobami, które im dostarczamy, wykorzystują na określonym poziomie, wodę z gleby, składniki pokarmowe, światło słoneczne czy przestrzeń, którą zajmują.

Woda to życie

Zdolność do wykorzystania składników pokarmowych przez poszczególne gatunki określają potrzeby pokarmowe roślin (np. ilość azotu konieczna na wyprodukowanie 1 t plonu). Zdolność do efektywnego wykorzystania wody przez rośliny możemy mierzyć współczynnikiem transpiracji, mówiącym nam o tym, ile wody musi zużyć dany gatunek na wyprodukowanie 1 kg suchej masy.  Wartości współczynnika transpiracji dla poszczególnych gatunków roślin uprawnych są bardzo zróżnicowane. Jak podaje literatura, mogą one wynosić średnio od 300 do prawie 1000 l wody na 1 kg wytworzonej suchej masy rośliny.

Tab. współczynnik transpiracji dla kilka wybranych gatunków roślin uprawnych:

Gatunek uprawnyWspółczynnik transpiracji H2O l/kg s.m.
pszenica473-559
kukurydza315-413
lucerna651-963
fasola656
marchew270-460
kapusta518-810
ogórek686
Za: S. Karczmarczyk i L. Nowak

Jak widzimy przynajmniej niektóre gatunki roślin „dość rozrzutnie” gospodarują wodą. W tym kontekście pojawia się pytanie, czy możemy mieć wpływ na poprawę wykorzystania wody przez rośliny uprawne? Aby odpowiedzieć na to pytanie warto sięgnąć do historii i to do czasów bardzo nam odległych. Historia podpowiada nam, że możemy wykorzystać do poprawy wykorzystania wody przez rośliny uprawne zjawisko mikoryzy.

Mikoryza pojawiła się w historii roślin bardzo wcześnie, towarzyszyła już pierwszym roślinom lądowym – 400 milionów lat temu, można zaryzykować stwierdzenie, że mikoryza pomogła skolonizować roślinom środowisko lądowe. Mikoryzą nazywa się symbiozę zachodzącą pomiędzy korzeniami roślin wyższych a wysoce wyspecjalizowanymi grzybami żyjącymi w glebie. Nazwa zjawiska – mikoryza pochodzi od dwóch greckich słów: mykes – grzyb, rhiza – korzeń. Mówi się, że różne rodzaje mikoryzy tworzy ponad 80% roślin lądowych, liczba grzybów wchodzących w związki mikoryzowe z roślinami wyższymi szacuje się na około 5000 – 6000 gatunków. Najbardziej rozpowszechnioną (występującą u ponad 80% roślin, w tym u większości roślin uprawnych) i najstarszą jest mikoryza endotroficzna, młodszą i mniej rozpowszechnioną jest mikoryza ektotroficzna, występuje ona u około 5% roślin, głównie nagozalążkowych drzew leśnych. Najmłodszym i najmniej rozpowszechnionym typem mikoryzy, jest mikoryza erykoidalna, występująca wyłącznie w przedstawicieli roślin wrzosowatych.

Mikoryza mikoryzą, ale co z tego wynika dla nas? Generalnie można zaryzykować takie stwierdzenie, że rośliny o silnie zmikoryzowanym systemie korzeniowym są bardziej konkurencyjne niż rośliny bez mikoryzy. Mikoryza silnie oddziałuje na: zaopatrzenie roślin w wodę i składniki pokarmowe, stan fizjologiczny roślin i przebieg podstawowych procesów biochemicznych (np. fotosyntezę), wspiera rośliny w walce ze stresami powodowanymi przez czynniki abiotyczne i biotyczne. Z praktyki wiemy, że owoce z roślin mikoryzowanych są ładniejsze, lepiej wybarwione, słodsze, smaczniejsze, stanowią bogatsze źródło składników pokarmowych i substancji biologicznie czynnych, np. antyoksydantów, witamin, fenoli. Owoce także lepiej się przechowują, są trwalsze po zbiorze.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Zalecenia dla jabłoni.

Pobierz w formacie PDF w wersji do wydruku: JABŁONIE.pdf  Pod zdjęciem...

XStress zwieksza zawartość antyoksydantów.

XSTRESS ZWIĘKSZA WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE POMIDORÓW Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami, to...

Komunikat nr XIX Zabiegi fitosanitarne po zbiorach

Zabiegi fitosanitarne po zbiorach Koszenie liści Koszenie liści jest jedynie...

Jak skutecznie zabezpieczyć róże brokułów przed zakwitaniem?

Aktualnie trwająca fala upałów oraz prognozowana pogoda do końca sierpnia,...

Komunikat nr XII Mączniak prawdziwy i choroby liści truskawki

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XII z dnia 2 maja...

Wpływ wapnia dostarczanego w czasie kwitnienie rzepaku.

Efekty dostarczenia wapnia do kwiatów poprzez wzmocnienie działania pompy wapniowo...

Zalecenia dla truskawki. Wersja z dokumentacją filmową.

TRUSKAWKA W KOLEJNYCH LATACH UPRAWY PREPARATY: BIOCAL POLYVERSUM WP PROTECTOR...

Wyniki doświadczenia przeprowadzonego na truskawkach odmiany Alba

Jakość owoców truskawki Tym razem chciałbym się z Wami podzielić...

Przepikowanie rozsady pomidora

    Jeżeli pomidory wysiane są w skrzynki wysiewne to...

Tabela prewencji fungicydów dla Polyversum

Spis substancji aktywnych dni karencji do stosowania Polyversum Trifloksysytrobina (Zato)...

Komunikat nr XV Umiar i rozwaga w dokarmianiu poza korzeniowym i biostymulacji

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XV z dnia 15 maja...

Informacja branżowa. Frupica 440 SC zwiększa zdolność przechowalniczą truskawki

Frupica 440 SC zwiększa zdolność przechowalniczą truskawki Informacje od firmy...

Komunikat nr XVIII Uwaga na zapowiadane upały

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XVIII z dnia 23 czerwca...

Komunikat nr. 25. Ochrona truskawek, i koszenie liści po zbiorze owoców.

Komunikat 25/2017 z dnia 6.07.2017   Komunikat nr. 25. Ochrona...

Zalecenia dla śliwek.

  ŚLIWY    PREPERATY:  BIOCAL  POLYVERSUM WP  PROTECTOR  BLACKJAK  VAPORGARD ...

Ochrona pozbiorcza selera korzeniowego bez dodatkowych pozostałości środków ochrony roślin

Powoli zbliżają się zbiory selera korzeniowego do przechowywania. Dotychczasowy przebieg...

Komunikat nr. 22. Pierwsze pokolenie zmieników pojawia się na plantacjach truskawek.

Komunikat 22/2017 z dnia 16.06.2017 Pierwsze pokolenie zmieników pojawia się na...

Ochrona przedzbiorcza gruszki oraz ochrona pozbiorcza gruszki i jabłka bez pozostałości środków ochrony roślin

W ostatnich latach w Polsce przybywa profesjonalnych sadów gruszowych. Mimo...

Komunikat nr XVII Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców

  Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XVII z dnia 6...

Etykieta XStress

Etykieta XStress dla opakowania 1 litr.  Pobierz etykietę Xstress 1...