Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa określonymi, posiadanymi przez nas zasobami: glebą, wodą, budżetem, maszynami, narzędziami czy infrastrukturą przechowalniczą. Podobnie rośliny, rosnące na naszych polach gospodarują zasobami, które im dostarczamy, wykorzystują na określonym poziomie, wodę z gleby, składniki pokarmowe, światło słoneczne czy przestrzeń, którą zajmują.

Woda to życie

Zdolność do wykorzystania składników pokarmowych przez poszczególne gatunki określają potrzeby pokarmowe roślin (np. ilość azotu konieczna na wyprodukowanie 1 t plonu). Zdolność do efektywnego wykorzystania wody przez rośliny możemy mierzyć współczynnikiem transpiracji, mówiącym nam o tym, ile wody musi zużyć dany gatunek na wyprodukowanie 1 kg suchej masy.  Wartości współczynnika transpiracji dla poszczególnych gatunków roślin uprawnych są bardzo zróżnicowane. Jak podaje literatura, mogą one wynosić średnio od 300 do prawie 1000 l wody na 1 kg wytworzonej suchej masy rośliny.

Tab. współczynnik transpiracji dla kilka wybranych gatunków roślin uprawnych:

Gatunek uprawnyWspółczynnik transpiracji H2O l/kg s.m.
pszenica473-559
kukurydza315-413
lucerna651-963
fasola656
marchew270-460
kapusta518-810
ogórek686
Za: S. Karczmarczyk i L. Nowak

Jak widzimy przynajmniej niektóre gatunki roślin „dość rozrzutnie” gospodarują wodą. W tym kontekście pojawia się pytanie, czy możemy mieć wpływ na poprawę wykorzystania wody przez rośliny uprawne? Aby odpowiedzieć na to pytanie warto sięgnąć do historii i to do czasów bardzo nam odległych. Historia podpowiada nam, że możemy wykorzystać do poprawy wykorzystania wody przez rośliny uprawne zjawisko mikoryzy.

Mikoryza pojawiła się w historii roślin bardzo wcześnie, towarzyszyła już pierwszym roślinom lądowym – 400 milionów lat temu, można zaryzykować stwierdzenie, że mikoryza pomogła skolonizować roślinom środowisko lądowe. Mikoryzą nazywa się symbiozę zachodzącą pomiędzy korzeniami roślin wyższych a wysoce wyspecjalizowanymi grzybami żyjącymi w glebie. Nazwa zjawiska – mikoryza pochodzi od dwóch greckich słów: mykes – grzyb, rhiza – korzeń. Mówi się, że różne rodzaje mikoryzy tworzy ponad 80% roślin lądowych, liczba grzybów wchodzących w związki mikoryzowe z roślinami wyższymi szacuje się na około 5000 – 6000 gatunków. Najbardziej rozpowszechnioną (występującą u ponad 80% roślin, w tym u większości roślin uprawnych) i najstarszą jest mikoryza endotroficzna, młodszą i mniej rozpowszechnioną jest mikoryza ektotroficzna, występuje ona u około 5% roślin, głównie nagozalążkowych drzew leśnych. Najmłodszym i najmniej rozpowszechnionym typem mikoryzy, jest mikoryza erykoidalna, występująca wyłącznie w przedstawicieli roślin wrzosowatych.

Mikoryza mikoryzą, ale co z tego wynika dla nas? Generalnie można zaryzykować takie stwierdzenie, że rośliny o silnie zmikoryzowanym systemie korzeniowym są bardziej konkurencyjne niż rośliny bez mikoryzy. Mikoryza silnie oddziałuje na: zaopatrzenie roślin w wodę i składniki pokarmowe, stan fizjologiczny roślin i przebieg podstawowych procesów biochemicznych (np. fotosyntezę), wspiera rośliny w walce ze stresami powodowanymi przez czynniki abiotyczne i biotyczne. Z praktyki wiemy, że owoce z roślin mikoryzowanych są ładniejsze, lepiej wybarwione, słodsze, smaczniejsze, stanowią bogatsze źródło składników pokarmowych i substancji biologicznie czynnych, np. antyoksydantów, witamin, fenoli. Owoce także lepiej się przechowują, są trwalsze po zbiorze.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Konferencja Trendy Jagodowe w Kraśniku

POPRAWA JAKOŚCI BORÓWKI               ...

Komunikat nr. 26. Uwaga na wciornastki w uprawie truskawek

Komunikat 26/2017 z dnia 7.07.2017 Uwaga na wciornastki w uprawie...

Informacja branżowa. W pełni sezonu truskawkowego.

Informacjie od firmy Nufarm Polska W pełni sezonu truskawkowego.  ...

Wydłużenie okna zbioru gruszek

W ostatnich latach w Polsce przybywa profesjonalnych sadów gruszowych. Mimo...

Komunikat nr. 15. Kwieciek malinowiec na truskawkach.

Komunikat 15/2017 z dnia 18.05.2017   Kwieciaki malinowiec na truskawkach  ...

Zalecenia dla pietruszki.

PIETRUSZKA TERMINY I DAWKI    PROGRAM ZAPOBIEGAWCZY 1. w fazie...

Nowe sposoby ograniczenia kiły kapustnych.

Pytanie, które zaczęliśmy sobie stawiać, gdy po pierwszym roku regularnej...

Komunikat nr XVIII Uwaga na zapowiadane upały

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XVIII z dnia 23 czerwca...

xstress ulotka

Daj na wstrzymanie To mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów...

Komunikat nr XI Ostrożnie ze stosowaniem herbicydów

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Nr XI z dnia 2 maja 2016 Ostrożnie ze...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Większe plony pietruszki.

BO NAJWAŻNIEJSZY JEST KORZEŃ BO NAJWAŻNIEJSZY JEST KORZEŃ Stymuluje kiełkowanie...

Komunikat nr XXII Szkodniki systemu korzeniowego truskawek

Szkodniki systemu korzeniowego truskawek   Kilkuletni cykl uprawy truskawki sprzyja...

Najlepsze praktyki produkcji i wysadzania rozsady warzyw

ROZSADA WYSADZANIE.  ZERO STRESU. Profesjonalny dobór zabiegów.  Szybki start wegetacji...

Zapobiega i zwalcza różowatość korzeni cebuli.

Zapobieganie różowatości  korzenicebuli Biologiczny fungicyd zawierający Pythium oligandrum     Zapobiega i...

Komunikat o nowej rejestracji Polyversum WP do ochrony plonów warzyw

Nowa rejestracje do zapobiegania chorobom po-zbiorczym. Z przyjemnością informujemy, że...

BioAgris Czeresnia

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE STRATOM PLONU W UPRAWIE CZEREŚNI I...

Komunikat nr. 27. Nawożenie i biostymulacja truskawek po zbiorach owoców.

Komunikat 27/2017 z dnia 27.07.2017   Nawożenie i biostymulacja truskawek...

Woda to życie. Część 1

Niezależnie od rozwoju techniki, postępu w agrotechnice, postępu biologicznego, uprawianych...

Komunikat nr X Lustracje na obecność roztoczy w uprawie truskawki

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Nr X z dnia 27 kwietnia 2016...