Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak jednym z warunków jego realizacji jest zaspokojenie ich wysokich potrzeb pokarmowych. Szczególną rolę w budowaniu wielkości i jakości plonu pszenic pełni azot. O roli azotu w budowaniu plonu pszenicy świadczy wielkość wskaźnika akumulacji jednostkowej azotu w plonie, w jednej tonie ziarna wraz z plonem ubocznym pszenice akumulują nawet do 35 kg azotu. Zależnie od fazy rozwojowej pszenic azot spełnia określone funkcje plonotwórcze.

Dla przykładu w fazie krzewienia odpowiedzialny jest za formowanie zawiązków kłosów w pędach, w fazie krzewienia i na początku strzelania w źdźbło odpowiedzialny jest za zmniejszenie tempa redukcji pędów i redukcji zawiązków kłosów, a w fazie dojrzewania stopień odżywienia azotem decyduje między innymi o wielkości akumulacji białka w ziarnie. Oczywiście potrzeby pokarmowe pszenic zaspakajamy głównie stosując nawożenie doglebowe, starannie dobierając dawki i formy azotu w stosowanych nawozach. Powszechnie także dokarmiamy pszenice nawozami dolistnymi. Tradycją jest stosowanie w dokarmianiu dolistnym azotu, magnezu oraz ważnych mikroelementów. I tu pojawia się pytanie, czy możemy zwiększyć efektywność azotu stosowanego dolistnie?

Odpowiedzią, na tak postawione pytanie, jest rodzina azotowych nawozów dolistnych – NHDelta, sformułowanych w technologii poprawiającej wykorzystanie azotu – NUE. Nawozy z rodziny NHDelta zawierają prekursory grupy aminowej – NH2. Zastosowanie takiej formy azotu silnie wpływa na pobieranie tego składnika przez rośliny oraz jego dalszy metabolizm w roślinie. Prekursory grupy aminowej z nawozów NHDelta są bardzo szybko pobierane przez liście. Są także bardzo szybko wbudowywane w białka, bez zbędnego wydatku energetycznego poświęconego na redukcję azotu azotanowego do formy aminowej, czyli tej, która występuje w aminokwasach i dalej białkach. Dodatkowo nawozy NHDelta pozwalają zachować w roślinie odpowiedni balans dwóch grup hormonów roślinnych auksyn i cytokinin. Balans ten jest odpowiedzialny między innymi za prawidłowy rozwój systemu korzeniowego i części nadziemnej oraz za prawidłowe kwitnienie i wiązanie nasion. Rodzina nawozów azotowych NHDelta jest szczególnie polecana na stanowiskach słabszych, o nieuregulowanym odczynie, okresowo suchych lub w warunkach okresowych braków wody.

Na polskim rynku dostępne są dwa produkty z rodziny NHDelta: NHDelta Ca (Delta wapniowa) i NHDelta K (Delta potasowa). NHDelta Ca polecana jest dla roślin o zwiększonym zapotrzebowaniu na wapń lub w okresach, kiedy rośliny takie zapotrzebowanie wykazują: niska zawartość wapnia w glebie, kwitnienie, zawiązywanie i wzrost owoców. NHDelta K polecana jest dla roślin o zwiększonym zapotrzebowaniu na potas oraz w momentach, gdy pobieranie potasu z gleby jest ograniczone: susza, wysokie temperatury. W uprawie pszenic polecana jest głównie NHDelta Ca w dawce 5 l/ha, w kluczowych dla roślin pszenic fazach rozwojowych:

  • faza 3/4. liści – poprawa rozwoju systemu korzeniowego, zwiększenie tolerancji na chłody i suszę
  • krzewienie – stabilizowanie liczby rozkrzewień
  • strzelanie w źdźbło – efekt zieloności, zwiększenie powierzchni asymilacyjnej liści
  • pojaw liścia flagowego – efekt zieloności liścia flagowego, zwiększenie powierzchni asymilacyjnej liścia flagowego, lepsze wypełnienie ziarna
  • kłoszenie – utrzymanie efektu zieloności liści, lepsze wypełnienie ziarna, wzrost zawartości białka w ziarnie

Zastosowanie nawozów dolistnych NHDelta, według prowadzonych badań pozwala na ograniczenie dawek azotowych nawozów doglebowych o około 20%, bez spadku jakości i ilości plonów ziarna.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Wsparcie dla rozsady papryki – Blackjak, Polyversum WP i Slick

W największym zagłębiu paprykowym zaczęły się siewy na wczesne nasadzenia...

Tabela mieszania Porectora z fungicydami.

UWAGA: NIE STWIERDZONO JAKICHKOLWIEK NEGATYWNYCH REAKCJI PODCZAS UŻYWANIA MIESZANEK PONIŻEJ...

WPŁYW BIOCAL NA ZAWIĄZANIE ŁUSZCZYN RZEPAKU

WPŁYW BIOCAL NA ZAWIĄZANIE ŁUSZCZYN RZEPAKU  Tak wygląda porównanie łuszczyn...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Nowa rejestracja Polyversum.

Jesdyna metoda zapobiegania rózowatości korzeni cebuli Z radością informujemy, iż...

BioAgris przygotowanie rozsady do wysadzenia

ROZSADA PRZYGOTOWANIE DO WYSADZENIA Zawiesina Leonardytu z północnej Dakoty. Dzięki...

Woda to życie. Część 1

Niezależnie od rozwoju techniki, postępu w agrotechnice, postępu biologicznego, uprawianych...

Maliny nie tylko na deser

Konsumenci kupują owoce jagodowe, w tym maliny, w sposób planowy...

Tabela prewencji fungicydów dla Polyversum

Spis substancji aktywnych dni karencji do stosowania Polyversum Trifloksysytrobina (Zato)...

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

BioAgris Gibereliny

jak poprawić efektywność giberelin przyciąga gładką skórką EFEKTYWNOŚĆ GIBERELIN A...

Brokuły i kalafiory wysokiej jakości

Brokuły i kalafiory z sezonu letniego są już dostępne. Niedługo...

Zamgławianie w przechowywaniu warzyw.

ZAMGŁAWIANIE WARZYW W PRZECHOWALNI          Straty powstające podczas...