Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest dostępna dla roślin uprawnych. Wynika to z faktu, że woda może znajdować się w glebie pod różnymi postaciami, które mają różny stopień związania np. z koloidami glebowymi i cząstkami gleby.

Woda to życie

Stosując to kryterium możemy wyróżnić:

  • wodę krystalizacyjną,
  • wodę występującą w glebie pod postacią lodu czy też pary wodnej,
  • wodę związaną siłami molekularnymi (higroskopowa i błonkowata),
  • wodę kapilarną,
  • wodę grawitacyjną,
  • wodę gruntową.

W wymienionym szeregu kolejno maleją siły wiązania wody przez glebę i rośnie jej dostępność dla roślin. Mogą one pobierać wodę z gleby jedynie, gdy siła ssąca systemu korzeniowego jest równa lub większa od sił wiążących ją w glebie. Rośliny mogą wykorzystywać wodę przytrzymywaną w glebie z siłą maksymalnie 15 000 hPa. Do wody łatwo dostępnej dla roślin możemy zaliczyć wodę grawitacyjną wolno przesiąkającą przez glebę oraz część wody kapilarnej, która jest wiązana przez glebę z siłą do około 5000 hPa. Woda trudnodostępna jest przytrzymywana w glebie z siłą do około 15000 hPa, jest to graniczna wartość pobierania przez rośliny. Przy przekroczeniu tej wartości woda staje się niedostępna dla roślin (ciśnienie ponad 15 000 hPa) i rozpoczyna się proces ich więdnięcia. Paradoksalnie więdnięcie roślin następuje w różnych glebach, przy różnej zawartości wody. Zależy to od siły ssącej gleby, a ta zależy między innymi od składu mechanicznego, zawartości koloidów glebowych i substancji organicznej. Punkt trwałego więdnięcia dla gleb piaszczystych może nastąpić przy 2% objętościowych wody w glebie, natomiast w glebie gliniastej przy zawartości wody na poziomie 35%.

Dbając o glebę – wykonując zabiegi agrotechniczne powinniśmy mieć na uwadze działania, które potencjalnie wpływają na ilość wody dostępnej dla roślin – zabiegi wpływające na wielkość retencji wody w glebie. Retencję rozumiemy jako zdolność gleby do zatrzymywania wody. Zdolność ta zależy głównie od składu granulometrycznego i struktury gruzełkowatej gleby. O powstawaniu i utrzymywaniu tej struktury decyduje szereg czynników, ale najważniejsze znaczenie mają:

  • odpowiednia zawartość próchnicy
  • odczyn gleby: obojętny lub zbliżony do obojętnego

Myśląc o budowaniu satysfakcjonującej retencji wody w glebie, należy pamiętać o stałym dbaniu o zawartość substancji organicznej (próchnicy) oraz o regularnym korygowaniu odczynu gleby. Zwiększanie zawartość substancji organicznej w glebie, w tym próchnicy możemy wykonywać długofalowo i doraźnie – na przykład stosując różnego rodzaju preparaty oparte na kwasach humusowych. Takich rozwiązań w Polsce i Europie jest bardzo wiele. W niektórych krajach, chociażby w takich jak Hiszpania, są one stałym elementem agrotechniki, szczególnie w uprawach ogrodniczych prowadzonych pod osłonami. Wśród tego typu rozwiązań wyróżnia się nawóz BLACKJAK, ponieważ jest to skoncentrowana wodna zawiesina mikronizowanego leonardytu. Dzięki unikalnej metodzie produkcji – mikronizacji – zachowuje wszystkie zawarte w nim składniki aktywne oraz działa dwufazowo. Pierwsza faza składająca się z kwasów huminowych, fulwowych i humin działa natychmiast po zastosowaniu. Druga faza, oparta na mikrocząsteczkach leonardytu, wnika do gleby bądź substratów torfowych tworząc depozyt (zapas), z którego powoli uwalniają się i działają składki aktywne – kwasy humusowe i huminy. Takie podejście do formułowania nawozu zapewnia działanie natychmiastowe i długofalowe a także znakomicie ogranicza straty kwasów humusowych wynikające z wymywania ich w głąb gleby – poza zasięg systemu korzeniowego roślin. Dodatkowo zastosowanie dolistne nawozu organicznego BLACKJAK wzmacnia w roślinie cały szereg procesów fizjologicznych, będących następstwem uruchamiania odpowiednich genów oraz związanych z nimi procesów, między innymi odpowiedzialnych za:

  • gospodarkę hormonalną, podziały i wydłużanie się komórek,
  • oddychanie, syntezę ATP (procesy kumulacji i wykorzystania energii),
  • metabolizm azotu,
  • szlaki sygnałowe odpowiedzi na warunki stresowe,
  • pobieranie i transport fosforu w roślinie.

Produkty wspomniane w tym materiale

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Komunikat nr XIX Zabiegi fitosanitarne po zbiorach

Zabiegi fitosanitarne po zbiorach Koszenie liści Koszenie liści jest jedynie...

Komunikat o nowej rejestracji Polyversum WP do ochrony plonów warzyw

Nowa rejestracje do zapobiegania chorobom po-zbiorczym. Z przyjemnością informujemy, że...

Maliny nie tylko na deser

Konsumenci kupują owoce jagodowe, w tym maliny, w sposób planowy...

Komunikat nr 5. Wiosenne nawożenie azotem.

  Komunikat 5/2017  z dnia 10.04.2017   Wiosenne nawożenie posypowe...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Przepikowanie rozsady pomidora

    Jeżeli pomidory wysiane są w skrzynki wysiewne to...

Komunikat nr XI Ostrożnie ze stosowaniem herbicydów

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Nr XI z dnia 2 maja 2016 Ostrożnie ze...

Nowości w uprawie malin.

POPRAWA JAKOŚCI MALIN.               ...

Etykieta Vaporgard.

Etykieta XStress dla opakowania 1 litr.  Pobierz etykietę Vaporgard 1...

Ochrona pozbiorcza selera korzeniowego bez dodatkowych pozostałości środków ochrony roślin

Powoli zbliżają się zbiory selera korzeniowego do przechowywania. Dotychczasowy przebieg...

Najnowszy program dla warzywników. Brokuł najwyższej jakości.

      Brokuł najwyższej jakości. Produkcja rozsady. Rozsadę brokuła...

Wyniki doświadczenia przeprowadzonego na truskawkach odmiany Alba

Jakość owoców truskawki Tym razem chciałbym się z Wami podzielić...

Jak przyśpieszyć wzrost roślin z siewek?

Siew nasion Kiedy mamy już wybrane wielodoniczki możemy przystąpić do...

Doświadczenie z różnymi typami gleby i traktowania sadzonek truskawki.

Doświadczenie założono wiosną (24.04.2014 roku) wysadzając sadzonki doniczkowe truskawek odmiany...

Przędziorek chmielowiec na plantacji truskawek.

Przędziorek chmielowiec na plantacji truskawek. Aktualnie po okresie ochłodzenia, następuje...

Komunikat nr 4. Monitoring plantacji truskawek na obecność szkodników

Komunikat 4/2017  z dnia 5.04.2017   Monitoring plantacji truskawek na...

Konferencja Trendy Jagodowe w Kraśniku z nowościami dla truskawki

Jakość truskawek               ZALECENIA ...

Komunikat nr. 17.Zwalczanie mączniaka prawdziwego truskawki.

Komunikat 17/2017 z dnia 23.05.2017 Zwalczanie mączniaka prawdziwego truskawki. Faza rozwoju:...

Komunikat nr 20. Niewydolność systemu korzeniowego truskawki.

  Komunikat 20/2017 z dnia 1.06.2017   Niewydolność systemu korzeniowego truskawki....

Zalecenia dla malin. Wersja z dokumentacją filmową.

MALINA LETNIA Pobierz w formacie PDF w wersji do wydruku...