Daj na wstrzymanie
To mikroelementowy nawóz przeznaczony
do spowolnienia procesów PRZEJRZEWANIA owoców.
Daje każdej komórce sygnał i energię „drugiej młodości”, dzięki czemu roślina zaczyna produkować kwas benzoesowy hamujący syntezę etylenu, ogranicza również inne procesy powodujące przejrzewanie.
Stosowany bezpośrednio przed zbiorem, wydłuża okres optymalnej
dojrzałości zbiorczej, co ułatwia planowanie zbioru w trudnych warunkach pogodowych (wysoka temperatura, obfite deszcze), bądź przy braku
siły roboczej.
Ogranicza procesy oddychania po zbiorze, dzięki czemu owoc
charakteryzuje się większą odpornością w transporcie oraz większą
trwałością handlową w obrocie.
Zalecenia
MALINA W POLU
1,5 l/ha
3–4 dni przed pierwszym zbiorem, zabieg powtarzać
co 7 dni
w przypadku wystąpienia niekorzystnych warunków (gorąco, obfite deszcze)
dawkę należy powiększyć
do 2 l/ha
MALINA POD
OSŁONAMI
1 l/ha
3–4 dni przed pierwszym zbiorem, zabieg powtarzać
co 7 dni
TRUSKAWKA
1 l/ha
5–7 dni przed planowanym zbiorem, zabieg powtarzać
co 7–10 dni
BORÓWKA
1 l/ha
3–4 dni przed kazdym zbiorem
w przypadku wystąpienia niekorzystnych warunków (gorąco, obfite deszcze)
dawkę należy powiększyć
do 1,5 l/ha