Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Woda to życie. Część 1

Niezależnie od rozwoju techniki, postępu w agrotechnice, postępu biologicznego, uprawianych odmian, gleba i wodą są, i pozostaną na zawsze podstawowymi zasobami, niezbędnymi do produkcji roślinnej. Prawidłowe gospodarowanie wodą i glebą jest fundamentem rentowności gospodarstwa, szczególnie teraz, gdy mamy do czynienia z gwałtownymi i nieprzewidywalnymi zjawiskami atmosferycznymi: okresowymi suszami, nawalnymi opadami, coraz bardziej zauważalnym ociepleniem klimatu.

Woda to życie

Wiemy doskonale, że gleba jest skomplikowanym układem wzajemnie powiązanych ze sobą faz: stałej (w której wyróżniamy także fazę żywą gleby), ciekłej i gazowej. Woda, a właściwie roztwór glebowy zawierający rozpuszczone związki nieorganiczne, organiczne i jej wzajemne relacje z powietrzem glebowym wpływają na większość fizycznych, chemicznych, i biologicznych właściwości gleby. Woda jest środowiskiem dla przebiegu reakcji chemicznych zachodzących w glebie, substratem wykorzystywanym do tych reakcji, warunkuje wzrost i rozwój roślin oraz mikroorganizmów glebowych. Można zaryzykować stwierdzenie, że bez wody nie ma życia – nie ma życia w glebie oraz na jej powierzchni.

Wiele ostatnich sezonów wegetacyjnych charakteryzuje się bardzo zmiennymi warunkami atmosferycznymi. Szacuje się, że na przestrzeni ostatnich 600 lat susze występowały na terenie Polski z częstotliwością od 19 do 25 razy w każdym 100-leciu. Niestety w ostatnich latach susze pojawiają się coraz częściej – w latach 2001-2012 wystąpiły aż 5-krotnie. Dodatkowo, sytuację pogarsza zwiększająca się zmienność warunków atmosferycznych – występowanie coraz silniej zarysowanych okresów niedoborów (susze) i nadmiarów opadów (nawalne deszcze). W ostatnich latach obserwujemy wzrost: temperatury powietrza, intensywności promieniowania słonecznego oraz prędkości wiatru – zwiększających straty wody z gleby i pogłębiających deficyt wody w glebie. Podstawowym jej źródłem w glebie są opady atmosferyczne i nawadnianie. Średnia roczna suma opadów w Polsce wynosi około 550-600 mm, z wahaniami od 500-550 mm w części środkowej kraju, do 600-650 mm na północy i południu kraju oraz ponad 1000 mm w górach. Niestety, charakterystyczną cechą klimatu naszego kraju jest duża zmienność opadów i temperatury powodowana ścieraniem się mas powietrza oceanicznego i kontynentalnego. Średnia roczna, realna suma opadów, występująca w niektórych rejonach Polski jest niestety mniejsza niż potrzeby wodne uprawianych tam roślin.

O zaopatrzeniu roślin w wodę decydują głównie:

  • opady atmosferyczne – ich wielkość i rozłożenie w czasie sezonu wegetacyjnego
  • retencja glebowa – zdolność do zatrzymywania i oddawania wody roślinom
  • podsiąkanie wody z głębszych warstw gleby – jeżeli takie zasoby występują glebie
  • nawadnianie – zgodne z potrzebami danego gatunku

Na wielkość i rozłożenie opadów atmosferycznych w sezonie wegetacyjnym nie mamy i nie będziemy mieć wpływu, jest to poza naszym zasięgiem. Możemy mieć jednak ogromny wpływ na retencję wody w glebie, dostępność wody dla roślin. Możemy także lepiej zarządzać wodą przeznaczoną do nawadniania oraz poprawić efektywność jej wykorzystywania przez rośliny.

W jaki sposób i przy udziale jakich narzędzi możemy zarządzać wodą w glebie? Jaka jest dostępność wody i jej wykorzystanie przez rośliny? O tym przeczytacie w kolejnych, naszych materiałach poświęconych wodzie glebowej.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Zlecenia dla Kalafiora

    ZLEZENIA DLA KALAFIORA Pobierz w formacie PDF w...

Komunikat nr X Lustracje na obecność roztoczy w uprawie truskawki

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Nr X z dnia 27 kwietnia 2016...

Informacja o funkcjonowaniu grupy truskawkowej w 2018 roku.

  Kończąc kolejny już sezon działalności Grupy Truskawkowej pragniemy w...

Czy adiuwanty mają wpływ na ordzawienie jabłek?

Bardzo ciekawe badania oceniając ordzawienie Gali oraz HoneyCrisp przy stosowaniu...

Zalecenia dla śliwek.

  ŚLIWY    PREPERATY:  BIOCAL  POLYVERSUM WP  PROTECTOR  BLACKJAK  VAPORGARD ...

Etykieta Protectora.

Etykieta XStress dla opakowania 1 litr. Protector Protector to adiuwant...

Zalecenia dla papryki polowej

  PAPRYKA POLOWA Pobierz w formacie PDF w wersji do...

Etykieta Vaporgard.

Etykieta XStress dla opakowania 1 litr.  Pobierz etykietę Vaporgard 1...

Komunikat z dnia 2 czerwca 2017 roku, informacje od partnera Grupy Truskawkowej firmy Bayer.

Informacjie od partnera Grupy Truskawkowej firmy Bayer. Na kwitnących plantacjach...

Komunikat nr. 15. Kwieciek malinowiec na truskawkach.

Komunikat 15/2017 z dnia 18.05.2017   Kwieciaki malinowiec na truskawkach  ...

Komunikat nr. 19. Aktualna sytuacja na plantacjach truskawek i zagrożenie ze strony chorób.

Komunikat 19/2017 z dnia 30.05.2017   Aktualna sytuacja na plantacjach truskawek...

Produkcja rozsady pomidorów gruntowych.

Produkcja rozsady.Pomidory gruntowe dla przetwórstwa produkowane są w wielu gospodarstwach,...

Konferencja Trendy Jagodowe w Kraśniku z nowościami dla truskawki

Jakość truskawek               ZALECENIA ...

BioAgris wspiera kongres rolnictwa RP

Informacja branżowa. W pełni sezonu truskawkowego.

Informacjie od firmy Nufarm Polska W pełni sezonu truskawkowego.  ...

Przędziorek chmielowiec na plantacji truskawek.

Przędziorek chmielowiec na plantacji truskawek. Aktualnie po okresie ochłodzenia, następuje...

Nowa rejestracja Polyversum.

Jesdyna metoda zapobiegania rózowatości korzeni cebuli Z radością informujemy, iż...

Nawożenie truskawek po zbiorze owoców na letnich warsztatach z Grupą Truskawkową.

Wsparcie dla rozsady papryki – Blackjak, Polyversum WP i Slick

W największym zagłębiu paprykowym zaczęły się siewy na wczesne nasadzenia...

Doświadczenie z różnymi typami gleby i traktowania sadzonek truskawki.

Doświadczenie założono wiosną (24.04.2014 roku) wysadzając sadzonki doniczkowe truskawek odmiany...