Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Woda to życie. Część 1

Niezależnie od rozwoju techniki, postępu w agrotechnice, postępu biologicznego, uprawianych odmian, gleba i wodą są, i pozostaną na zawsze podstawowymi zasobami, niezbędnymi do produkcji roślinnej. Prawidłowe gospodarowanie wodą i glebą jest fundamentem rentowności gospodarstwa, szczególnie teraz, gdy mamy do czynienia z gwałtownymi i nieprzewidywalnymi zjawiskami atmosferycznymi: okresowymi suszami, nawalnymi opadami, coraz bardziej zauważalnym ociepleniem klimatu.

Woda to życie

Wiemy doskonale, że gleba jest skomplikowanym układem wzajemnie powiązanych ze sobą faz: stałej (w której wyróżniamy także fazę żywą gleby), ciekłej i gazowej. Woda, a właściwie roztwór glebowy zawierający rozpuszczone związki nieorganiczne, organiczne i jej wzajemne relacje z powietrzem glebowym wpływają na większość fizycznych, chemicznych, i biologicznych właściwości gleby. Woda jest środowiskiem dla przebiegu reakcji chemicznych zachodzących w glebie, substratem wykorzystywanym do tych reakcji, warunkuje wzrost i rozwój roślin oraz mikroorganizmów glebowych. Można zaryzykować stwierdzenie, że bez wody nie ma życia – nie ma życia w glebie oraz na jej powierzchni.

Wiele ostatnich sezonów wegetacyjnych charakteryzuje się bardzo zmiennymi warunkami atmosferycznymi. Szacuje się, że na przestrzeni ostatnich 600 lat susze występowały na terenie Polski z częstotliwością od 19 do 25 razy w każdym 100-leciu. Niestety w ostatnich latach susze pojawiają się coraz częściej – w latach 2001-2012 wystąpiły aż 5-krotnie. Dodatkowo, sytuację pogarsza zwiększająca się zmienność warunków atmosferycznych – występowanie coraz silniej zarysowanych okresów niedoborów (susze) i nadmiarów opadów (nawalne deszcze). W ostatnich latach obserwujemy wzrost: temperatury powietrza, intensywności promieniowania słonecznego oraz prędkości wiatru – zwiększających straty wody z gleby i pogłębiających deficyt wody w glebie. Podstawowym jej źródłem w glebie są opady atmosferyczne i nawadnianie. Średnia roczna suma opadów w Polsce wynosi około 550-600 mm, z wahaniami od 500-550 mm w części środkowej kraju, do 600-650 mm na północy i południu kraju oraz ponad 1000 mm w górach. Niestety, charakterystyczną cechą klimatu naszego kraju jest duża zmienność opadów i temperatury powodowana ścieraniem się mas powietrza oceanicznego i kontynentalnego. Średnia roczna, realna suma opadów, występująca w niektórych rejonach Polski jest niestety mniejsza niż potrzeby wodne uprawianych tam roślin.

O zaopatrzeniu roślin w wodę decydują głównie:

  • opady atmosferyczne – ich wielkość i rozłożenie w czasie sezonu wegetacyjnego
  • retencja glebowa – zdolność do zatrzymywania i oddawania wody roślinom
  • podsiąkanie wody z głębszych warstw gleby – jeżeli takie zasoby występują glebie
  • nawadnianie – zgodne z potrzebami danego gatunku

Na wielkość i rozłożenie opadów atmosferycznych w sezonie wegetacyjnym nie mamy i nie będziemy mieć wpływu, jest to poza naszym zasięgiem. Możemy mieć jednak ogromny wpływ na retencję wody w glebie, dostępność wody dla roślin. Możemy także lepiej zarządzać wodą przeznaczoną do nawadniania oraz poprawić efektywność jej wykorzystywania przez rośliny.

W jaki sposób i przy udziale jakich narzędzi możemy zarządzać wodą w glebie? Jaka jest dostępność wody i jej wykorzystanie przez rośliny? O tym przeczytacie w kolejnych, naszych materiałach poświęconych wodzie glebowej.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Komunikat nr. 1 Pobieranie prób glebowych do analizy chemicznej.

Komunikat nr 1/2017 Dnia 21 marca 2017       ...

Dlaczego warto zastosować Polyversum po ruszeniu wegetacji?

Pytium oligandrum zawarty w preparacie Polyversum  chroni rośliny nie tylko...

Komunikat nr 20. Niewydolność systemu korzeniowego truskawki.

  Komunikat 20/2017 z dnia 1.06.2017   Niewydolność systemu korzeniowego truskawki....

Jak przyśpieszyć wzrost roślin z siewek?

Siew nasion Kiedy mamy już wybrane wielodoniczki możemy przystąpić do...

Komunikat nr XVIII Uwaga na zapowiadane upały

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XVIII z dnia 23 czerwca...

Poprawa zawiązywania owoców

Borówka amerykańska zawiązywanie owoców  W tym roku przymrozki bardzo się...

Komunikat nr 5. Wiosenne nawożenie azotem.

  Komunikat 5/2017  z dnia 10.04.2017   Wiosenne nawożenie posypowe...

Zalecenie dla papryki pod osłonami

  PAPRIKA POD OSLONAMI PREPARATY:  POLYVERSUM WP  BIOCAL  ZALECENIA:  ZAPOBIEGANIE...

Zalecenia dla porzeczki.

PORZECZKA PREPERATY: BIOCAL POLYVERSUM WP PROTECTOR BLACKJAK SUZUKI TRAP TERRA...

Komunikat nr XXIII Zabiegi nawozowe wzmacniające odporność roślin na choroby, szkodniki i stres.

Odpowiednio dobrane zabiegi żywieniowe mogą istotnie poprawić odporność roślin na...

Zalecenia dla gruszek.

GRUSZE Pobierz w formacie PDF w wersji do wydruku : Zalecenia...

Komunikat nr. 15. Kwieciek malinowiec na truskawkach.

Komunikat 15/2017 z dnia 18.05.2017   Kwieciaki malinowiec na truskawkach  ...

Wyniki doświadczenia przeprowadzonego na truskawkach odmiany Alba

Jakość owoców truskawki Tym razem chciałbym się z Wami podzielić...

Ocenę uszkodzeń mrozowych truskawki.

Zachęcamy do wykupienia dostępu do rewelacyjnego materiału z "Doradcy jagodowego" ...

Komunikat nr. 17.Zwalczanie mączniaka prawdziwego truskawki.

Komunikat 17/2017 z dnia 23.05.2017 Zwalczanie mączniaka prawdziwego truskawki. Faza rozwoju:...

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Zalecenia dla pomidorów polowych.

SIEW (wielodoniczki) BEZPOŚREDNIO PO WYSIEWIE NASIONBLACKJAK – 250 ml na...

Komunikat nr. 27. Nawożenie i biostymulacja truskawek po zbiorach owoców.

Komunikat 27/2017 z dnia 27.07.2017   Nawożenie i biostymulacja truskawek...

Komunikat z dnia 2 czerwca 2017 roku, informacje od partnera Grupy Truskawkowej firmy Bayer.

Informacjie od partnera Grupy Truskawkowej firmy Bayer. Na kwitnących plantacjach...

BioAgris wspiera kongres rolnictwa RP