Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Zalecenia pobierania próbek glebowych, do chemicznej analizy.

Jak prawidłowo, pobierać próby do analiz chemicznych? Jak zlecać wykonanie analizy gleby. Szczegółowe instrukcje dotyczące pobierania prób glebowych.

Zalecenia pobierania próbek glebowych, do chemicznej analizy.

Wczesna wiosna to dobry czas na wykonanie analizy chemicznej gleby, która jest podstawą precyzyjnego nawożenia.

Stosowanie nawozów mineralnych na zasadzie orientacyjnej zawsze niesie ryzyko popełnienia błędu skutkującego niedożywieniem lub przenawożeniem roślin.

Zalecamy pobranie prób glebowych głębokości 20-25 cm i wykonanie analizy chemicznej. Jest to szczególnie wymagane gdy uprawa znajduje się na nowym stanowisku lub gdy analiza chemiczna na plantacji objętej doradztwem nie była wykonywana od dwu lat (lub dłużej). Zaleca się aby analizę chemiczną gleby wykonać metodą ogrodniczą (tzw. Uniwersalną), popularnie stosowaną przez Stacje Chemiczno-Rolnicze do oceny gleb i podłoży warzywnych (koszt analizy jednej próbki 55,50 zł brutto). Podczas składania zlecenia należy wyraźnie podkreślić konieczność oznaczenia w glebie obu form azotu (zarówno azotanowej NO3 jak i amonowej NH4+). Jako że forma azotanowa jest podatna na wypłukiwanie po zimie dominuje w glebie forma amonowa azotu. Uściślenie zlecenia jest ważne gdyż Laboratoria i Stacje Chemiczno-Rolnicze zajmujące się analizą gleb ogrodniczych mają różne pakiety analiz i nie we wszystkich pakietach uwzględnia się oznaczenie obu form azotu. Wyniki uzyskane tą metodą w sposób kompleksowy zobrazują rzeczywistą i aktualną zasobność w najważniejsze składniki pokarmowe.

włóknina na truskawki cena

Jeżeli Właściciel plantacji nie planuje wykupienia wczesnowiosennej wizyty lustracyjnej w celu zdiagnozowania rodzaju gleby i stanu odżywienia plantacji zaleca się również wykonanie oznaczenia zawartości próchnicy glebowej (koszt ok. 25 PLN ).

 

Dane dotyczące aktualnej zawartości próchnicy glebowej pozwolą w przybliżeniu ocenić  tempo wypłukiwania składników pokarmowych w trakcie sezonu wegetacyjnego.

Aby wyniki analizy chemicznej były miarodajne i odzwierciedlały rzeczywistą zasobność ryzosfery próbki gleby do analiz muszą być pobrane z zachowaniem pewnych zasad:

Próbka musi być reprezentatywna dla danego obszaru lub plantacji: jedna próbka może charakteryzować maksymalnie powierzchnię 2 ha jeżeli jest to teren równy z glebą o zbliżonym składzie i stanie agrotechnicznym, jeżeli jest uprawiany ten sam gatunek i odmiana oraz jeżeli jest stosowana taka sama agrotechnika. Różnica w każdym wymienionym czynniku powoduje konieczność sporządzenia dodatkowej próby.

  1. Z całego obszaru (lub plantacji) kwalifikującego się do objęcia jedną próbą należy pobrać do naczynia zbiorczego 10-15 niewielkich próbek pojedynczych, które po wymieszaniu będą stanowiły próbę analityczną (ok. 0,5 kg)
  2. Próbki jednostkowe można pobierać szpadlem w następujący sposób: odkroić szpadlem na głębokość 20-25 cm pionowy płat gleby grubości 1-2 cm. Zebrać z całej wysokości szpadla, z jego części środkowej, wycinek gleby.
  3. Na plantacji starszej niż 4-5 lat próby pobierać z rzędów roślin, z połowy odległości między roślinami
  4. Po wymieszaniu gleby w naczyniu zbiorczym próbę analityczną (ok. 0,5 kg gleby) wsypuje się do torby papierowej lub gdy gleba jest wilgotna to woreczka plastikowego opisując dokładnie próbkę tak aby opis zachował czytelność (na torbie papierowej ołówkiem, na woreczku plastikowym niezmywalnym cienkopisem lub dołączając dodatkowy opis)
  5. Próbki można pobierać na wyznaczonym obszarze lub plantacji zgodnie z rysunkami zamieszczonymi poniżej lub według własnego losowego schematu:

 

  1. Próbek nie należy pobierać:
  • na obrzeżach pola do 5m
  • w miejscach po stogach i kopcach
  • w rowach, bruzdach, kretowiskach i żwirowiskach
  • w zagłębieniach i ostrych wzniesieniach terenu(w razie potrzeby z tych miejsc pobrać dodatkowe próbki).

                                                                                                       

  1. Należy unikać pobierania próbek bezpośrednio po zastosowaniu nawozów mineralnych, po nawożeniu organicznym oraz w okresie nadmiernej suszy lub wilgotnej gleby.
  2. Po pobraniu i oznaczeniu próbki jeszcze raz sprawdzić zgodność oznaczenia.
  3. Opisane próbki należy dokładnie zapakować i dostarczyć bezpośrednio lub pocztą do Stacji Chemiczno-Rolniczej lub innego laboratorium wykonującego analizy.
  4. Jeśli nie dysponujemy aktualnymi wynikami analiz wody używanej do nawadniania roślin, oraz do sporządzenia cieczy roboczej podczas wykonywania zabiegów ochrony i nawożenia dolistnego. Należy również pobrać w czystą butelkę około 1,5 l wody i zlecić jej analizę chemiczną ( koszt około 77 zł brutto).
  5. Podczas wizyty w Laboratorium lub Stacji Chemiczno Rolniczej najlepiej jest poprosić aby wyniki analiz gleby i wody były wysłane na Państwa adres e-mail. Gdy otrzymają państwo wiadomość z załączonymi wynikami analiz gleby i wody prosimy je odesłać na adres grupatruskawkowa@osadkowski.pl
  6. Przesyłając wyniki chemicznej analizy gleby w treści e-maila należy podać następujące dane:
  • Rodzaj gleby
  • Uprawiana odmiana
  • System uprawy ( na płask, zagonowy, ściółkowana plantacja, bez ściółki, rodzaj ściółki, nawodnienie, )
  • Czy jest fertygacja ?

 

Na podstawie przysłanych wyników analizy chemicznej gleby zostanie opracowany precyzyjny harmonogram nawożenia będący podstawą racjonalnego żywienia roślin na plantacjach objętych doradztwem.

wózek do rwania truskawek

dr inż. Zbigniew Jarosz

Katedra uprawy i Nawożenia Roślin Sadowniczych

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Komunikat nr XVII Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców

  Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XVII z dnia 6...

Komunikat nr XI Ostrożnie ze stosowaniem herbicydów

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Nr XI z dnia 2 maja 2016 Ostrożnie ze...

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Zadbaj o truskawki po zbiorach

Ostatnie miesiące nie pozwalają plantatorom truskawek nawet na chwilę wytchnienia....

Komunikat nr X Lustracje na obecność roztoczy w uprawie truskawki

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Nr X z dnia 27 kwietnia 2016...

Komunikat nr XVIII Uwaga na zapowiadane upały

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XVIII z dnia 23 czerwca...

Nowości w uprawie malin.

POPRAWA JAKOŚCI MALIN.               ...

Komunikat nr XV Umiar i rozwaga w dokarmianiu poza korzeniowym i biostymulacji

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XV z dnia 15 maja...

Komunikat nr. 27. Nawożenie i biostymulacja truskawek po zbiorach owoców.

Komunikat 27/2017 z dnia 27.07.2017   Nawożenie i biostymulacja truskawek...

Letnie warsztaty z Grupą Truskawkową ( cz. I )

Letnie warsztaty Grupy Truskawkowej Osadkowski SA zorganizowane przez firmy Osadkowski...

Komunikat XXV Zabiegi wzmacniające rośliny, i przygotowujące do spoczynku zimowego. Cz. I

Zabiegi wzmacniające rośliny i przygotowujące do spoczynku zimowego. Cz. I  ...

Galeria zdjęć, w co zbierać truskawki ?

Fotografie zostały wykonane podczas targów MacFrut 2017 we Włoskiej RiminiFiera....

Maliny nie tylko na deser

Konsumenci kupują owoce jagodowe, w tym maliny, w sposób planowy...

Informacja o funkcjonowaniu grupy truskawkowej w 2018 roku.

  Kończąc kolejny już sezon działalności Grupy Truskawkowej pragniemy w...

Etykieta XStress

Etykieta XStress dla opakowania 1 litr.  Pobierz etykietę Xstress 1...

Komunikat nr 5. Wiosenne nawożenie azotem.

  Komunikat 5/2017  z dnia 10.04.2017   Wiosenne nawożenie posypowe...

Poprawa zawiązywania owoców

Borówka amerykańska zawiązywanie owoców  W tym roku przymrozki bardzo się...

Komunikat nr. 23. Bieżące zabiegi agrotechniczne dla odmian średnio późnych i późnych.

 Komunikat 23/2017 z dnia 17.06.2017   Bieżące zabiegi agrotechniczne dla odmian...

Praktyczne warsztaty z Grupą Truskawkową – Foto Galeria

Lenie warsztaty z Grupą Truskawkową odbyły się 31 lipca w...

Kondycjonowanie sadzonek truskawki na Letnich Warsztatach z Grupą Truskawkową