WPŁYW WAPNIA NA REDUKCJE ORDZAWIENIA GOLDEN DELICIOUS
Wapń w jabłoniach kojarzy się najcześciej z gorzka plamistością, problemami w przechowywaniu czy jędrnością owoców. Rola wapnia jest niezwykle złożona i ma on wpływ na cały szereg cech z którymi wogóle go nie wiążemy. Jedną z takich cech są ordzawienia zawiązków.
Okazuje się, że zawiązki dobrze zaopatrzone w wapń są dużo mniej podatne na ordzawianie. Mało kto jednak zajmował sie tym tematem, gdyż standardowe programy nawożenia wapniem zaczynają się już po okresie największego zagrożenia, paradoksalnie ze względu na możliwą fitotoksyczność.
Jednakże przy stosowaniu technologii aktywacji pompy auksynowo- wapniowej, zabiegi rozpoczyna się już od kwitnienia. Dlatego też w Instytucie Praktycznego Sadownictwa postanowiono sprawdzić, czy takie nawożenie będzie miało rzeczywiście wpływ na ordzawienia. W kręgu zainteresowań były ordzawienia zawiązków, dlatego testowano jedynie połowę programu BioCal tzn. Dwa zabiegi :
- Na początku kwitnienia
- opadanie płatków
Okazało się, że procent ordzawionych owoców po zabiegach produktem BioCal był zdecydowanie mniejszy niż w kontroli (czego można się było spodziewać) ale to co było dużym zaskoczeniem to również znacznie mniejszy w porównaniu do standardowego programu antyordzawieniowego opartego na giberylinach.