YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa kapusty

Uprawa kapusty

Warzywa kapustne należą do rodziny kapustowatych, natomiast gatunek to kapusta warzywna. Odznaczają się dużą różnorodnością form botanicznych. Z gospodarczego punktu widzenia stanowią jedną z najważniejszych grup roślin warzywnych w Polsce. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W Polsce, w uprawie możemy spotkać kilka jej rodzajów: białą, czerwoną, pekińską, brukselską i włoską.

Wymagania przy uprawie kapusty
Kapusta biała to roślina, która idealnie czuje się w naszych warunkach klimatycznych. Podobnie jak kapusta czerwona. Obie rośliny dobrze znoszą krótkotrwałe spadki temperatury, nawet poniżej 0OC, więc nie należy się obawiać, że zmarzną w czasie wiosennych przymrozków. Kapusty najlepiej rozwijają się w przedziale 15-20 OC. Obie kapusty, biała i czerwona, preferują gleby zwięzłe o dużej zawartości próchnicy, które zatrzymują trochę wilgoci – mają dość duże zapotrzebowanie na wodę. W przypadku kiedy kapusta czerwona wymaga dość dużej żyzności gleb, kapuście białej wystarczy ich średni poziom. Dodatkowo, rośliny powinny mieć zapewnione podłoże o poziomie pH w granicach 6,2-7,0. Należy pamiętać, że nie powinno się uprawiać roślin na glebach zbyt lekkich, szybko oddających wilgoć. Na takim podłożu możliwa jest jedynie uprawa kapusty wczesnej, ponieważ te odmiany nie potrzebują zbyt wiele wody.

Uprawa kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską powinno się uprawiać w warunkach dnia krótkiego i umiarkowanej temperaturze. Jest uprawiana najczęściej w poplonie po wszystkich roślinach schodzących z pola w połowie lipca, z wyjątkiem roślin kapustnych. Powinno się ją uprawiać na glebach żyznych. Jeśli jest uprawiana na glebach lżejszych, należy wówczas stosować obornik. Kapusta pekińska jest dość podatna na typowe szkodniki kapusty, warto więc zachować ostrożność. Roślina na zbiór jesienno-zimowy jest zwykle uprawiana z siewu wprost do gruntu. Można także uprawiać na zbiór wiosenny z rozsady ale taka uprawa ma mniejsze znaczenie gospodarcze. Bardzo ważne jest odpowiednie podlewanie plantacji, ponieważ kapusta pekińska nie lubi suszy.

Uprawa kapusty brukselskiej
Kapusta brukselska, zwana także po prostu brukselką, świetnie sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych. Obok jarmużu, brukselka jest najbardziej wytrzymałą na niskie temperatury z roślin kapustnych, znosi spadki nawet do -12OC. Może wielokrotnie zamarzać i rozmarzać, nie tracąc przy tym wartości. Po przemarznięciu jest nawet smaczniejsza. Jak wszystkie kapusty, tak i brukselka, ma dość duże wymagania glebowe. Nie lubi braku wody, jednak źle znosi także jej nadmiar. Uprawia się ją głównie z rozsady.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat uprawy kapusty, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością pomogą Wam w uprawie kapusty. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy kapusty.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Zapobieganie różowatości korzeni cebuli

Biologiczny fungicyd zawierający Pythium oligandrum• Zapobiega i zwalcza różowatość korzeni...

Nawozy dla borówki amerykańskiej

Zwalczanie antraknozy i szarej pleśni• Zmniejsza porażenie do ok 30%...

Xstress mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów PRZEJRZEWANIA owoców

Daj na wstrzymanie To mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów...

XStress daj na wstrzymanie

Daj na wstrzymanie Mikroelementowy nawóz przeznaczony procesy przejrzewania warzyw takich...

NuFilmMAX naturalny polimer zapobiegający osypywaniu się łuszczyn rzepaku

NATURALNY POLIMER ZAPOBIEGAJĄCY OSYPYWANIU SIĘ ŁUSZCZYN RZEPAKU Ograniczenie osypywania wpływa...

BlackJak bo najważniejszy jest korzeń

Bo najważniejszy jest korzeń25 -procentowa zawiesina leonardytu z Północnej Dakoty...

BioCal precyzyjnie dostarcza wapń

Skuteczność z naturyPrecyzyjnie dostarcza wapń Czym jest BioCal? Jest to...

Truskawka od rozsady po zbiór

TRUSKAWKAOd rozsady po zbiór Zawiesina Leonardytu z północnej Dakoty. Dzięki...

Rozsada przygotowanie do wysadzenia

ROZSADA - PRZYGOTOWANIE DO WYSADZENIA Blackjak. Zawiesina Leonardytu z północnej...

Protector dużo więcej niż zwilżacz

Dużo więcej niż zwilżacz nie pozwól spłynąć Twoim pieniądzom

Dużo więcej niż zwilżaczNie pozwól spłynąćTwoim pieniądzom Dużo więcej niż...

Przechowywanie warzyw sucho i bez pozostałości

PRZECHOWYWANIE WARZYW SUCHO I BEZ POZOSTAŁOŚCI Zapobieganie chorobom przechowalniczym warzyw...

Zapobieganie ordzawieniu korzeni pietruszki

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE ORDZAWIENIU KORZENI PIETRUSZKI TERMINY I DAWKI...

Ograniczenie ordzawienia jabłek

Ograniczenie ordzawienia jabłek Przyczyny ordzawień• Uszkodzenia epidermy skórki zawiązków podczas...

Maliny – lepsza jakość bez pozostałości

MALINY – LEPSZA JAKOŚĆ BEZ POZOSTAŁOŚCI skuteczność z natury B...

Jak poprawić efektywność giberelin

jak poprawić efektywność giberelin przyciąga gładką skórką EFEKTYWNOŚĆ GIBERELIN A...

Zapobieganie stratom plonu w uprawie czereśni i wiśni

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE STRATOMPLONU W UPRAWIECZEREŚNI I WIŚNI Pinolen...

Borówka Amerykańska

BioCal. Wapń to nie tylko gorzka plamistość

Wapń to nie tylko gorzka plamistość WAPŃ W OWOCU ODPOWIADA...

Bezpieczne zwalczanie chwastów w uprawach cebuli i pora

BEZPIECZNE ZWALCZANIE CHWASTÓWW UPRAWACH CEBULI I PORA Herbicydy stosowane po...