Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Biocal w sałatach i „pekinkach” – lepiej zapobiegać niż się leczyć

Tipburn jest groźnym zaburzeniem fizjologicznym, który może występować na wielu gatunkach roślinach warzywnych, między innymi na „pekince”, kapuście głowiastej, brukselce, kalafiorze czy sałacie. Podstawową przyczyną tej fizjologicznej choroby jest deficyt (niedobór) wapnia w najmłodszych częściach rośliny – najmłodszych liściach, znajdujących się w środku główek. Niedobór ten powstaje na skutek ograniczonej transpiracji najmłodszych liści – transpiracja jest podstawą transportu wapnia do liści.

Liście starsze mogą swobodnie transpirować, natomiast liście młode na skutek wysokiej wilgotności panującej w główkach mają ograniczoną możliwość prowadzenia tego procesu, stąd może pojawić się w nich niedobór wapnia i w następstwie tego niedoboru i tipburn. W ograniczaniu tej choroby najważniejsza jest profilaktyka między innymi:

  • zapewnienie roślinom odpowiedniej ilości wapnia w podłożu
  • mikoryzacja systemu korzeniowego sałat (MycoTech BIO)
  • zbilansowane nawożenie potasem i azotem
  • zgodne z potrzebami gatunków nawadnianie (SLICK)
  • ochrona przed przegrzaniem i nadmierną solaryzacją (NURSPRAY HC)
  • odpowiedni termin sadzenia rozsady
  • odpowiednie zagęszczenie roślin
  • prawidłowy termin zbioru
  • dokarmianie dolistne wapniem.

Proponujemy włączenie do programów dokarmiania dolistnego sałat i „pekinki” nawozu BioCal i to już na wczesnym etapie produkcji:

  • w sałatach możemy zastosować BioCal dwa tygodnie po posadzeniu i w okresie zwijania się główek
  • w „pekince” w okresie zwijania główek oraz do dwóch tygodni po zwinięciu się główek – w okresie ich intensywnego wzrostu
  • BioCal może być także używany do profilaktyki niedoborów wapnia już na etapie produkcji rozsady tych warzyw

BoCal poza dostarczaniem samego wapnia do roślin, zawiera również kluczowy dla syntezy auksyn cynk. Odpowiednie zaopatrzenie roślin w auksyny zapewnia prawidłowe pobieranie, transport i dystrybucję wapnia w roślinach.

Produkty wspomniane w tym materiale

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Biocal w sałatach i „pekinkach” – lepiej zapobiegać niż się leczyć

Tipburn jest groźnym zaburzeniem fizjologicznym, który może występować na wielu...

MycoTech BIO w malinie – wyniki doświadczeń

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą...

Preparaty Bioagris w doświadczeniach Doradcy Jagodowego

Do rozpoczęcia nowego sezonu truskawkowego mamy jeszcze sporo czasu. Zarówno...

NURSPRAY HC w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

SLICK w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

MycoTech BIO w doświadczeniach – papryka

Miniony sezon, dla Producentów papryki, z uwagi na: zawirowania ekonomiczne,...

SLICK i NURSPRAY w doświadczeniach – papryka

Sezon w naszym największym zagłębiu paprykowym praktycznie już się zakończył....

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...