Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Komunikat nr XVII Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców

Naturalna odpowrność owoców, na uszkodzenia mechaniczne. To ważna cecha jakości truskawek po zbiorach. Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców poprzez dokarmianie pozakorzeniowej. Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców poprzez fertygację

 

Komunikat dla Grupy Truskawkowej

Numer XVII z dnia 6 czerwca 2016

Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców

Słaba wytrzymałość mechaniczna owoców na transport i przechowywanie jest pochodną nadmiernego nawożenia azotem oraz niewłaściwego odżywienia roślin wapniem i potasem (fot. 1-2). Aby poprawić parametry wytrzymałości mechanicznej owoców należy w trakcie zbiorów stosować regularne dokarmiane pozakorzeniowe wapniem i krzemem oraz zoptymalizować nawożenie dokorzeniowe potasem.

 truskawki nasiona

Fot. 1. Odgniecenia powstałe na owocach podczas zbioru i transportu są wynikiem nadmiernego nawożenia azotem oraz niewłaściwego zaopatrzenia roślin w wapń.

truskawki nawożenie

Fot. 2. Regularne dokarmianie pozakorzeniowe wapniem i krzemem w trakcie zbiorów zmniejsza podatność owoców na oparzenia słoneczne.

  1. Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców poprzez dokarmianie pozakorzeniowe

Pierwiastkami poprawiającymi wytrzymałość mechaniczną owoców są głównie wapń oraz krzem.

Wapń– pierwiastek łączy struktury ligninowe w ścianie komórkowej dzięki czemu ściana komórkowa jest grubsza, twardsza oraz bardziej elastyczna. Owoce prawidłowo zaopatrzone w wapń są odporniejsze na transport i przechowywanie.

 

Dokarmianie pozakorzeniowe wapniem w trakcie zbiorów:

 

Biocal w dawce 1,0 litr na ha co 5-7 dni–  gdy rośliny są prawidłowo odżywione azotem i nie wymagają jednoczesnego stymulowania wzrostu,

 

AminoQuelant Ca w dawce 2,0 litr na ha co 7-10 dni– w przypadku koniczności uzupełnienia wapnia oraz jednoczesnego zasymulowania rozwoju wegetatywnego

 

Krzem– pierwiastek wzmacniający odporność mechaniczną owoców oraz odporność roślin na czynniki stresowe, choroby i szkodniki. Po zastosowaniu w formie oprysku na roślinie wytwarza na powierzchni roślin warstwę krzemionki która mechanicznie wzmacnia ścianę komórkową owoców i liści.

 

 Dokarmianie pozakorzeniowe krzemem w trakcie zbiorów:

 

– Barrier Si-Ca w dawce 1,5-2,0 litr na ha co 5-7 dni– gdy owoce mają słabą odporność mechaniczną i wymagają natychmiastowego wzmocnienia skórki. Nawóz Barrier jest unikalnym połączeniem krzemu w formie ortokrzemianów oraz wapnia, co zwiększa efektywność wzmacniającą nawozu.

 

Zabiegi wzmacniające odporność mechaniczną owoców nawozami wnoszącymi wapń i krzem najlepiej jest prowadzić regularnie w okresie całych zbiorów co 5-7 dni dobierając nawóz do aktualnych potrzeb na plantacji. Nawozów wapniowych i krzemowych najlepiej jest nie mieszać z innymi nawozami (zwłaszcza siarczanowymi i fosforowymi). Przed zmieszaniem nawozu wapniowego lub zawierającego krzem ze środkiem ochrony roślin zawsze należy sprawdzić u producenta lub dystrybutora możliwość wykonania takiego połączenia.

 

  1. Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców poprzez fertygację

 

Fertygacja, czyli podawanie roślinom nawozów wraz z podlewaniem, jest najefektywniejszym sposobem uzupełniania składników pokarmowych w trakcie zbiorów. Stosując fertygację należy regularnie wprowadzać do ryzosfery wapń w formie saletry wapniowej w dawce uwzględniającej aktualny stan odżywienia roślin azotem, przykładowo:

– YaraLiva Calcinit od 10 do 20 kg tygodniowo na hektar z dawką wody od 10000 do 20000 litrów na hektar w zależności od aktualnej wilgotności gleby

 

Saletra wapniowa jest nawozem azotowym i jej stosowanie powinno być zawsze bilansowane na podstawie sumarycznych dawek azotu wnoszonych do ryzosfery w trakcie sezonu. Nadmierne dawki saletry wapniowej mogą doprowadzić do przeazotowania roślin. Stosowanie dokorzeniowe saletry wapniowej nie zawsze zwalnia z konieczności pozakorzeniowego dostarczania wapnia.

  

Poprawa odżywienia roślin potasem.

Potas to pierwiastek zwiększający turgor komórek i regulujący transpirację. Optymalne zaopatrzenie roślin w ten makroskładnik w okresie owocowania poprawia jędrność, smak i wybarwienie owoców. Potas najlepiej jest uzupełniać poprzez nawożenie dokorzeniowe (posypowe lub w formie fertygacji) gdyż dokarmianie pozakorzeniowe nawozami potasowymi niepotrzebnie naraża liście na uszkodzenia związane z fitotoksycznością. Nawożenie potasem w formie fertygacji należy dopasować do aktualnych potrzeb na danej plantacji, stosując przykładowo:

– Kristalon „pomarańczowy” (wysokopotasowy) w dawce od 10 do 20 kg tygodniowo na hektar z dawką wody od 10000 do 20000 litrów na hektar w zależności od aktualnej wilgotności gleby

 

Stosując fertygację w układzie jednodozownikowym (np. inżektor) saletrę wapniową należy stosować pod rośliny na przemian z nawozami zawierającymi siarczany oraz fosforany, za każdym razem przepłukując instalację nawodnieniową wodą aby nie doszło do wytrącania nierozpuszczalnych związków wapniowo-siarczanowych oraz wapniowo-fosforanowych.

 truskawki nawożenie wiosną

Dr hab. Zbigniew Jarosz

Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Informacja branżowa. W pełni sezonu truskawkowego.

Informacjie od firmy Nufarm Polska W pełni sezonu truskawkowego.  ...

Nowoczesny program dla uprawy malin.

Prezentacja w PDF pobierze tutaj : Nowoczesny program dla uprawy malin.pdf...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Komunikat nr. 28. Przędziorki na truskawkach w okresie po zbiorczym

Komunikat 28/2017 z dnia 04.08.2017   Przędziorki na truskawkach w...

Redukcja ordzawienia dzięki pompie wapniowo-auksnowej

WPŁYW WAPNIA NA REDUKCJE ORDZAWIENIA GOLDEN DELICIOUS     Wapń...

Komunikat nr IX Zabiegi wzmacniające odporność roślin na przymrozki oraz niwelujące stres przechłodzenia

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Nr IX z dnia 21 kwietnia 2016...

Komunikat nr 5. Wiosenne nawożenie azotem.

  Komunikat 5/2017  z dnia 10.04.2017   Wiosenne nawożenie posypowe...

Maliny nie tylko na deser

Konsumenci kupują owoce jagodowe, w tym maliny, w sposób planowy...

Komunikat nr XX Nawożenie i biostymulacja po zbiorach truskawek

Nawożenie i biostymulacja po zbiorach truskawek   I Nawożenie dokorzeniowe....

Komunikat nr. XIV Bieżące zabiegi agrotechniczne na plantacji.

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XIV z dnia 9 maja...

Zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia, życzą specjaliści, naukowcy i koordynatorzy Grupy Truskawkowej.

Choroby przechowalnicze moga byc miej groźne

Od kilku lat wykonujemy doświadczenia zamgławiania owoców i warzyw w...

Letnie warsztaty truskawkowe w Brodni Górnej (cz. II)

W Grupie Truskawkowej Jak informował Albert Zwierzyński z firmy Osadkowski,...

Komunikat nr 20. Niewydolność systemu korzeniowego truskawki.

  Komunikat 20/2017 z dnia 1.06.2017   Niewydolność systemu korzeniowego truskawki....

Komunikat o nowej rejestracji Polyversum WP do ochrony plonów warzyw

Nowa rejestracje do zapobiegania chorobom po-zbiorczym. Z przyjemnością informujemy, że...

Komunikat nr 4. Monitoring plantacji truskawek na obecność szkodników

Komunikat 4/2017  z dnia 5.04.2017   Monitoring plantacji truskawek na...

Komunikat nr XXIII Zabiegi nawozowe wzmacniające odporność roślin na choroby, szkodniki i stres.

Odpowiednio dobrane zabiegi żywieniowe mogą istotnie poprawić odporność roślin na...

Zapobieganie pękaniu czereśni i wiśni

PRZYCZYNY PĘKANIA CZEREŚNI I WIŚNI Większość naukowców uważa, że główną...

Komunikat nr XVI Biostymulacja ryzosfery

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XVI z dnia 27 maja...

Wydłużenie okna zbioru gruszek

W ostatnich latach w Polsce przybywa profesjonalnych sadów gruszowych. Mimo...