W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą, polską specjalnością. Powierzchnia uprawy malin pod osłonami w Polsce stale roślinie, przybywa nowych gospodarstw, istniejące gospodarstwa zwiększają powierzchnię. Produkcja malin pod osłonami wymaga ogromnego nakładu pracy, wysoce specjalistycznej wiedzy oraz zaangażowania sporych środków finansowych, jednak mimo stosunkowo wysokich kosztów jest nadal opłacalna.
Polskie maliny konsumujemy na naszym rynku oraz eksportujemy do wielu krajów. W tej chwili jesteśmy już po zbiorach malin letnich, w trakcie zbiorów mali jesiennych. Na plantacjach, które zakończyły już owocowanie, podstawowym zabiegiem agrotechnicznym jest teraz usuwanie pędów, które owocowały i dbanie o wzrost pędów, które będą owocowały w kolejnym sezonie. Od ich potencjału i wigoru będą zależały przyszłoroczne zbiory. Moment ten jest także doskonałym czasem na rozpoczęcie „przygody” z mikoryzacją plantacji malin. Preparaty mikoryzowe zastosowane w tym czasie będą sprzyjały:
- rozwojowi systemu korzeniowego
- lepszemu odżywieniu roślin
- większemu wykorzystaniu składników pokarmowych i wody z gleby
Większy i bardziej aktywny system korzeniowy, lepsze odżywienie roślin wpływają na podstawowe elementy budujące przyszłoroczny plon: wielkość (wysokość i grubość) i jakość (liczba zawiązanych pąków kwiatowych) wyrastających pędów. Do mikoryzacji systemu korzeniowego możemy polecić nasze nowe, mikrobiologiczne rozwiązanie MycoTech BIO. MycoTech Bio możemy w malinach zastosować zaraz po usunięciu z plantacji pędów, które owocowały, w dawce 4 l/ha. Preparat stosujemy przez system fertygacji. Formulacja produktu zawiera zarodniki i inne propagule grzybów mikoryzowych z rodzaju Glomus, bakterie ryzosferowe, składniki wspierające rozwój systemu korzeniowego oraz wspierające rozwój glebowej mikroflory autochtonicznej. Badania z zastosowaniem MycoTech BIO w malinach prowadzimy już od 2 sezonów w gospodarstwie Pana doktora Pawła Krawca w Karczmiskach. Wyniki doświadczeń wskazują, że aplikacja MycoTech BIO wpływa pozytywnie na wielkość i jakość plonu w roku stosowania preparatu oraz korzystnie oddziałuje na plonowanie w kolejnym sezonie. Zabiegi MycoTech BIO warto kontynuować także w kolejnym sezonie w momencie ruszenia wegetacji wiosennej.