YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Zapobieganie stratom plonu w uprawie czereśni i wiśni

Zapobieganie stratom plonu w uprawie czereśni i wiśni

skuteczność z natury

ZAPOBIEGANIE STRATOM
PLONU W UPRAWIE
CZEREŚNI I WIŚNI

Pinolen 96% (naturalna substancja pochodząca z żywicy sosny amarykańskiej)
Wskazania: pękanie owoców czereśni

Przyczyny pękania czereśni

Większość naukowców uważa, że główną przyczyną pękania czereśni jest wnikanie wody przez skórkę owocu na drodze osmozy. „Owoce rosną głównie dzięki wodzie i składnikom mineralnym w niej rozpuszczonym, które są transportowane przez szypułkę. Pomiary wykazały, że owoce czereśni powiększają swoje rozmiary średnio o 3,5–4,5% dziennie. Tak duży przyrost jest możliwy dzięki wysokiemu turgorowi w komórkach owoców, który może być jednocześnie – przynajmniej w części – odpowiedzialny za kierowanie siłami powodującymi pękanie czereśni. Prawdopodobny jest także związek pomiędzy budową kutykuli a pękaniem czereśni. Kutykula jest zewnętrzną, tłuszczowo-woskową warstwą pokrywającą części nadziemne roślin – w tym owoce. Jej obecność nadaje owocom czereśni charakterystyczny połysk. Skórka pełni swoje ochronne funkcje właśnie głównie dzięki kutykuli, która jest słabo przepuszczalna dla wody oraz powietrza i stanowi barierę dla przenikania wody oraz związków mineralnych zarówno do wnętrza owocu, jak i w kierunku przeciwnym. Głównym składnikiem kutykuli jest kutyna (90–99%), ale jej rola w pękaniu czereśni nie jest tak ważna, jak wosków występujących w ilości 1–10%. Duża rozpiętość zawartości wosków w kutykuli istotnie wpływa na jej właściwości. Wszelkie rysy i mikropęknięcia kutykuli, które są niewidoczne gołym okiem, ułatwiają wnikanie wody do owocu i zwiększają jego podatność na uszkodzenia. Pomiary wykazały, że przez skórkę owoc pobiera znacznie więcej wody i dużo szybciej niż przez szypułkę. Tłumaczy to między innymi fakt, iż nawet niewielki deszcz, podczas którego czas zwilżenia owoców jest krótki, powoduje pękanie czereśni. W przypadku uszkodzenia kutykuli przenikanie wody do owocu jest większe niż, gdy jej struktura jest nienaruszona. Pęknięcia kutykuli na owocach mogą powstawać w warunkach naturalnych, na przykład w okresie suszy. Udowodniono także związek pomiędzy liczbą mikropęknięć kutykuli a gniciem owoców. Czereśnie z kutykulą silnie spękaną są bardziej podatne na infekcje grzyba Botrytis cinerea niż owoce z nieuszkodzoną kutykulą. W konsekwencji tego, od nasilenia występowania uszkodzeń kutykuli zależy również trwałość po zbiorcza owoców.”
Dr Mirosław Sitarek
Hasło Ogrodnicze 05/2005

W sadzie ryzyko wystąpienia spękań jest o wiele większe, gdy deszcz spadnie w czasie upałów na przykład po burzy niż, gdy opady – nawet dłużej trwające – wystąpią w czasie chłodów. Dużą rolę odgrywa także temperatura powietrza w okresie opadów. Nasilenie spękań wzrasta liniowo wraz ze wzrostem temperatury w przedziale od 10°C do 40°C. Liczba uszkodzonych owoców jest większa, gdy deszcz spadnie w nocy, ponieważ wówczas owoce mają większy turgor i wolniej wysychają, a tym samym wchłaniają więcej wody niż w ciągu dnia. Wiatr podczas opadów przyczynia się do zmniejszenia strat, gdyż powoduje szybkie osuszanie owoców i skraca czas ich nawilżenia. Przyczyną pękania czereśni może być także rosa. Silne spękania mogą wystąpić w sadach zlokalizowanych w pobliżu dużych zbiorników wodnych lub łąk, gdzie w pochmurne dni następująca po ciepłych nocach rosa długo utrzymuje się na owocach. Uprawa czereśni na takich stanowiskach jest ryzykowna.

JAK DZIAŁA:
Łączy się z woskami występującymi w kutykuli, tworząc spójną elastyczną powłokę chroniącą owoc przed nadmiernym pobieraniem wody, jednakże nie blokuje jej całkowicie, gdyż miałoby to niekorzystny wpływ na
wzrost owoców.
– wzmacnia naturalną powłokę
– eliminuje pęknięcia w kutykuli

KIEDY STOSOWAĆ

Zabieg należy wykonać w momencie, gdy czereśnie zaczynają intensywnie pobierać wodę, zbiega się to z chwilą, gdy na owocach pojawiają się pierwsze przebarwienia.
Dlatego też, jeżeli zabieg wykonamy zbyt późno przy bardzo dużym nasyceniu owoców wodą, nawet niewielka ilość przepuszczona przez powłokę może spowodować pęknięcia. Powłoka ulega całkowitej biodegradacji po ok. 40 dniach, jednakże pierwsze pęknięcia przez które woda może dostawać się do owoców powstają już po upływie ok. 15–18 dni. Dlatego w warunkach długotrwałych deszczów należy powtórzyć zabieg w mniejszym stężeniu aby odbudować jednorodność powłoki.
Należy tu zaznaczyć, że pierwsze pęknięcia powłoki dla dwóch innych pinolenów występujących na rynku pojawiają się odpowiednio :
– Protector po 2 dniach
– NuFilm 96 po 7 dniach
dlatego też nie nadają się one do stosowania w celu zapobiegania pękaniu owoców.

JAK STOSOWAĆ
ok 3 tygodnie przed spodziewanym zbiorem, gdy pierwsze owoce zaczynają się przebarwiać 7,5 l/ha w 1000 l wody. W warunkach długotrwałych deszczów należy wykonać dodatkowy zabieg ok. 5–7 dni przed zbiorem 3,5 l/ha w 1000 l wody

UWAGA:
VAPOR GARD NIE ZABEZPIECZA OWOCÓW PRZED PĘKANIEM W 100% A JEDYNIE W ZNACZNYM STOPNIU TO OGRANICZA. DLATEGO TEŻ, ABY WSPOMÓC JEGO DZIAŁANIE NALEŻY RÓWNIEŻ STOSOWAĆ INNE ZABIEGI OGRANICZAJĄCE PEKANIE, PRZEDE WSZYSTKIM ZAPEWNIĆ OWOCOM DOBRE ZAOPATRZENIE W WAPŃ!

ZAPOBIEGANIE STRATOM POWODOWANYM PRZEZ SZARĄ PLEŚŃ
Szara pleśń szczególnie w latach wilgotnych, może powodować bardzo duże straty w plonach. Grzyb wnika do owoców poprzez uszkodzoną skórkę. Uszkodzenia te mogą być powodowane przez naturalne pęknięcia lub przez owady. Jeden porażony owoc może powodować porażenie wszystkich sąsiadujących tworząc tzw. „koty”.

NATURALNY PREPARAT ZAWIERAJĄCY GRZYB Pythium oligandrum
– bez karencji
– bez pozostałości


Polyversum WP zabezpiecza przed infekcją, a w przypadku owoców już zainfekowanych nie dopuszcza do zarodnikowania szarej pleśni, co zapobiega porażaniu sąsiadujących owoców.


JAK STOSOWAĆ?
Dawka 150 g/ha + PROTECTOR 400 ml/ha – pierwszy zabieg wykonać ok. 18 dni przed zbiorem (zanim pojawią się pierwsze objawy), kolejne zabiegi wykonywać w zależności od potrzeb co 7–10 dni
– w warunkach ciągłych bardzo silnych deszczów w okresie dojrzewania częstotliwość zabiegów należy zwiększyć i stosować co 5 dni.

UWAGA!
PRZED ZASTOSOWANIEM POLYVERSUM WP NALEŻY ZACHOWAĆ 10-DNIOWA PRZERWĘ OD STOSOWANIA FUNGICYDÓW CHEMICZNYCH!

Produkty wspomniane w tym materiale

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Zapobieganie różowatości korzeni cebuli

Biologiczny fungicyd zawierający Pythium oligandrum• Zapobiega i zwalcza różowatość korzeni...

Nawozy dla borówki amerykańskiej

Zwalczanie antraknozy i szarej pleśni• Zmniejsza porażenie do ok 30%...

Xstress mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów PRZEJRZEWANIA owoców

Daj na wstrzymanie To mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów...

XStress daj na wstrzymanie

Daj na wstrzymanie Mikroelementowy nawóz przeznaczony procesy przejrzewania warzyw takich...

NuFilmMAX naturalny polimer zapobiegający osypywaniu się łuszczyn rzepaku

NATURALNY POLIMER ZAPOBIEGAJĄCY OSYPYWANIU SIĘ ŁUSZCZYN RZEPAKU Ograniczenie osypywania wpływa...

BlackJak bo najważniejszy jest korzeń

Bo najważniejszy jest korzeń25 -procentowa zawiesina leonardytu z Północnej Dakoty...

BioCal precyzyjnie dostarcza wapń

Skuteczność z naturyPrecyzyjnie dostarcza wapń Czym jest BioCal? Jest to...

Truskawka od rozsady po zbiór

TRUSKAWKAOd rozsady po zbiór Zawiesina Leonardytu z północnej Dakoty. Dzięki...

Rozsada przygotowanie do wysadzenia

ROZSADAPRZYGOTOWANIE DO WYSADZENIA Zawiesina Leonardytu z północnej Dakoty. Dzięki zawartościhumin...

Protector dużo więcej niż zwilżacz

Dużo więcej niż zwilżacz nie pozwól spłynąć Twoim pieniądzom

Dużo więcej niż zwilżaczNie pozwól spłynąćTwoim pieniądzom Dużo więcej niż...

Przechowywanie warzyw sucho i bez pozostałości

PRZECHOWYWANIE WARZYW SUCHO I BEZ POZOSTAŁOŚCI Zapobieganie chorobom przechowalniczym warzyw...

Zapobieganie ordzawieniu korzeni pietruszki

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE ORDZAWIENIU KORZENI PIETRUSZKI TERMINY I DAWKI...

Ograniczenie ordzawienia jabłek

Ograniczenie ordzawienia jabłek Przyczyny ordzawień• Uszkodzenia epidermy skórki zawiązków podczas...

Maliny – lepsza jakość bez pozostałości

MALINY – LEPSZA JAKOŚĆ BEZ POZOSTAŁOŚCI skuteczność z natury B...

Jak poprawić efektywność giberelin

jak poprawić efektywność giberelin przyciąga gładką skórką EFEKTYWNOŚĆ GIBERELIN A...

Zapobieganie stratom plonu w uprawie czereśni i wiśni

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE STRATOMPLONU W UPRAWIECZEREŚNI I WIŚNI Pinolen...

Borówka Amerykańska

BioCal. Wapń to nie tylko gorzka plamistość

Wapń to nie tylko gorzka plamistość WAPŃ W OWOCU ODPOWIADA...

Bezpieczne zwalczanie chwastów w uprawach cebuli i pora

BEZPIECZNE ZWALCZANIE CHWASTÓWW UPRAWACH CEBULI I PORA Herbicydy stosowane po...