Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

BioCal. Wapń to nie tylko gorzka plamistość

Wapń to nie tylko gorzka plamistość

WAPŃ W OWOCU ODPOWIADA ZA:
• Kształt i wielkość
• Kolor
• Smak
• Jędrność
• Odporność na choroby
• Zawartość innych składników pokarmowych

W 50 000 kg jabłek jest jedynie ok. 2 kg wapnia
Objawy gorzkiej plamistości występują jedynie w pojedynczych komórkach, więc rzeczywisty niedobór to jedynie gramy jeżeli nie miligramy.

PROBLEMEM WIĘC JEST NIE ILOŚĆ, ALE TO GDZIE WAPŃ TRAFIA W ROŚLINIE!
Dystrybucja wapnia w roślinie jest uzależniona od obecności auksyn w komórkach poszczególnych organów.

ABY KOMÓRKA MOGŁA POBRAĆ WAPŃ MUSI ZAWIERAĆ AUKSYNY!
Auksyn jest zawsze więcej tam gdzie zachodzą procesy wzrostu (pędy, liście).

KAŻDY STRES POWODUJE ZMNIEJSZENIE POZIOMU AUKSYN! BIOCAL UAKTYWNIA POMPĘ WAPNIOWO-AUKSYNOWĄ ZASTĘPUJĄC NATURALNE AUKSYNY.
Zacznij od kwitnienia!!!

Poziom auksyn w różnych fazach rozwoju rośliny

Wraz z dojrzewaniem owoców spada w nich poziom auksyn i przegrywają rywalizację o wapń z liśćmi i pędami

95% komórek jabłka powstaje do 20 dnia po kwitnieniu, musimy więc zadbać aby w każdej z nich zalazła się cząsteczka Biocalu umożliwiając w przyszłości pobieranie wapnia przez owoce, nawet przy niedoborze naturalnych auksyn.

WAPŃ W TEMPERATURZE POWYŻEJ 260C NIE JEST POBIERANY PRZEZ SKÓRKĘ !!!!
PROGRAM ZABIEGÓW:

  1. Początek kwitnienia
  2. Opadanie płatków
  3. Ok. 30 dni po kwitnieniu
  4. Ok. 30 dni przed zbiorem

ORDZAWIENIE OWOCÓW
Zastosowanie Biocalu na początku kwitnienia i w okresie opadania płatków powoduje zdecydowane ograniczenie podatności zawiązków na ordzawianie.

Procent ordzawionych owoców Golden Delicious Inst.Praktycznego Sadownictwa 2014

KOLOR
Kolor determinowany jest zawartością trzech grup barwników:
ANTOCYJANÓW – pożądane. Odpowiedzialne za kolor czerwony i purpurowy. W komórkach roślinnych odpowiedzialne są za redukcje stresu oksydacyjnego.
Chronią skórkę owoców przed szkodliwym wpływem promieni UV.
Wrażliwe na azot w formie NO3 (saletry) – nadmiar tych jonów powoduje zmniejszenie ich zawartości.
Zawartość antocyjanów w skórce jabłka

KAROTENOIDÓW – niepożądane Barwniki żółto-pomarańczowe. Bardzo często związane ze stresem. Występując w dużych ilościach maskują kolor antocyjanów.

Jony NO3 powodują wzrost zawartości karotenoidów

CHLOROFILU Odpowiada za zielony kolor owoców W dojrzałym owocu przekształca się w pochodną niefluorescencyjną NCC. Przekształcenie chlorofilu do NCC poprawia wybarwienie owocu.
Jony azotu w formie NO3 opóźniają rozkład chlorofilu.
Zawartość chlorofilu w skórce jabłka

program standardowy SGGW Wilanów 2012

Produkty wspomniane w tym materiale

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...

Wsparcie dla rozsady papryki – Blackjak, Polyversum WP i Slick

W największym zagłębiu paprykowym zaczęły się siewy na wczesne nasadzenia...

Woda to życie. Część 1

Niezależnie od rozwoju techniki, postępu w agrotechnice, postępu biologicznego, uprawianych...

Najważniejsze zabiegi na koniec sezonu zbioru jabłek

Nieuchronnie zbliża się koniec sezonu. Aktualnie większość odmian jabłoni jest...

Ochrona pozbiorcza selera korzeniowego bez dodatkowych pozostałości środków ochrony roślin

Powoli zbliżają się zbiory selera korzeniowego do przechowywania. Dotychczasowy przebieg...

Jak zwykły chlorek wapnia może stać się wielofunkcyjnym nawozem dolistnym?

Aktualnie trwają zbiory Gali, zaraz Golden, Prince i Sampion, później...

Ochrona przedzbiorcza gruszki oraz ochrona pozbiorcza gruszki i jabłka bez pozostałości środków ochrony roślin

W ostatnich latach w Polsce przybywa profesjonalnych sadów gruszowych. Mimo...

Wydłużenie okna zbioru gruszek

W ostatnich latach w Polsce przybywa profesjonalnych sadów gruszowych. Mimo...

Skuteczna uprawa śliwek podczas sezonu

Na przełomie sierpnia i września, śliwki stają się szczególnie popularnym...

Jak skutecznie zabezpieczyć róże brokułów przed zakwitaniem?

Aktualnie trwająca fala upałów oraz prognozowana pogoda do końca sierpnia,...

Zadbaj o truskawki po zbiorach

Ostatnie miesiące nie pozwalają plantatorom truskawek nawet na chwilę wytchnienia....

Brokuły i kalafiory wysokiej jakości

Brokuły i kalafiory z sezonu letniego są już dostępne. Niedługo...

Maliny nie tylko na deser

Konsumenci kupują owoce jagodowe, w tym maliny, w sposób planowy...

Biocal w rzepaku

Pierwiastki mineralne pobierane są z gleby za pomocą systemu korzeniowego,...