YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Komunikat nr XVII Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców

Naturalna odpowrność owoców, na uszkodzenia mechaniczne. To ważna cecha jakości truskawek po zbiorach. Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców poprzez dokarmianie pozakorzeniowej. Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców poprzez fertygację

Komunikat nr XVII Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców

 

Komunikat dla Grupy Truskawkowej

Numer XVII z dnia 6 czerwca 2016

Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców

Słaba wytrzymałość mechaniczna owoców na transport i przechowywanie jest pochodną nadmiernego nawożenia azotem oraz niewłaściwego odżywienia roślin wapniem i potasem (fot. 1-2). Aby poprawić parametry wytrzymałości mechanicznej owoców należy w trakcie zbiorów stosować regularne dokarmiane pozakorzeniowe wapniem i krzemem oraz zoptymalizować nawożenie dokorzeniowe potasem.

 truskawki nasiona

Fot. 1. Odgniecenia powstałe na owocach podczas zbioru i transportu są wynikiem nadmiernego nawożenia azotem oraz niewłaściwego zaopatrzenia roślin w wapń.

truskawki nawożenie

Fot. 2. Regularne dokarmianie pozakorzeniowe wapniem i krzemem w trakcie zbiorów zmniejsza podatność owoców na oparzenia słoneczne.

  1. Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców poprzez dokarmianie pozakorzeniowe

Pierwiastkami poprawiającymi wytrzymałość mechaniczną owoców są głównie wapń oraz krzem.

Wapń– pierwiastek łączy struktury ligninowe w ścianie komórkowej dzięki czemu ściana komórkowa jest grubsza, twardsza oraz bardziej elastyczna. Owoce prawidłowo zaopatrzone w wapń są odporniejsze na transport i przechowywanie.

 

Dokarmianie pozakorzeniowe wapniem w trakcie zbiorów:

 

Biocal w dawce 1,0 litr na ha co 5-7 dni–  gdy rośliny są prawidłowo odżywione azotem i nie wymagają jednoczesnego stymulowania wzrostu,

 

AminoQuelant Ca w dawce 2,0 litr na ha co 7-10 dni– w przypadku koniczności uzupełnienia wapnia oraz jednoczesnego zasymulowania rozwoju wegetatywnego

 

Krzem– pierwiastek wzmacniający odporność mechaniczną owoców oraz odporność roślin na czynniki stresowe, choroby i szkodniki. Po zastosowaniu w formie oprysku na roślinie wytwarza na powierzchni roślin warstwę krzemionki która mechanicznie wzmacnia ścianę komórkową owoców i liści.

 

 Dokarmianie pozakorzeniowe krzemem w trakcie zbiorów:

 

– Barrier Si-Ca w dawce 1,5-2,0 litr na ha co 5-7 dni– gdy owoce mają słabą odporność mechaniczną i wymagają natychmiastowego wzmocnienia skórki. Nawóz Barrier jest unikalnym połączeniem krzemu w formie ortokrzemianów oraz wapnia, co zwiększa efektywność wzmacniającą nawozu.

 

Zabiegi wzmacniające odporność mechaniczną owoców nawozami wnoszącymi wapń i krzem najlepiej jest prowadzić regularnie w okresie całych zbiorów co 5-7 dni dobierając nawóz do aktualnych potrzeb na plantacji. Nawozów wapniowych i krzemowych najlepiej jest nie mieszać z innymi nawozami (zwłaszcza siarczanowymi i fosforowymi). Przed zmieszaniem nawozu wapniowego lub zawierającego krzem ze środkiem ochrony roślin zawsze należy sprawdzić u producenta lub dystrybutora możliwość wykonania takiego połączenia.

 

  1. Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców poprzez fertygację

 

Fertygacja, czyli podawanie roślinom nawozów wraz z podlewaniem, jest najefektywniejszym sposobem uzupełniania składników pokarmowych w trakcie zbiorów. Stosując fertygację należy regularnie wprowadzać do ryzosfery wapń w formie saletry wapniowej w dawce uwzględniającej aktualny stan odżywienia roślin azotem, przykładowo:

– YaraLiva Calcinit od 10 do 20 kg tygodniowo na hektar z dawką wody od 10000 do 20000 litrów na hektar w zależności od aktualnej wilgotności gleby

 

Saletra wapniowa jest nawozem azotowym i jej stosowanie powinno być zawsze bilansowane na podstawie sumarycznych dawek azotu wnoszonych do ryzosfery w trakcie sezonu. Nadmierne dawki saletry wapniowej mogą doprowadzić do przeazotowania roślin. Stosowanie dokorzeniowe saletry wapniowej nie zawsze zwalnia z konieczności pozakorzeniowego dostarczania wapnia.

  

Poprawa odżywienia roślin potasem.

Potas to pierwiastek zwiększający turgor komórek i regulujący transpirację. Optymalne zaopatrzenie roślin w ten makroskładnik w okresie owocowania poprawia jędrność, smak i wybarwienie owoców. Potas najlepiej jest uzupełniać poprzez nawożenie dokorzeniowe (posypowe lub w formie fertygacji) gdyż dokarmianie pozakorzeniowe nawozami potasowymi niepotrzebnie naraża liście na uszkodzenia związane z fitotoksycznością. Nawożenie potasem w formie fertygacji należy dopasować do aktualnych potrzeb na danej plantacji, stosując przykładowo:

– Kristalon „pomarańczowy” (wysokopotasowy) w dawce od 10 do 20 kg tygodniowo na hektar z dawką wody od 10000 do 20000 litrów na hektar w zależności od aktualnej wilgotności gleby

 

Stosując fertygację w układzie jednodozownikowym (np. inżektor) saletrę wapniową należy stosować pod rośliny na przemian z nawozami zawierającymi siarczany oraz fosforany, za każdym razem przepłukując instalację nawodnieniową wodą aby nie doszło do wytrącania nierozpuszczalnych związków wapniowo-siarczanowych oraz wapniowo-fosforanowych.

 truskawki nawożenie wiosną

Dr hab. Zbigniew Jarosz

Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Demo Farmy wspierające Grupę Truskawkową przypominamy sezon 2015

Angular leaf spot

STRAWBERRY (Fragaria x ananassa ‘Strawberry Festival’)                               J. Mertely, L. Cordova,...

Zalecenia dla malin. Wersja z dokumentacją filmową.

MALINA LETNIA Pobierz w formacie PDF w wersji do wydruku...

Komunikat nr XXIII Zabiegi nawozowe wzmacniające odporność roślin na choroby, szkodniki i stres.

Odpowiednio dobrane zabiegi żywieniowe mogą istotnie poprawić odporność roślin na...

Komunikat nr. XXVI Zabiegi wzmacniające rośliny i przygotowujące do spoczynku zimowego Cz. II

Zabiegi wzmacniające rośliny  i przygotowujące do spoczynku zimowego Cz. II...

Zadbaj o truskawki po zbiorach

Ostatnie miesiące nie pozwalają plantatorom truskawek nawet na chwilę wytchnienia....

Zalecenia dla gruszek.

GRUSZE Pobierz w formacie PDF w wersji do wydruku : Zalecenia...

Komunikat nr. 23. Bieżące zabiegi agrotechniczne dla odmian średnio późnych i późnych.

 Komunikat 23/2017 z dnia 17.06.2017   Bieżące zabiegi agrotechniczne dla odmian...

Praktyczne warsztaty z Grupą Truskawkową – Foto Galeria

Lenie warsztaty z Grupą Truskawkową odbyły się 31 lipca w...

Lustracja plantacji truskawek, możliwa już w maju.

Szanowni Państwo Użytkownicy i członkowie Grupy Truskawkowej w sezonie 2016....

Kondycjonowanie sadzonek truskawki na Letnich Warsztatach z Grupą Truskawkową

BioAgris Gibereliny

jak poprawić efektywność giberelin przyciąga gładką skórką EFEKTYWNOŚĆ GIBERELIN A...

Poprawa zawiązywania owoców

Borówka amerykańska zawiązywanie owoców  W tym roku przymrozki bardzo się...

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...

Komunikat nr. 16. Wraz z wzrostem temperatury, rośnie ryzyko występowania ANTRAKNOZY.

Komunikat 16/2017 z dnia 18.05.2017   Wraz z wzrostem temperatury, rośnie...

Poprawa jakości malin.

XSTRESS a jakość owoców jagodowych Zeszłoroczne wyniki doświadczeń z preparatem...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Komunikat nr XI Ostrożnie ze stosowaniem herbicydów

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Nr XI z dnia 2 maja 2016 Ostrożnie ze...

Lista firm wykonujących zabieg zamgławiania komór przechowalniczych.

Firmy wykonujące usługowo zamgławianie komór przechowalniczych   z użyciem preparatu polyversum ...

Zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia, życzą specjaliści, naukowcy i koordynatorzy Grupy Truskawkowej.