YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Aktualne informacje dotyczące prawidłowego pobierania prób gleby do chemicznej analizy

Aktualne informacje dotyczące prawidłowego pobierania prób gleby do chemicznej analizy

Komunikat dla Grupy Truskawkowej

I a z dnia 7 marca 2016

 

Zalecenia pobierania próbek glebowych

 

Wczesna wiosna to dobry czas na wykonanie analizy chemicznej gleby, która jest podstawą precyzyjnego nawożenia.

Stosowanie nawozów mineralnych na zasadzie orientacyjnej zawsze niesie ryzyko popełnienia błędu skutkującego niedożywieniem lub przenawożeniem roślin.

szypułka truskawki

Fot.1 Przed aplikacją nawozów, koniecznie należy wykonach, chemiczną analize gleby. Aby jej zasobność w składniki pokarmowe dla roślin. 

 

Zalecamy pobranie prób glebowych głębokości 20-25 cm i wykonanie analizy chemicznej. Jest to szczególnie wymagane gdy uprawa znajduje się na nowym stanowisku lub gdy analiza chemiczna na plantacji objętej doradztwem nie była wykonywana od dwu lat (lub dłużej). Zaleca się aby analizę chemiczną gleby wykonać metodą ogrodniczą (tzw. Uniwersalną), popularnie stosowaną przez Stacje Chemiczno-Rolnicze do oceny gleb i podłoży warzywnych (koszt analizy jednej próbki 53,50 zł brutto). Podczas składania zlecenia, należy wyraźnie podkreślić konieczność oznaczenia w glebie obu form azotu (zarówno azotanowej NO3 jak i amonowej NH4+). Jako że forma azotanowa jest podatna na wypłukiwanie po zimie dominuje w glebie forma amonowa azotu. Uściślenie zlecenia jest ważne, gdyż Laboratoria i Stacje Chemiczno-Rolnicze zajmujące się analizą gleb ogrodniczych mają różne pakiety analiz i nie we wszystkich pakietach uwzględnia się oznaczenie obu form azotu. Wyniki uzyskane tą metodą w sposób kompleksowy zobrazują rzeczywistą i aktualną zasobność w najważniejsze składniki pokarmowe.

Jeżeli Właściciel plantacji nie planuje wykupienia wczesnowiosennej wizyty lustracyjnej w celu zdiagnozowania rodzaju gleby i stanu odżywienia plantacji zaleca się również wykonanie oznaczenia zawartości próchnicy glebowej (koszt ok. 25 PLN).

Dane dotyczące aktualnej zawartości próchnicy glebowej pozwolą w przybliżeniu ocenić  tempo wypłukiwania składników pokarmowych w trakcie sezonu wegetacyjnego.

Aby wyniki analizy chemicznej były miarodajne i odzwierciedlały rzeczywistą zasobność ryzosfery, próbki gleby do analiz muszą być pobrane z zachowaniem pewnych zasad:

 

  1. Próbka musi być reprezentatywna dla danego obszaru lub plantacji: jedna próbka może charakteryzować maksymalnie powierzchnię 2 ha jeżeli jest to teren równy z glebą o zbliżonym składzie i stanie agrotechnicznym, jeżeli jest uprawiany ten sam gatunek i odmiana oraz jeżeli jest stosowana taka sama agrotechnika. Różnica w każdym wymienionym czynniku powoduje konieczność sporządzenia dodatkowej próby.
  2. Z całego obszaru (lub plantacji) kwalifikującego się do objęcia jedną próbą należy pobrać do naczynia zbiorczego 10-15 niewielkich próbek pojedynczych, które po wymieszaniu będą stanowiły próbę analityczną (ok. 0,5 kg).
  3. Próbki jednostkowe można pobierać szpadlem w następujący sposób: odkroić szpadlem na głębokość 20-25 cm pionowy płat gleby grubości 1-2 cm. Zebrać z całej wysokości szpadla, z jego części środkowej, wycinek gleby.
  4. Na plantacji starszej niż 4-5 lat próby pobierać z rzędów roślin, z połowy odległości między roślinami
  5. Po wymieszaniu gleby w naczyniu zbiorczym próbę analityczną (ok. 0,5 kg gleby) wsypuje się do torby papierowej lub gdy gleba jest wilgotna to woreczka plastikowego opisując dokładnie próbkę tak aby opis zachował czytelność (na torbie papierowej ołówkiem, na woreczku plastikowym niezmywalnym cienkopisem lub dołączając dodatkowy opis)
  6. Próbki można pobierać na wyznaczonym obszarze lub plantacji zgodnie z rysunkami zamieszczonymi poniżej lub według własnego losowego schematu:

 ścielenie truskawek

 Rys. 1 Schemat prawidłowego pobierania gleby, do wykoania chemicznej analizy. 

 

7  Próbek nie należy pobierać:

  • na obrzeżach pola do 5m,
  • w miejscach po stogach i kopcach,
  • w rowach, bruzdach, kretowiskach i żwirowiskach,
  • w zagłębieniach i ostrych wzniesieniach terenu (w razie potrzeby z tych miejsc pobrać dodatkowe próbki).                                                                              
  1. Należy unikać pobierania próbek bezpośrednio po zastosowaniu nawozów mineralnych, po nawożeniu organicznym oraz w okresie nadmiernej suszy lub wilgotnej gleby.
  2. Po pobraniu i oznaczeniu próbki jeszcze raz sprawdzić zgodność oznaczenia.
  3. Opisane próbki należy dokładnie zapakować i dostarczyć bezpośrednio lub pocztą do Stacji Chemiczno-Rolniczej lub innego laboratorium wykonującego analizy.
  4. Jeśli nie dysponujemy aktualnymi wynikami analiz wody używanej do nawadniania roślin oraz do sporządzenia cieczy roboczej podczas wykonywania zabiegów ochrony i nawożenia dolistnego. Należy również pobrać w czystą butelkę około 1,5 l wody i zlecić jej analizę chemiczną (koszt około 77 zł brutto).

 

  1. Podczas wizyty w Laboratorium lub Stacji Chemiczno Rolniczej najlepiej jest poprosić aby wyniki analiz gleby i wody były wysłane na Państwa adres e-mail. Gdy otrzymają państwo wiadomość z załączonymi wynikami analiz gleby i wody prosimy je odesłać zamiesić w serwisie Grupy Truskawkowej na bioagris.pl/truskawki korzystając z narzędzia DORADCA TRUSKAWKOWY. Które będzie dostępne dla państwa po 25 marca 2016.

 

  1. Przesyłając wyniki chemicznej analizy gleby, do serwisu doradcy truskawkowego, uprzednio należy uzupełnić wszelkie informacje o Państwa plantacji. Abym mógł prawidłowo sporządzić zalecenia nawozowe, dla poszczególnych wyników chemicznej analizy gleby.

 

  1. W ramach uczestnictwa w Grupie Truskawkowej, każdemu przysługuje opis i sporządzenie zaleceń nawozowych. Dla 4 próbek analizy gleby, 1 próbki analizy wody, oraz 1 harmonogram fertygacji truskawki. Istnieje możliwość opisania więcej próbek, chemicznej analizy gleby lub wody. W takim przypadku zostaniecie Państwo obciążeni kwotą 35 zł opisu każdej kolejnej próby gleby lub wody. Oraz kwotą 50 zł za przygotowanie każdego kolejnego harmonogramu fertygacji.

 

 

Na podstawie przysłanych wyników analizy chemicznej gleby, zostanie opracowany precyzyjny harmonogram nawożenia będący podstawą racjonalnego żywienia roślin na plantacjach objętych doradztwem.

 

dr hab. Zbigniew Jarosz

Katedra uprawy i Nawożenia Roślin Sadowniczych

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Zapobieganie różowatości korzeni cebuli

Biologiczny fungicyd zawierający Pythium oligandrum• Zapobiega i zwalcza różowatość korzeni...

Nawozy dla borówki amerykańskiej

Zwalczanie antraknozy i szarej pleśni• Zmniejsza porażenie do ok 30%...

Xstress mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów PRZEJRZEWANIA owoców

Daj na wstrzymanie To mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów...

XStress daj na wstrzymanie

Daj na wstrzymanie Mikroelementowy nawóz przeznaczony procesy przejrzewania warzyw takich...

NuFilmMAX naturalny polimer zapobiegający osypywaniu się łuszczyn rzepaku

NATURALNY POLIMER ZAPOBIEGAJĄCY OSYPYWANIU SIĘ ŁUSZCZYN RZEPAKU Ograniczenie osypywania wpływa...

BlackJak bo najważniejszy jest korzeń

Bo najważniejszy jest korzeń25 -procentowa zawiesina leonardytu z Północnej Dakoty...

BioCal precyzyjnie dostarcza wapń

Skuteczność z naturyPrecyzyjnie dostarcza wapń Czym jest BioCal? Jest to...

Truskawka od rozsady po zbiór

TRUSKAWKAOd rozsady po zbiór Zawiesina Leonardytu z północnej Dakoty. Dzięki...

Rozsada przygotowanie do wysadzenia

ROZSADAPRZYGOTOWANIE DO WYSADZENIA Zawiesina Leonardytu z północnej Dakoty. Dzięki zawartościhumin...

Protector dużo więcej niż zwilżacz

Dużo więcej niż zwilżacz nie pozwól spłynąć Twoim pieniądzom

Dużo więcej niż zwilżaczNie pozwól spłynąćTwoim pieniądzom Dużo więcej niż...

Przechowywanie warzyw sucho i bez pozostałości

PRZECHOWYWANIE WARZYW SUCHO I BEZ POZOSTAŁOŚCI Zapobieganie chorobom przechowalniczym warzyw...

Zapobieganie ordzawieniu korzeni pietruszki

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE ORDZAWIENIU KORZENI PIETRUSZKI TERMINY I DAWKI...

Ograniczenie ordzawienia jabłek

Ograniczenie ordzawienia jabłek Przyczyny ordzawień• Uszkodzenia epidermy skórki zawiązków podczas...

Maliny – lepsza jakość bez pozostałości

MALINY – LEPSZA JAKOŚĆ BEZ POZOSTAŁOŚCI skuteczność z natury B...

Jak poprawić efektywność giberelin

jak poprawić efektywność giberelin przyciąga gładką skórką EFEKTYWNOŚĆ GIBERELIN A...

Zapobieganie stratom plonu w uprawie czereśni i wiśni

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE STRATOMPLONU W UPRAWIECZEREŚNI I WIŚNI Pinolen...

Borówka Amerykańska

BioCal. Wapń to nie tylko gorzka plamistość

Wapń to nie tylko gorzka plamistość WAPŃ W OWOCU ODPOWIADA...

Bezpieczne zwalczanie chwastów w uprawach cebuli i pora

BEZPIECZNE ZWALCZANIE CHWASTÓWW UPRAWACH CEBULI I PORA Herbicydy stosowane po...