Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa brokuła

Brokuł to warzywo należący do rodziny kapustowatych. Uważany jest również za przodka kalafiora. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Brokuły, które zjadane są na surowo dostarczają wiele właściwości odżywczych i leczniczych. Są bogate w witaminy K i A, a także pomagają organizmowi wchłaniać witaminę D.

Wymagania przy uprawie brokułów
Brokuł to niezwykle odporne warzywo, które najczęściej rozwija się w chłodnych porach roku. Możliwe jest uzyskanie dwóch plonów na wiosnę oraz na jesień. Brokuł wymaga chłodnej pogody, pełnego słońca, wody i przede wszystkim żyznej gleby.

Idealne miejsce do sadzenia brokułów
Brokuły najlepiej sadzić w miejscach, gdzie nasłonecznienie będzie przez minimum 6 godzin. Odczyn pH podłoża powinien wynosić około 6,0-7,0. Aby brokuł rozwijał się prawidłowo niezbędne będzie używanie specjalistycznych nawozów, które będą bogate w związki azotu. Do uprawy brokułów polecamy również przekompostowany obornik. Brokuły wymagają także regularnego podlewania.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie poznać więcej informacji dotyczących uprawy brokułów, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością pomogą Wam w uprawie brokułów. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy brokułów.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...