BIOCAL ™
Składniki pokarmowe
Tlenek wapnia (CaO) rozpuszczalny w wodzie – 8% (m/m)
Cynk (Zn) rozpuszczalny w wodzie – 3 % (m/m)
Typ nawozu: E.2.3 Płynny nawóz zawierający podstawowy składnik pokarmowy i drugorzędny składnik pokarmowy z dodatkiem mikroskładników pokarmowych, stosowany dolistnie
Informacje ogólne
BioCal , pozwala roślinie pobierać i transportować wapń do tych organów rośliny gdzie występują trudności z naturalnym transportem ograniczając symptomy związane z niedoborami wapnia. Regularne stosowanie poprawia jakość plonu, w aspektach wielkości, wyrównania, wykolorowania oraz właściwości po zbiorczych. BioCal pomaga roślinie wykorzystywać efektywnie wapń w warunkach niekorzystnych dla rozwoju roślin , jak wysoka lub niska temperatura, zasolenie gleby, susza.
BIOCAL może być stosowana na wszystkich roślinach, między innymi na jabłoniach, czereśniach, gruszach, avocado, truskawkach, malinach, borówce amerykańskiej, chmielu, kapustnych, pomidorach, papryce, sałatcie, ogórkach, tytoniu , roślinach ozdobnych i wielu innych
UWAGA: Nawożenie dolistne jest dodatkiem do standartowego program nawożenia doglebowego , I jako taki nie jest w stanie dostarczyć wszystkich składników normalnie potrzebnych do rozwoju roślin
Mieszanie: BIOCAL można mieszać z większością znanych nawozów dolistnych i agrochemicaliów
Nie mieszać z nawozami zawierającymi fosfor , chyba że konkretna mieszanina znana jest jako kompatybilna
Instrukcja stosowania
Stosować Miller InCa w dawkach 1.0 – 1.5 ltr/ha przez oprysk dolistny. Najlepsze rezultaty uzyskuje się gdy kilkakrotne zabiegi są wykonywane w okresach najintensywniejszych podziałów komórkowych, kwitnienia, wczesnych stadiów wzrostu owoców.
Metody Stosowania:
Zwykły opryskiwacz: Stosować rekomendowaną dawkę BioCal w minimum 100 ltr/ha wody.
Do zabiegu dodawać adiuwant poprawiający przyczepność PROTECTOR
NIE STOSOWAĆ Z ŻADNYM ZWILŻACZEM !!!
Orientacyjne dawki nawozu
Jabłonie: w celu ograniczeniu chorób fizjologicznych i polepszeniu zdolności przechowalniczej owoców, poprawy wykolorowania owoców
Dawka 1 ltr/ha
Minimum 4 zabiegi w fazach:
- 20 – 30 % kwiatów otwartych
- bezpośrednio po kwitnieniu (jeżeli pierwszy zabieg był niemożliwy do wykonania, należy użyć podwójna dawkę preparatu)
- 4 tygodnie po kwitnieniu
- 4 tygodnie przed planowanym zbiorem
Kapusta pekińska, Kapusta głowiasta w celu ograniczeniu występowania chorób fizjologicznych (wewnętrzne zbrunatnienie główek „tipburn”, plamistość pieprzowa) i poprawy jakości plonu
Dawka 1 – 1,5 ltr/ha
Minimum 3 zabiegi w fazach:
- Podlewanie rozsady
- Przed zamknięciem główek
- 2 tygodnie po zamknięciu główek
W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu tipburnu (duże wahania temperatury, spodziewane obfite opady po okresie suszy) , stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie
Sałata: w celu ograniczenia występowania chorób fizjologicznych , oraz poprawie jakości plonu
Dawka 1 – 1.5 ltr/ha
Minimum 3 zabiegi
- Podlewanie rozsady
- 10 – 14 dni po wysadzeniu
- Tuż przed zamknięciem główki
W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu tipburnu (duże wahania temperatury, spodziewane obfite opady po okresie suszy, duże wahania wilgotności), stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie od poprzedniego
Czereśnie i Wiśnie: w celu poprawy jakości plonu i redukcji pękania owoców
Dawka 1 ltr/ha
Minimum 4 zabiegi
- W fazie białego pąka
- W czasie opadania płatków
- W fazie wzrostu zawiązków
- 3 tygodnie przed zbiorem
Pomidor , Papryka, Ogórek: w celu ograniczenia chorób fizjologicznych (sucha zgnilizna) oraz poprawie zawartości jakości plonu (większa zawartość ekstraktu, bardzie jędrne ogórki)
Dawka 1 ltr/ha
Pierwszy zabieg wykonać w początku kwitnienia następne w odstępach co 3 tygodnie
W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu chorób fizjologicznych, stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie od poprzedniego
Truskawki i jagodowe: w celu ograniczenia chorób fizjologicznych i poprawy jakości plonu
Dawka 1 ltr/ha
Zabiegi rozpocząć tuż po rozpoczęciu kwitnienia i powtarzać co 10 – 14 dni (częstsze zabiegi wykonywać w warunkach stresu)
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI:
Umyć ręce wodą z mydłem po pracy . Przechowywać w oryginalnych opakowaniach dokładnie zamknięte w suchym pomieszczeniu. Przechowywać z dala od dzieci, zwierząt i żywności
W razie wypadku należy pilnie skontaktować się z lekarzem. W przypadku dostania się nawozu do oczu przemyć dużą ilością wody
Przestrzegać zasad transportu i przechowywania:
- CHRONIĆ PRZED NASŁONECZNIENIEM
- ILOŚĆ WARSTW W CZASIE TRANSPORTU – MAX. 8
- ILOŚĆ WARSTW W CZASIE SKŁADOWANIA – MAX. 10
Masa netto – 1l Kod CN…..
Data produkcji:…
Okres przydatności do stosowania – 2 lata
Wyprodukowano w:ECOCULTURE BIOSCIENCES S.L
8 Pablo Iglesias avenue
04003 Almería. Spain
DlaBIO AGRIS PIOTR ZAJKOWSKI SPOLKA JAWNA
Ul. DYLEWSKA 20 B
03-011 WARSZAW
info@bioagris.pl
793 797 757