Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Szara Pleśń

Jest to choroba powodowana przez grzyb Botrytis cinarea. Występuje we wszystkich strefach klimatycznych: w uprawach polowych, pod osłonami, a także w przechowalniach. Zakres roślin gospodarzy tego grzyba jest szeroki. Poraża warzywa (m.in. pomidory, ogórki, sałatę, fasolę, brokuły), roślin sadowniczych (głównie truskawkę i malinę, ale także borówkę) oraz wiele roślin ozdobnych (m.in. begonię, dalie, róże, gerberę, astra chińskiego, pelargonię).

Jako, że obecnie startuje sezon truskawkowy to na tym gatunku będzie się skupiać dalszy opis. Objawy porażenia szarą pleśnią występują najwyraźniej w okresie owocowania, gdy zaczynają masowo gnić dojrzewające owoce. Wytwarza się na nich charakterystyczny szary „kożuch”. Grzyb rozwija się podczas ciepłej i wilgotnej pogody.

Fot. 1  Objawy szarej pleśni na truskawce (owoc)

Zakażenie

Zakażeniu ulegają już rozwijające się pąki kwiatowe i kwiaty. Infekcja słupków, pręcików i płatków powoduje zamieranie kwiatów (infekcja pierwotna), następnie grzyb przerasta do działek kielicha i dna kwiatowego, co nie hamuje rozwoju owocu, który jednak ulega infekcji w fazie dojrzewania. Przy pogodzie mniej sprzyjającej rozwojowi patogenu (poniżej 15OC lub powyżej 25OC) choroba pozostaje w formie bezobjawowej (infekcja ukryta). Po zmianie pogody na bardziej sprzyjającą grzyb szybko się rozwija na będących w różnej fazie wzrostu zawiązkach a także dojrzewających owocach. Zarodniki łatwo rozprzestrzeniają się z wodą i wiatrem. Infekcja zachodzi w obecności wody.

Zapobieganie i ochrona

Infekcji sprzyja zbytnie zagęszczenie roślin, a co za tym idzie nadmierna wilgotność oraz słaby przepływ powietrza. Wczesną wiosną trzeba dokładnie wygrabić, usunąć zeszłoroczne chwasty i liście truskawek, a także gnijące resztki ściółki, na których rozrastać może się grzyb. Na początku kwitnienia należy wyściółkować plantację świeżą słomą, a po zbiorze owoców bardzo ważne jest wygrabienie gnijącej już ściółki, a także skoszenie i wygrabienie starych liści. Takie zabiegi skutecznie zmniejszają porażenie tą chorobą.

Uprawy truskawek przeciwko szarej pleśni zaleca się opryskiwać od początku kwitnienia co 5-7 dni w zależności od warunków atmosferycznych fungicydami z różnych grup chemicznych. Jednakże o ile takie działanie jest niezbędne przy uprawie towarowej o tyle, uprawiając  truskawki na własne potrzeby możemy ograniczyć się do stosowania biopreparatów, np. Polyversum WP zawierający pasożytniczego do szarej pleśni grzyba, który jest obojętny dla zdrowia człowieka. Nie zostawia w owocach żadnych groźnych dla dzieci i dorosłych pozostałości oraz jest bezpieczny dla środowiska. Posiada 0 dni karencji co oznacza, że nie trzeba czekać po zrobieniu oprysku aby móc spożywać owoce. Warto także zwrócić uwagę na fakt, że aby zabieg tradycyjnym środkiem chemicznym był skuteczny to należy dokładnie pokryć cieczą użytkową całą roślinę. Polyversum przez to, że jest żywym organizmem, który rozmnaża się na roślinie może „nieco wybaczyć” niedoskonałości podczas aplikacji.

Znając biologię grzyba Botrytis cinarea, można w odpowiednim momencie zareagować aby skutecznie ochronić plon. Dlatego też najlepiej zacząć z zabiegami w kwitnienie a nie kiedy widać już szary nalot na owocach. Nie należy się bać robić oprysku Polyversum WP w trakcie kwitnienia, ponieważ jest on bezpieczny dla pszczół. Oczywiście zabieg należy przeprowadzić w czasie gdy nie ma ich na roślinach (wcześnie rano przed rozpoczęciem oblotu, wieczorem po zakończonym oblocie, w dni pochmurne), ponieważ pszczoła potraktowana bezpośrednio cieczą roboczą nie zostanie już wpuszczona do ula (zmienia zapach, który jest przepustką).

Gdy jednak zdarzy się, że na owocach widzimy objawy infekcji to również nie należy odpuszczać oprysku. Polyversum WP działa także interwencyjnie. Szara pleśń zostanie „zjedzona” przez grzyba znajdującego się w Polyversum WP przez co nie dopuści do dalszego rozwoju choroby.

Fot. 2 Szara pleśń na truskawce. Widać jak choroba przenosi się z jednego owocu na drugi
Fot. 3 Truskawka po zabiegu Polyversum WP. Widoczne zasuszenie nalotu szarej pleśni i owocu, który nie zaraża już pozostałych

Objawy na innych gatunkach

Na warzywach są to: zgorzele siewek i rozsady, później zgorzele kwiatów, zgnilizny pędów i owoców, na przykład u pomidora szarobrunatna zgnilizna pędu pokryta szarym, pylącym zarodnikami patogeny czy miękka, mokra zgnilizna na owocach pomidora, ogórka, fasoli. Objawy mogą rozwijać się na warzywach w przechowalni. U borówki wysokiej objawy szarej pleśni mogą wystąpić na pędach (najczęściej najmłodszych, wierzchołkowych częściach), kwiatach (zgorzel), liściach (brunatne, nekrotyczne plamy), a czasem także na owocach. Może być przyczyną znacznych strat w przechowalniach, głównie jabłek i gruszek. Na roślinach ozdobnych, na przykład na liściach dalii, piwonii, chryzantem powoduje ciemnobrunatne, duże, nekrotyczne plamy, na których może się pojawić nalot. W warunkach wilgotnej pogody pąki kwiatów brunatnieją i zamierają.

Fot. 4 Obawy szarej pleśni na borówce wysokiej

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.

Literatura:
Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, 1981r.
Masny A., Żurawica E., Uprawa truskawek z uwzględnieniem integrowanej ochrony, Plantpress, 2013
Kryszyński S., Weber Z., pod red. Fitopatologia, PWRiL, 2011

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...