Daj na wstrzymanie
To mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów PRZEJRZEWANIA owoców.
Daje każdej komórce sygnał i energię „drugiej młodości”, dzięki czemu roślina zaczyna produkować kwas benzoesowy hamujący syntezę etylenu, ogranicza również inne procesy powodujące przejrzewanie.
Stosowany bezpośrednio przed zbiorem, wydłuża okres optymalnej dojrzałości zbiorczej, co ułatwia planowanie zbioru w trudnych warunkach pogodowych (wysoka temperatura, obfite deszcze), bądź przy braku siły roboczej.
Ogranicza procesy oddychania po zbiorze, dzięki czemu owoc charakteryzuje się większą odpornością w transporcie oraz większą trwałością handlową w obrocie.
Zalecenia
MALINA W POLU
1,5 l/ha 3–4 dni przed pierwszym zbiorem, zabieg powtarzać co 7 dni
w przypadku wystąpienia niekorzystnych warunków (gorąco, obfite deszcze) dawkę należy powiększyć: do 2 l/ha
MALINA POD OSŁONAMI
1 l/ha 3–4 dni przed pierwszym zbiorem, zabieg powtarzać co 7 dni
TRUSKAWKA
1 l/ha 5–7 dni przed planowanym zbiorem, zabieg powtarzać co 7–10 dni
BORÓWKA
1 l/ha 3–4 dni przed każdym zbiorem w przypadku wystąpienia niekorzystnych warunków (gorąco, obfite deszcze) dawkę należy powiększyć do 1,5 l/ha