Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa określonymi, posiadanymi przez nas zasobami: glebą, wodą, budżetem, maszynami, narzędziami czy infrastrukturą przechowalniczą. Podobnie rośliny, rosnące na naszych polach gospodarują zasobami, które im dostarczamy, wykorzystują na określonym poziomie, wodę z gleby, składniki pokarmowe, światło słoneczne czy przestrzeń, którą zajmują.

Woda to życie

Zdolność do wykorzystania składników pokarmowych przez poszczególne gatunki określają potrzeby pokarmowe roślin (np. ilość azotu konieczna na wyprodukowanie 1 t plonu). Zdolność do efektywnego wykorzystania wody przez rośliny możemy mierzyć współczynnikiem transpiracji, mówiącym nam o tym, ile wody musi zużyć dany gatunek na wyprodukowanie 1 kg suchej masy.  Wartości współczynnika transpiracji dla poszczególnych gatunków roślin uprawnych są bardzo zróżnicowane. Jak podaje literatura, mogą one wynosić średnio od 300 do prawie 1000 l wody na 1 kg wytworzonej suchej masy rośliny.

Tab. współczynnik transpiracji dla kilka wybranych gatunków roślin uprawnych:

Gatunek uprawnyWspółczynnik transpiracji H2O l/kg s.m.
pszenica473-559
kukurydza315-413
lucerna651-963
fasola656
marchew270-460
kapusta518-810
ogórek686
Za: S. Karczmarczyk i L. Nowak

Jak widzimy przynajmniej niektóre gatunki roślin „dość rozrzutnie” gospodarują wodą. W tym kontekście pojawia się pytanie, czy możemy mieć wpływ na poprawę wykorzystania wody przez rośliny uprawne? Aby odpowiedzieć na to pytanie warto sięgnąć do historii i to do czasów bardzo nam odległych. Historia podpowiada nam, że możemy wykorzystać do poprawy wykorzystania wody przez rośliny uprawne zjawisko mikoryzy.

Mikoryza pojawiła się w historii roślin bardzo wcześnie, towarzyszyła już pierwszym roślinom lądowym – 400 milionów lat temu, można zaryzykować stwierdzenie, że mikoryza pomogła skolonizować roślinom środowisko lądowe. Mikoryzą nazywa się symbiozę zachodzącą pomiędzy korzeniami roślin wyższych a wysoce wyspecjalizowanymi grzybami żyjącymi w glebie. Nazwa zjawiska – mikoryza pochodzi od dwóch greckich słów: mykes – grzyb, rhiza – korzeń. Mówi się, że różne rodzaje mikoryzy tworzy ponad 80% roślin lądowych, liczba grzybów wchodzących w związki mikoryzowe z roślinami wyższymi szacuje się na około 5000 – 6000 gatunków. Najbardziej rozpowszechnioną (występującą u ponad 80% roślin, w tym u większości roślin uprawnych) i najstarszą jest mikoryza endotroficzna, młodszą i mniej rozpowszechnioną jest mikoryza ektotroficzna, występuje ona u około 5% roślin, głównie nagozalążkowych drzew leśnych. Najmłodszym i najmniej rozpowszechnionym typem mikoryzy, jest mikoryza erykoidalna, występująca wyłącznie w przedstawicieli roślin wrzosowatych.

Mikoryza mikoryzą, ale co z tego wynika dla nas? Generalnie można zaryzykować takie stwierdzenie, że rośliny o silnie zmikoryzowanym systemie korzeniowym są bardziej konkurencyjne niż rośliny bez mikoryzy. Mikoryza silnie oddziałuje na: zaopatrzenie roślin w wodę i składniki pokarmowe, stan fizjologiczny roślin i przebieg podstawowych procesów biochemicznych (np. fotosyntezę), wspiera rośliny w walce ze stresami powodowanymi przez czynniki abiotyczne i biotyczne. Z praktyki wiemy, że owoce z roślin mikoryzowanych są ładniejsze, lepiej wybarwione, słodsze, smaczniejsze, stanowią bogatsze źródło składników pokarmowych i substancji biologicznie czynnych, np. antyoksydantów, witamin, fenoli. Owoce także lepiej się przechowują, są trwalsze po zbiorze.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Najlepsze praktyki produkcji i wysadzania rozsady warzyw

ROZSADA WYSADZANIE.  ZERO STRESU. Profesjonalny dobór zabiegów.  Szybki start wegetacji...

Komunikat nr. 25. Ochrona truskawek, i koszenie liści po zbiorze owoców.

Komunikat 25/2017 z dnia 6.07.2017   Komunikat nr. 25. Ochrona...

Komunikat nr. 17.Zwalczanie mączniaka prawdziwego truskawki.

Komunikat 17/2017 z dnia 23.05.2017 Zwalczanie mączniaka prawdziwego truskawki. Faza rozwoju:...

Dlaczego warto zastosować Polyversum po ruszeniu wegetacji?

Pytium oligandrum zawarty w preparacie Polyversum  chroni rośliny nie tylko...

Ласкаво просимо клієнтів з України.

Ласкаво просимо клієнтів з України. Всі матеріали про наслідки використання...

BioAgris Gibereliny

jak poprawić efektywność giberelin przyciąga gładką skórką EFEKTYWNOŚĆ GIBERELIN A...

Zalecenia dla śliwek.

  ŚLIWY    PREPERATY:  BIOCAL  POLYVERSUM WP  PROTECTOR  BLACKJAK  VAPORGARD ...

Dla mistrzów w produkcji rozsady pomidora.

Wybór wielodoniczek Rozsadę pomidorów gruntowych dla przetwórstwa od kilku lat...

Demo Farmy wspierające Grupę Truskawkową przypominamy sezon 2015

Etykieta Protectora.

Etykieta XStress dla opakowania 1 litr. Protector Protector to adiuwant...

Komunikat nr XII Mączniak prawdziwy i choroby liści truskawki

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XII z dnia 2 maja...

Nie pozwól spłynąć twoim pieniądzom

twoim pieniądzom Naturalny adiuwant do fungicydów, insektycydów i nawozów dolistnych...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Blackjak ulotka

Skuteczność z natury Precyzyjnie dostarcza wapń Czym jest BioCal? Jest...

Komunikat nr. 22. Pierwsze pokolenie zmieników pojawia się na plantacjach truskawek.

Komunikat 22/2017 z dnia 16.06.2017 Pierwsze pokolenie zmieników pojawia się na...

BioAgris przygotowanie rozsady do wysadzenia

ROZSADA PRZYGOTOWANIE DO WYSADZENIA Zawiesina Leonardytu z północnej Dakoty. Dzięki...

Ulotka Protector – sady

Naturalny adiuwant do fungicydów, insektycydów i nawozów dolistnych Na powierzchni...

Komunikat nr VIII Stymulacja odbudowy uszkodzeń mrozowych – ciąg dalszy

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Nr VIII z dnia 18 kwietnia 2016...

BioAgris Czeresnia

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE STRATOM PLONU W UPRAWIE CZEREŚNI I...

Galeria zdjęć, aktualna sytuacja na plantacji truskawek.

Aktualnie panuje ładna słoneczna pogoda, która, sprzyja rozwojowi truskawki. Wydawać...