Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa selera

Seler korzeniowy, podobnie jak naciowy pochodzi od selera błotnego, spotykanego w Europie, północnej Afryce, Nowej Zelandii i Ameryce Południowej. Seler jest używany jako roślina przyprawowa. Wartość odżywcza wiąże się głownie z wysoką zawartością soli mineralnych, zwłaszcza wapnia, fosforu i żelaza. Olejki eteryczne zawarte w korzeniu pobudzają trawienie i zwiększają apetyt.

Wymagania dla uprawy selera
Seler korzeniowy w Polsce uprawiany jest wyłącznie z rozsady. Optymalna temperatura wschodów to 22-24OC. Rozsada wymaga pikowania. Do gruntu seler sadzi się w drugiej połowie maja do początku czerwca, po nastaniu cieplejszej pogody. Rośliny sadzi się w rozstawie 30-50 x 20-30 cm. Należy sadzić na głębokość nie większą niż rosły w tunelu.

Odpowiednia gleba do uprawy selera
Najodpowiedniejsze pod uprawę selera są gleby o dobrej strukturze, zasobne w wodę i składniki pokarmowe. Nieodpowiednie są gleby lekkie, piaszczyste, które słabo zatrzymują wodę oraz ciężkie, zaskorupiające się. Optymalne pH powinno wynosić 6,5-7,5. Przed rozpoczęciem uprawy selera, należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu podłoża do uprawy. Należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu selera.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej informacji dotyczących uprawy selera, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością pomogą Wam w uprawie selera. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy krzewu selera.


Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...