Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa kapusty

Warzywa kapustne należą do rodziny kapustowatych, natomiast gatunek to kapusta warzywna. Odznaczają się dużą różnorodnością form botanicznych. Z gospodarczego punktu widzenia stanowią jedną z najważniejszych grup roślin warzywnych w Polsce. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W Polsce, w uprawie możemy spotkać kilka jej rodzajów: białą, czerwoną, pekińską, brukselską i włoską.

Wymagania przy uprawie kapusty
Kapusta biała to roślina, która idealnie czuje się w naszych warunkach klimatycznych. Podobnie jak kapusta czerwona. Obie rośliny dobrze znoszą krótkotrwałe spadki temperatury, nawet poniżej 0OC, więc nie należy się obawiać, że zmarzną w czasie wiosennych przymrozków. Kapusty najlepiej rozwijają się w przedziale 15-20 OC. Obie kapusty, biała i czerwona, preferują gleby zwięzłe o dużej zawartości próchnicy, które zatrzymują trochę wilgoci – mają dość duże zapotrzebowanie na wodę. W przypadku kiedy kapusta czerwona wymaga dość dużej żyzności gleb, kapuście białej wystarczy ich średni poziom. Dodatkowo, rośliny powinny mieć zapewnione podłoże o poziomie pH w granicach 6,2-7,0. Należy pamiętać, że nie powinno się uprawiać roślin na glebach zbyt lekkich, szybko oddających wilgoć. Na takim podłożu możliwa jest jedynie uprawa kapusty wczesnej, ponieważ te odmiany nie potrzebują zbyt wiele wody.

Uprawa kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską powinno się uprawiać w warunkach dnia krótkiego i umiarkowanej temperaturze. Jest uprawiana najczęściej w poplonie po wszystkich roślinach schodzących z pola w połowie lipca, z wyjątkiem roślin kapustnych. Powinno się ją uprawiać na glebach żyznych. Jeśli jest uprawiana na glebach lżejszych, należy wówczas stosować obornik. Kapusta pekińska jest dość podatna na typowe szkodniki kapusty, warto więc zachować ostrożność. Roślina na zbiór jesienno-zimowy jest zwykle uprawiana z siewu wprost do gruntu. Można także uprawiać na zbiór wiosenny z rozsady ale taka uprawa ma mniejsze znaczenie gospodarcze. Bardzo ważne jest odpowiednie podlewanie plantacji, ponieważ kapusta pekińska nie lubi suszy.

Uprawa kapusty brukselskiej
Kapusta brukselska, zwana także po prostu brukselką, świetnie sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych. Obok jarmużu, brukselka jest najbardziej wytrzymałą na niskie temperatury z roślin kapustnych, znosi spadki nawet do -12OC. Może wielokrotnie zamarzać i rozmarzać, nie tracąc przy tym wartości. Po przemarznięciu jest nawet smaczniejsza. Jak wszystkie kapusty, tak i brukselka, ma dość duże wymagania glebowe. Nie lubi braku wody, jednak źle znosi także jej nadmiar. Uprawia się ją głównie z rozsady.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat uprawy kapusty, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością pomogą Wam w uprawie kapusty. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy kapusty.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...