Wapń to nie tylko gorzka plamistość
WAPŃ W OWOCU ODPOWIADA ZA:
• Kształt i wielkość
• Kolor
• Smak
• Jędrność
• Odporność na choroby
• Zawartość innych składników pokarmowych
W 50 000 kg jabłek jest jedynie ok. 2 kg wapnia
Objawy gorzkiej plamistości występują jedynie w pojedynczych komórkach, więc rzeczywisty niedobór to jedynie gramy jeżeli nie miligramy.
PROBLEMEM WIĘC JEST NIE ILOŚĆ, ALE TO GDZIE WAPŃ TRAFIA W ROŚLINIE!
Dystrybucja wapnia w roślinie jest uzależniona od obecności auksyn w komórkach poszczególnych organów.
ABY KOMÓRKA MOGŁA POBRAĆ WAPŃ MUSI ZAWIERAĆ AUKSYNY!
Auksyn jest zawsze więcej tam gdzie zachodzą procesy wzrostu (pędy, liście).
KAŻDY STRES POWODUJE ZMNIEJSZENIE POZIOMU AUKSYN! BIOCAL UAKTYWNIA POMPĘ WAPNIOWO-AUKSYNOWĄ ZASTĘPUJĄC NATURALNE AUKSYNY.
Zacznij od kwitnienia!!!
Poziom auksyn w różnych fazach rozwoju rośliny
Wraz z dojrzewaniem owoców spada w nich poziom auksyn i przegrywają rywalizację o wapń z liśćmi i pędami
95% komórek jabłka powstaje do 20 dnia po kwitnieniu, musimy więc zadbać aby w każdej z nich zalazła się cząsteczka Biocalu umożliwiając w przyszłości pobieranie wapnia przez owoce, nawet przy niedoborze naturalnych auksyn.
WAPŃ W TEMPERATURZE POWYŻEJ 260C NIE JEST POBIERANY PRZEZ SKÓRKĘ !!!!
PROGRAM ZABIEGÓW:
- Początek kwitnienia
- Opadanie płatków
- Ok. 30 dni po kwitnieniu
- Ok. 30 dni przed zbiorem
ORDZAWIENIE OWOCÓW
Zastosowanie Biocalu na początku kwitnienia i w okresie opadania płatków powoduje zdecydowane ograniczenie podatności zawiązków na ordzawianie.
Procent ordzawionych owoców Golden Delicious Inst.Praktycznego Sadownictwa 2014
KOLOR
Kolor determinowany jest zawartością trzech grup barwników:
ANTOCYJANÓW – pożądane. Odpowiedzialne za kolor czerwony i purpurowy. W komórkach roślinnych odpowiedzialne są za redukcje stresu oksydacyjnego.
Chronią skórkę owoców przed szkodliwym wpływem promieni UV.
Wrażliwe na azot w formie NO3 (saletry) – nadmiar tych jonów powoduje zmniejszenie ich zawartości.
Zawartość antocyjanów w skórce jabłka
KAROTENOIDÓW – niepożądane Barwniki żółto-pomarańczowe. Bardzo często związane ze stresem. Występując w dużych ilościach maskują kolor antocyjanów.
Jony NO3 powodują wzrost zawartości karotenoidów
CHLOROFILU Odpowiada za zielony kolor owoców W dojrzałym owocu przekształca się w pochodną niefluorescencyjną NCC. Przekształcenie chlorofilu do NCC poprawia wybarwienie owocu.
Jony azotu w formie NO3 opóźniają rozkład chlorofilu.
Zawartość chlorofilu w skórce jabłka
program standardowy SGGW Wilanów 2012