YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

BioAgris Czeresnia

BioAgris Czeresnia

skuteczność z natury
ZAPOBIEGANIE STRATOM
PLONU W UPRAWIE
CZEREŚNI I WIŚNI
Pinolen 96% (naturalna substancja pochodząca z żywicy sosny
amarykańskiej)
Wskazania: pękanie owoców czereśni
Przyczyny pękania czereśni
Większość naukowców uważa, że główną przyczyną
pękania czereśni jest wnikanie wody przez skórkę
owocu na drodze osmozy.
„Owoce rosną głównie dzięki wodzie i składnikom
mineralnym w niej rozpuszczonym, które są
transportowane przez szypułkę. Pomiary wykazały,
że owoce czereśni powiększają swoje rozmiary
średnio o 3,5–4,5% dziennie. Tak duży przyrost jest
możliwy dzięki wysokiemu turgorowi w komórkach
owoców, który może być jednocześnie – przynajmniej
w części – odpowiedzialny za kierowanie
siłami powodującymi pękanie czereśni. Prawdopodobny
jest także związek pomiędzy budową kutykuli
a pękaniem czereśni. Kutykula jest zewnętrzną,
tłuszczowo-woskową warstwą pokrywającą części
nadziemne roślin – w tym owoce. Jej obecność
nadaje owocom czereśni charakterystyczny połysk.
Skórka pełni swoje ochronne funkcje właśnie
głównie dzięki kutykuli, która jest słabo przepuszczalna
dla wody oraz powietrza i stanowi barierę
dla przenikania wody oraz związków mineralnych
zarówno do wnętrza owocu, jak i w kierunku przeciwnym.
Głównym składnikiem kutykuli jest kutyna
(90–99%), ale jej rola w pękaniu czereśni nie jest
tak ważna, jak wosków występujących w ilości
1–10%. Duża rozpiętość zawartości wosków w kutykuli
istotnie wpływa na jej właściwości. Wszelkie
rysy i mikropęknięcia kutykuli, które są niewidoczne
gołym okiem, ułatwiają wnikanie wody do owocu
i zwiększają jego podatność na uszkodzenia. Pomiary
wykazały, że przez skórkę owoc pobiera znacznie
więcej wody i dużo szybciej niż przez szypułkę.
Tłumaczy to między innymi fakt, iż nawet niewielki
deszcz, podczas którego czas zwilżenia owoców jest
krótki, powoduje pękanie czereśni. W przypadku
uszkodzenia kutykuli przenikanie wody do owocu
jest większe niż, gdy jej struktura jest nienaruszona.
Pęknięcia kutykuli na owocach mogą powstawać
w warunkach naturalnych, na przykład w okresie
suszy. Udowodniono także związek pomiędzy liczbą
mikropęknięć kutykuli a gniciem owoców. Czereśnie
z kutykulą silnie spękaną są bardziej podatne na infekcje
grzyba Botrytis cinerea niż owoce z nieuszkodzoną
kutykulą. W konsekwencji tego, od nasilenia
występowania uszkodzeń kutykuli zależy również
trwałość pozbiorcza owoców.”
Dr Mirosław Sitarek
Hasło Ogrodnicze 05/2005
W sadzie ryzyko wystąpienia spękań jest o wiele większe, gdy deszcz spadnie w czasie upałów na przykład
po burzy niż, gdy opady – nawet dłużej trwające – wystąpią w czasie chłodów.
Dużą rolę odgrywa także temperatura powietrza w okresie opadów.
Nasilenie spękań wzrasta liniowo wraz ze wzrostem temperatury w przedziale od 10°C do 40°C. Liczba
uszkodzonych owoców jest większa, gdy deszcz spadnie w nocy, ponieważ wówczas owoce mają większy
turgor i wolniej wysychają, a tym samym wchłaniają więcej wody niż w ciągu dnia. Wiatr podczas opadów
przyczynia się do zmniejszenia strat, gdyż powoduje szybkie osuszanie owoców i skraca czas ich nawilżenia.
Przyczyną pękania czereśni może być także rosa. Silne spękania mogą wystąpić w sadach zlokalizowanych
w pobliżu dużych zbiorników wodnych lub łąk, gdzie w pochmurne dni następująca po ciepłych nocach
rosa długo utrzymuje się na owocach. Uprawa czereśni na takich stanowiskach jest ryzykowna.
JAK DZIAŁA:
Łączy się z woskami występującymi w kutykuli, tworząc spójną elastyczną powłokę chroniącą owoc przed
nadmiernym pobieraniem wody, jednakże nie blokuje jej całkowicie, gdyż miałoby to niekorzystny wpływ na
wzrost owoców.
– wzmacnia naturalną powłokę
– eliminuje pęknięcia w kutykuli
KIEDY STOSOWAĆ
Zabieg należy wykonać w momencie, gdy czereśnie
zaczynają intensywnie pobierać wodę, zbiega się to
z chwilą, gdy na owocach pojawiają się pierwsze
przebarwienia.
Dlatego też, jeżeli zabieg wykonamy zbyt późno przy
bardzo dużym nasyceniu owoców wodą, nawet niewielka
ilość przepuszczona przez powłokę może spowodować
pęknięcia. Powłoka ulega całkowitej biodegradacji
po ok. 40 dniach, jednakże pierwsze pęknięcia przez
które woda może dostawać się do owoców powstają
już po upływie ok. 15–18 dni. Dlatego w warunkach
długotrwałych deszczów należy powtórzyć zabieg
w mniejszym stężeniu aby odbudować jednorodność
powłoki.
Należy tu zaznaczyć, że pierwsze pęknięcia powłoki
dla dwóch innych pinolenów występujących na rynku
pojawiają się odpowiednio :
– Protector po 2 dniach
– NuFilm 96 po 7 dniach
dlatego też nie nadają się one do stosowania w celu
zapobiegania pękaniu owoców.
JAK STOSOWAĆ
ok 3 tygodnie przed spodziewanym zbiorem, gdy
pierwsze owoce zaczynają się przebarwiać
7,5 l/ha w 1000 l wody
W warunkach długotrwałych deszczów należy wykonać
dodatkowy zabieg
ok. 5–7 dni przed zbiorem
3,5 l/ha w 1000 l wody
UWAGA:
VAPOR GARD NIE ZABEZPIECZA
OWOCÓW PRZED PĘKANIEM W 100%
A JEDYNIE W ZNACZNYM STOPNIU
TO OGRANICZA. DLATEGO TEŻ, ABY
WSPOMÓC JEGO DZIAŁANIE NALEŻY
RÓWNIEŻ STOSOWAĆ INNE ZABIEGI
OGRANICZAJĄCE PEKANIE, PRZEDE
WSZYSTKIM ZAPEWNIĆ OWOCOM
DOBRE ZAOPATRZENIE W WAPŃ!
ZAPOBIEGANIE STRATOM POWODOWANYM
PRZEZ SZARĄ PLEŚŃ
Szara pleśń szczególnie w latach wilgotnych, może powodować bardzo duże straty w plonach. Grzyb wnika
do owoców poprzez uszkodzoną skórkę. Uszkodzenia te mogą być powodowane przez naturalne pęknięcia lub
przez owady. Jeden porażony owoc może powodować porażenie wszystkich sąsiadujących tworząc tzw. „koty”.
NATURALNY PREPARAT
ZAWIERAJĄCY GRZYB Pythium oligandrum
– bez karencji
– bez pozostałości
Polyversum WP zabezpiecza przed infekcją,
a w przypadku owoców już zainfekowanych nie
dopuszcza do zarodnikowania szarej pleśni, co
zapobiega porażaniu sąsiadujących owoców.
JAK STOSOWAĆ?
Dawka 150 g/ha + PROTECTOR 400 ml/ha
– pierwszy zabieg wykonać ok. 18 dni przed
zbiorem (zanim pojawią się pierwsze objawy),
kolejne zabiegi wykonywać w zależności od
potrzeb co 7–10 dni
– w warunkach ciągłych bardzo silnych deszczów
w okresie dojrzewania częstotliwość zabiegów
należy zwiększyć i stosować co 5 dni.
UWAGA!
PRZED ZASTOSOWANIEM POLYVERSUM WP
NALEŻY ZACHOWAĆ 10-DNIOWA PRZERWĘ OD
STOSOWANIA FUNGICYDÓW CHEMICZNYCH!

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Komunikat nr XVI Biostymulacja ryzosfery

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XVI z dnia 27 maja...

Uprawa czereśni. Najnowsze zalecenia dla sadowników.

CZEREŚNIA PREPERATY: BIOCAL POLYVERSUM WP PROTECTOR BLACKJAK SUZUKI TRAP TERRA...

Komunikat nr.18. Problemy z kwitnieniem odmian średnio-późnych i późnych.

Komunikat 18/2017 z dnia 24.05.2017 Problemy z kwitnieniem odmian średnio-późnych i...

Woda to życie. Część 1

Niezależnie od rozwoju techniki, postępu w agrotechnice, postępu biologicznego, uprawianych...

Ulotka Protector – sady

Naturalny adiuwant do fungicydów, insektycydów i nawozów dolistnych Na powierzchni...

Konferencja Trendy Jagodowe w Kraśniku

POPRAWA JAKOŚCI BORÓWKI               ...

Zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia, życzą specjaliści, naukowcy i koordynatorzy Grupy Truskawkowej.

Komunikat nr. 1 Pobieranie prób glebowych do analizy chemicznej.

Komunikat nr 1/2017 Dnia 21 marca 2017       ...

Komunikat nr XIX Zabiegi fitosanitarne po zbiorach

Zabiegi fitosanitarne po zbiorach Koszenie liści Koszenie liści jest jedynie...

Zalecenia dla gruszek.

GRUSZE Pobierz w formacie PDF w wersji do wydruku : Zalecenia...

Komunikat nr. XXVI Zabiegi wzmacniające rośliny i przygotowujące do spoczynku zimowego Cz. II

Zabiegi wzmacniające rośliny  i przygotowujące do spoczynku zimowego Cz. II...

Etykieta XStress

Etykieta XStress dla opakowania 1 litr.  Pobierz etykietę Xstress 1...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Komunikat nr. 27. Nawożenie i biostymulacja truskawek po zbiorach owoców.

Komunikat 27/2017 z dnia 27.07.2017   Nawożenie i biostymulacja truskawek...

Ochrona przed kiłą kapusty.

Doświadczenie wykonał Prof. dr hab. Stanisław Mazur. Wykonania badań do...

Letnie warsztaty truskawkowe w Brodni Górnej (cz. II)

W Grupie Truskawkowej Jak informował Albert Zwierzyński z firmy Osadkowski,...

XStress w uprawie jabłek

Najważniejsze zabiegi na koniec sezonu zbioru jabłek

Nieuchronnie zbliża się koniec sezonu. Aktualnie większość odmian jabłoni jest...

Czy niektóre typy adiuwantów

Czy niektóre typy adiuwantów mogą zaszkodzić w pewnych sytuacjach ?...

Dlaczego warto zastosować Polyversum po ruszeniu wegetacji?

Pytium oligandrum zawarty w preparacie Polyversum  chroni rośliny nie tylko...