Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Komunikat nr. 16. Wraz z wzrostem temperatury, rośnie ryzyko występowania ANTRAKNOZY.

Aktualna faza rozwojowa truskawek, i możliwość występowania groźnych chorób. Antraknoza truskawek może objawiać się na koronach, liściach, rozłogach lub owocach.

Komunikat 16/2017

z dnia 18.05.2017

 

Wraz z wzrostem temperatury, rośnie ryzyko występowania Antraknozy

 

Faza rozwoju:

– plantacje w gruncie – w roślinach truskawek na dnie rozety ukazują się pąki kwiatostanowe, widoczne pierwsze kwiaty (BBCH 55-56)

– plantacje pod osłonami płaskimi – pełnia kwitnienia

W związku z rosnącą temperaturą powietrza i dużą wilgotnością gleby wzrasta zagrożenie porażenia roślin antraknozą truskawki.

Propozycja zabiegów przed kwitnieniem i w czasie kwitnienia przeciwko antraknozie:

Luna Sensation 500 SC – zawiera fluopyram+trifloksystrobinę, od końca fazy rozwoju kwiatostanu do fazy dojrzewania owoców. Dawka 0,8 l na ha na 500-1500 l wody/ha. Maksymalnie 2 zabiegi w sezonie co najmniej w 7- dniowym odstępie. 

Kapelan 80 WP/Pastor 80 WG/Kapłan 80 WG/El Cappo 80 WG/Biszop 80 WG (kaptan)  Dawka 1,9 kg na ha (500-1000 l wody/ha), od początku kwitnienia do początku dojrzewania owoców. Maksymalnie 6 zabiegów w sezonie w odstępnie minimum 7 dni.

Scorpion 325 SC, zawierający azoksystrobinę+difenokonazol, dawka środka 1 litr/ha na 300-1200 l wody,  maksymalnie 3 zabiegi w sezonie co 7- 10 dni. Preparat należy stosować w temperaturze powyżej 12C. Stosowanie tego preparatu niesie ze sobą wysokie ryzyko uodpornienia się grzyba na substancje czynne.

Switch 62,5 SW, zawierający cyprodynil+fludioksonil, dawka 0,8 kg/ha. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3 co 10 dni.

 

Zabiegi agrotechniczne:

W celu uniknięcia infekcji należy zwracać uwagę na wybór stanowiska przy zakładaniu plantacji – należy unikać mokrych i ciężkich stanowisk. Warto sadzić rośliny na podwyższonych zagonach, aby zapobiegać zastoiskom wody podczas opadów deszczu. Ważnym elementem jest ściółkowanie plantacji oraz ograniczone nawożenie azotowe. Trzeba unikać nawadniania za pomocą deszczowni, ale jeżeli jest taka konieczność to takie zabiegi należy przeprowadzać rano, aby pozwolić roślinom jak najszybciej obeschnąć. Z plantacji usuwa się  porażone rośliny i owoce. Przy zakładaniu plantacji trzeba zawracać uwagę na wybór sadzonek. Muszą być one zdrowe i wolne od patogenów, najlepiej pochodzące z kwalifikowanych szkółek. Uprawa odmian odpornych ogranicza infekcje. Poszczególne odmiany różnią się między sobą wrażliwością na porażenie. Wśród odmian najbardziej wrażliwych można wyróżnić: ‘Elsanta’, ‘Florence’, ‘Syriusz’ i ‘Pegasus’.

 

Informacje dodatkowe:

Antraknoza wywoływana jest przez grzyb Colletotrichum acutatum, który jest głównym patogenem roślin truskawki. Atakuje wszystkie nadziemne części rośliny. Często występuje w formie utajonej i przenosi się razem z sadzonkami. Rozwojowi grzyba sprzyja temperatura powyżej 20-25˚C, wysoka wilgotność gleby i powietrza oraz opady. Zainfekowane kwiaty oraz zawiązki owoców ciemnieją, a następnie zasychają. Na dojrzałych owocach objawy występują w postaci suchych, zagłębionych plam, na których mogą pojawić się zarodniki konidialne tworzące łososiowy nalot. Na owocach niedojrzałych objawy występują w postaci brązowych, suchych i zapadniętych plam. Na szypułkach owoców, ogonkach liściowych i rozłogach pojawiające się plamy są wydłużone, zapadnięte, ciemne i suche. Przy dużej wilgoci w centrum plam nekrotycznych występują zarodniki grzybów. Występujące rozległe nekrozy powodują zamieranie części rośliny nad nekrozą. Na liściach pojawiają się nekrotyczne plamy barwy czarnej lub ciemno brązowej. Grzyb może szybko rozrastać się wewnątrz rośliny i powodować poważne objawy w krótkim czasie lub być w stanie spoczynku wewnątrz tkanek gospodarza przez pewien czas, a wtedy objawy stają się widoczne dopiero po zbiorze. Zarodniki są przenoszone przez wodę. Mogą przez pewien czas przebywać uśpione w glebie.

truskawki florence

Fot. 1 Objawy antraknozy truskawki na ogonkach – brązowe, nekrotyczne  plamy z pomarańczową masą zarodników.

truskawki kent

Fot. 2 Objawy antraknozy truskawki na rozłogach – brązowe, nekrotyczne  plamy z pomarańczową masą zarodników.

truskawki na rynnach

Fot. 3 Objawy antraknozy na liściach – drobne, brunatne plamy.

truskawki obrazek 

Fot. 4 Objawy antraknozy na zawiązkach i zielonych owocach – zahamowanie wzrost, i deformacja owoców.

truskawki pegasus

Fot. 5 Objawy antraknozy na dojrzałych owocach – okrągłe, brązowe, gnilne plamy z lepką, pomarańczową masą zarodników konidialnych

truskawki pod folia

Fot. 6  Objawy porażenia C. acutatum widoczne na przekroju podłużnym skróconej łodygi truskawki – brunatnoczerwona zgnilizna

 

Opracowanie:

Dr inż. Beata Hetman

Katedra Ochrony i Kwarantanny Roślin

Dr inż. Paweł Krawiec

Katedra Sadownictwa

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Powiązane artykuły

Oto wybrane dla Ciebie materiały, powiązane kontekstowo artykuły.

Komunikat nr XX Nawożenie i biostymulacja po zbiorach truskawek

Nawożenie i biostymulacja po zbiorach truskawek   I Nawożenie dokorzeniowe....

Informacja branżowa. Frupica 440 SC zwiększa zdolność przechowalniczą truskawki

Frupica 440 SC zwiększa zdolność przechowalniczą truskawki Informacje od firmy...

XStress w malinach.

To mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów PRZEJRZEWANIA OWOCÓW Zastosowanie...

Przędziorek chmielowiec na plantacji truskawek.

Przędziorek chmielowiec na plantacji truskawek. Aktualnie po okresie ochłodzenia, następuje...

BioAgris Czeresnia

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE STRATOM PLONU W UPRAWIE CZEREŚNI I...

Woda to życie. Część 1

Niezależnie od rozwoju techniki, postępu w agrotechnice, postępu biologicznego, uprawianych...

Poprawa jakości malin.

XSTRESS a jakość owoców jagodowych Zeszłoroczne wyniki doświadczeń z preparatem...

Komunikat nr. 19. Aktualna sytuacja na plantacjach truskawek i zagrożenie ze strony chorób.

Komunikat 19/2017 z dnia 30.05.2017   Aktualna sytuacja na plantacjach truskawek...

Choroby przechowalnicze moga byc miej groźne

Od kilku lat wykonujemy doświadczenia zamgławiania owoców i warzyw w...

Zapobieganie pękaniu czereśni i wiśni

PRZYCZYNY PĘKANIA CZEREŚNI I WIŚNI Większość naukowców uważa, że główną...

Wpływ wapnia dostarczanego w czasie kwitnienie rzepaku.

Efekty dostarczenia wapnia do kwiatów poprzez wzmocnienie działania pompy wapniowo...

Etykieta XStress

Etykieta XStress dla opakowania 1 litr.  Pobierz etykietę Xstress 1...

Jakość owoców truskawki.

Jakość owoców truskawki Tym razem chciałbym się z Wami podzielić...

Komunikat o nowej rejestracji Polyversum WP do ochrony plonów warzyw

Nowa rejestracje do zapobiegania chorobom po-zbiorczym. Z przyjemnością informujemy, że...

Czy adiuwanty mają wpływ na ordzawienie jabłek?

Bardzo ciekawe badania oceniając ordzawienie Gali oraz HoneyCrisp przy stosowaniu...

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Tabela mieszania protektora insektycydami

Nazwa substancji aktywnej Przykładowy produkt Alpha cypermetryna SUMI - ALPHA...

Komunikat nr XV Umiar i rozwaga w dokarmianiu poza korzeniowym i biostymulacji

Komunikat dla Grupy Truskawkowej Numer XV z dnia 15 maja...

Zalecenia dla papryki polowej

  PAPRYKA POLOWA Pobierz w formacie PDF w wersji do...

Komunikat nr 4. Monitoring plantacji truskawek na obecność szkodników

Komunikat 4/2017  z dnia 5.04.2017   Monitoring plantacji truskawek na...