ZAMGŁAWIANIE WARZYW W PRZECHOWALNI
Straty powstające podczas przechowywania sięgają niekiedy kilkudziesięciu procent, czyniąc często uprawę nieopłacalną. Główna metoda jest stosowanie preparatów chemicznych przed zbiorem. Od kilku lat z bardzo dobrymi rezultatami zaczęto stosować jako ostatni zabieg biologicznym preparatem Polyversum WP. Jednak zabiegi w polu mają kilka wad, które powodują często ich niezadowalającą skuteczność. W okresie zbiorów, szczególnie jesienią, panują zwykle niesprzyjające warunki pogodowe utrudniające a często wręcz uniemożliwiające wykonanie prawidłowego zabiegu. Ponadto w polu opryskujemy całą roślinę wraz z częściami, które zostają następnie usunięte, np w przypadku kapusty duża cześć preparatów znajdzie się na usuwanych liściach zewnętrznych. Dlatego też od kilku lat były prowadzone prace mające na celu wypracowanie metody umożliwiającej zabezpieczanie płodów przed chorobami po-zbiorczymi w przechowalni, tak aby uniknąć wyżej wymienionych wad.
ZAMGŁAWIANIE NA ZIMNO
Grzybnie szarej pleśni zjedzona przez Pytium oligandrum , przed i 2 dni po zamgławianiu na zimno
Pierwsze próby zamgławiania komór Polyversum WP podjęte były przy użyciu zamgławiaczy na zimno, przyniosły one pozytywne efekty aczkolwiek nie były one w 100 % satysfakcjonujące ze względu na zbyt mała prężność mgły a co z a tym idzie zbyt małą penetrację wewnątrz skrzyń.
ZAMGŁAWIANIE NA GORĄCO
Dużo większą próżność pary uzyskujemy gdy do wytworzenia mgły użyjemy wytwornic mgły na gorąco. Tu jednak pojawiał się problem temperatury u wylotu, która może być zabójcza dla organizmów żywych, fakt ten eliminował użycie zwykłych maszyn. Na szczęście firma PulsFogg wypuściła na rynek serię BIO, charakteryzującą się dodatkową parą dysz chłodzących, co powoduje obniżenie temperatury mgły do ok 50 o C, co przy krótkim kontakcie jest temperaturą bezpieczną dla zarodników Pythium oligandrum . Próby wykonywane przez ostanie dwa lata przy użyciu PulsFogg K-22 i jego większego odpowiednika K-30 , przyniosły doskonałe efekty, praktycznie we wszystkich roślinach w których metoda ta była testowana.
Penetracja mgły wewnatrz komory przechowalniczej
Szczególnie sprawdziła się w przechowywaniu kapust głowiastych i kapusty pekińskiej. Bardzo ciekawa obserwacją było również to, że praktycznie we wszystkich przypadkach zamgławiane kapusty były dużo bardziej zielone niż w kontroli.Bardzo podobny efekt uzyskano przy przechowywaniu gruszek.
Kapusta głowiasta przechowywana do kwietnia
bez zamgławiana zamgławiana
Gruszka Konferencja przechowywana do Marca
bez zamgławiania zamgławiana
Trochę gorzej wypadła w przechowywaniu warzyw korzeniowych gdy w skrzyniach znajdowała się duża ilość ziemi blokująca penetracje mgły, ale już w przypadku selera oczyszczonego rezultaty były znakomite.
PRZECHOWANIE KRÓTKOTRWAŁE
Zamgławianie Polyversum zastosowano również do ochrony warzyw krótko przechowywanych, jak np bób. Bób przechowywano przez okres 4 tygodni, eliminując praktycznie porażenie, podczas gdy w kontroli już po upływie 2 tygodni straty wyniosły praktycznie 100 %. Podobne doświadczenia prowadzono na owocach jagodowych (truskawka, borówka amerykańska) uzyskując znaczne wydłużenie okresu przechowania.
Bób po 4 tyg przechowywania
bez zamgławiania zamgławione
REJESTRACJA
Ponieważ metoda ta nie pozostawia jakichkolwiek pozostałości stwarzających zagrożenie dla człowieka metoda została oficjalnie uznana za bezpieczną do stosowania co pozwoliło na uzyskanie pierwszych rejestracji małoobszaraowych. Niestety ze względu na przepisy rejestracyjne zakres jest ograniczony.