YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa jabłek i ich przechowywanie.

Uprawa jabłek i ich przechowywanie.

Opis obiektów przechowalniczych dla zebranych jabłek.

 


Jak długo można przechowywać jabłka?

Okres przechowywania jabłek jest uzależniony od odmiany, od występowania chorób przechowalniczych oraz duży wpływ ma zastosowana technologia przechowywania.

 

Technologie przechowywania

Przechowalnia, chłodnia z normalną i chłodnia z kontrolowaną atmosferą to podstawowe technologie stosowane w Polsce do przechowywania jabłek.

 

Przechowalnia to pomieszczenie bez urządzeń chłodniczych, w którym regulacja warunków przechowywania odbywa się tylko dzięki systemowi nawiewu zewnętrznego powietrza. Wadą tej technologii jest z reguły zbyt wysoka temperatura powietrza we wrześniu i październiku, co uniemożliwia szybkie schłodzenie owoców po zbiorze, a jest to podstawowy warunek utrzymania wysokiej jakości owoców.

 

Chłodnie to obiekty wyposażone w urządzenia chłodnicze dzięki którym jest pełna kontrola temperatury przechowywania. W zależności od konstrukcji komory i jej wyposażenia w chłodniach możemy zastosować następujące technologie: atmosfera normalna (NA), modyfikowana (MA), standardowa kontrolowana (KA), czy niskotlenowa (ULO) oraz technologie o bardzo niskim stężeniu tlenu (poniżej 0,8%). Każda z technologii ma swoje zalety i wady. Niezbędne jest właściwe przeszkolenie operatora, aby przechowywane owoce miały zadawalającą jakość i nie zostały zniszczone.

 

Jeśli chcemy, aby jabłka przetrwały okres przechowywania to przede wszystkim trzeba poznać zasady funkcjonowania wyżej wymienionych technologii, wymagania dla owoców i zainstalowanych urządzeń. Przechowalnia ma najmniej wymagań odnośnie optymalizacji terminu zbioru i ma najkrótszy okres przechowywania. Można w niej przechowywać niektóre odmiany jabłek (np. ‘Idared’) przez okres nie przekraczający kilku tygodni. Im nowsza technologia tym wymagania odnośnie stopnia dojrzałości jabłek, szybkości załadunku i schłodzenia owoców, warunków przechowywania (temperatura, wilgotność względna i skład atmosfery) oraz wiedzy obsługi znacznie wzrastają. Odpowiednia wiedza na temat posiadanego sprzętu i umiejętnie wykorzystywanie pozwala na osiągnięcie sukcesu.

 

Choroby jabłek związane z długim okresem przechowywania

Rozpad starczy, plamistość Jonatana i oparzelizna powierzchniowa należą do najczęstszych chorób fizjologicznych związanych z nadmiernym wydłużaniem okresu przechowywania. Rozpad starczy związany jest z przejrzewaniem owoców. Najszybciej pojawia się na owocach, których dojrzałość w momencie zbioru zdecydowanie odbiegała od optymalnej. Charakterystycznymi objawami rozpadu są zbrązowienia miąższu, który staje się suchy i kaszowaty. Często zmianom w miąższu towarzyszą przebarwienia skórki. Opóźnione schładzanie jabłek po zbiorze i przechowywanie ich w wyższej niż optymalna temperaturze przyśpiesza pojawienie się pierwszych oznak choroby. Zdecydowanie najszybciej można je zauważyć w przechowalni, nieco później w chłodni NA, a najpóźniej w KA.

 

Poza temperaturą za opóźnienie procesu starzenia się owoców odpowiadają także: niskie stężenie tlenu, podwyższone stężenie dwutlenku węgla, i 1-MCP (w Polsce dopuszczony do stosowania w przechowalnictwie jabłek preparat SmartFresh).

 

Plamistość Jonatana to plamki na powierzchni przejrzewających owoców. Bardzo często pojawiające się na przejrzewających owocach odmiany ‘Idared’. Chociaż do niedawna odmiana ta była uważana za bezproblemową w przechowywaniu, to ostatnie lata pokazały, że pojawiające się na jabłkach oznaki choroby w chłodniach z normalną atmosferą wskazują, że jak każda odmiana ma swoje wymagania. Przechowywanie owoców w warunkach KA oraz pozbiorcze traktowanie preparatem SmartFresh istotnie opóźnia rozwój choroby. Przechowując jabłka odmiany ‘Idared’ w KA należy pamiętać o jej podatności na uszkodzenia zbyt wysokim stężeniem CO2.

 

Oparzelizna powierzchniowa to choroba, której charakterystyczne objawy pojawiają się przy nadmiernym wydłużaniu okresu przechowywania. Podatność owoców na tę chorobę jest ściśle powiązane z odmianą, warunkami sezonu wegetacyjnego i terminem zbioru. Owoce zebrane przed osiągnięciem optymalnej dojrzałości, opóźnione ich schłodzenie, przechowywane w zbyt wysokiej wilgotności względnej powietrza i przy złej cyrkulacji powietrza w komorze to czynniki wpływające na powstanie choroby. Ciepła i sucha pogoda podczas wegetacji i niska zawartość wapnia w owocach również zwiększają podatność owoców na oparzeliznę powierzchniową. Brak chemicznych metod zapobiegania chorobie powoduje, że w niektórych sezonach straty z nią związane są bardzo dotkliwe. Nowoczesne technologie z bardzo niskim stężeniem tlenu w atmosferze, jak również pozbiorcze traktowanie jabłek preparatem SmartFresh istotnie ogranicza występowanie choroby. Kontrola owoców podczas przechowywania to jedyny, praktyczny sposób na zminimalizowanie strat.

 

Uszkodzenia owoców związane z nieprawidłowymi warunkami przechowywania

Zbyt wysoka temperatura przechowywania przyspiesza dojrzewanie jabłek, a zbyt niska powoduje powstawanie uszkodzeń chodowych. Znacznie częściej podczas przechowywania w warunkach KA występuje problem uszkodzeń owoców zbyt wysokim stężeniem CO2 i zbyt niskim O2. W przypadku uszkodzeń dwutlenkowych miąższ ulega zbrązowieniu, pozostając jędrnym i soczystym. W zaawansowanym stadium choroby w miąższu pojawiają się charakterystyczne dziury, tzw. kawerny. Na uszkodzenia tego typu narażone są szczególnie owoce zebrane z zbyt zaawansowanej dojrzałości. Niekiedy uszkodzenia nadmiernym stężeniem dwutlenku węgla pojawiają się również na skórce owoców. Zmiany te z kolei zauważane są znacznie częściej na owocach zebranych przed osiągnięciem optymalnej dojrzałości. Wielkość strat spowodowanych tego typu uszkodzeniami nie jest ściśle powiązana z długością okresu przechowywania. Dochodzi do nich najczęściej na jego początku, a zależą głównie od zastosowanej technologii. Brak kontroli warunków przechowywania może prowadzić do uszkodzeń zbyt niskim tlenem, którego deficyt powoduje rozpoczęcie procesów fermentacji i nieodwracalne uszkodzenia owoców.

 

Zmiany jakościowe podczas przechowywania jabłek

Niezależnie od zastosowanej technologii, podczas przechowywania będzie następował stopniowy spadek kwasowości oraz jędrności jabłek. Najszybciej proces ten nastąpi w przechowalni, wolniej w NA, a najwolniej w nowoczesnych niskotlenowych atmosferach. Istotne spowolnienie tych niekorzystnych procesów uzyskujemy po zastosowaniu po zbiorze jabłek preparatu zawierającego 1-MCP. Ważne jest, aby podczas przechowywania śledzić zmiany jakościowe, ponieważ te cechy odgrywają coraz większą role w handlu.

 

Podsumowując, nowe technologie dają możliwość znacznie dłuższego przechowywania owoców. Od operatorów zależy, czy dokładnie zapoznają się z możliwościami sprzętu, aby go w pełni wykorzystać.

 

Źródło: http://www.ogrodinfo.pl/drzewa-owocowe/dlugosc-przechowywania-jablek-w-zaleznosci-od-zastosowanej-technologii/2

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Zapobieganie różowatości korzeni cebuli

Biologiczny fungicyd zawierający Pythium oligandrum• Zapobiega i zwalcza różowatość korzeni...

Nawozy dla borówki amerykańskiej

Zwalczanie antraknozy i szarej pleśni• Zmniejsza porażenie do ok 30%...

Xstress mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów PRZEJRZEWANIA owoców

Daj na wstrzymanie To mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów...

XStress daj na wstrzymanie

Daj na wstrzymanie Mikroelementowy nawóz przeznaczony procesy przejrzewania warzyw takich...

NuFilmMAX naturalny polimer zapobiegający osypywaniu się łuszczyn rzepaku

NATURALNY POLIMER ZAPOBIEGAJĄCY OSYPYWANIU SIĘ ŁUSZCZYN RZEPAKU Ograniczenie osypywania wpływa...

BlackJak bo najważniejszy jest korzeń

Bo najważniejszy jest korzeń25 -procentowa zawiesina leonardytu z Północnej Dakoty...

BioCal precyzyjnie dostarcza wapń

Skuteczność z naturyPrecyzyjnie dostarcza wapń Czym jest BioCal? Jest to...

Truskawka od rozsady po zbiór

TRUSKAWKAOd rozsady po zbiór Zawiesina Leonardytu z północnej Dakoty. Dzięki...

Rozsada przygotowanie do wysadzenia

ROZSADAPRZYGOTOWANIE DO WYSADZENIA Zawiesina Leonardytu z północnej Dakoty. Dzięki zawartościhumin...

Protector dużo więcej niż zwilżacz

Dużo więcej niż zwilżacz nie pozwól spłynąć Twoim pieniądzom

Dużo więcej niż zwilżaczNie pozwól spłynąćTwoim pieniądzom Dużo więcej niż...

Przechowywanie warzyw sucho i bez pozostałości

PRZECHOWYWANIE WARZYW SUCHO I BEZ POZOSTAŁOŚCI Zapobieganie chorobom przechowalniczym warzyw...

Zapobieganie ordzawieniu korzeni pietruszki

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE ORDZAWIENIU KORZENI PIETRUSZKI TERMINY I DAWKI...

Ograniczenie ordzawienia jabłek

Ograniczenie ordzawienia jabłek Przyczyny ordzawień• Uszkodzenia epidermy skórki zawiązków podczas...

Maliny – lepsza jakość bez pozostałości

MALINY – LEPSZA JAKOŚĆ BEZ POZOSTAŁOŚCI skuteczność z natury B...

Jak poprawić efektywność giberelin

jak poprawić efektywność giberelin przyciąga gładką skórką EFEKTYWNOŚĆ GIBERELIN A...

Zapobieganie stratom plonu w uprawie czereśni i wiśni

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE STRATOMPLONU W UPRAWIECZEREŚNI I WIŚNI Pinolen...

Borówka Amerykańska

BioCal. Wapń to nie tylko gorzka plamistość

Wapń to nie tylko gorzka plamistość WAPŃ W OWOCU ODPOWIADA...

Bezpieczne zwalczanie chwastów w uprawach cebuli i pora

BEZPIECZNE ZWALCZANIE CHWASTÓWW UPRAWACH CEBULI I PORA Herbicydy stosowane po...