YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa jabłek i ich magazynowanie.

Uprawa jabłek i ich magazynowanie.

Opis jak najlepiej przechowywać zebrane jabłka.

W pomieszczeniach do przechowywania jabłek na zimę, należy zadbać o odpowiednią temperaturę, wilgotność oraz wentylację. Jabłka są delikatnymi owocami. Jeśli chcemy, aby przetrwały zimę należy się z nimi zajmować ostrożnie. Zwłaszcza po zbiorze, kiedy to najbardziej są narażone na wszelkie uszkodzenia i odbicia.

Do przechowywania nie wolno brać jabłek nadgniłych, ponieważ z takich owoców szybko rozprzestrzeniają się choroby przechowalnicze. Przechowujemy tylko zdrowe jabłka bez obić i uszkodzeń skórki.

Najlepiej przechowuje się jabłka na zimę w specjalnie do tego przeznaczonych chłodniach, które zapewniają odpowiednie warunki. Jeśli nie ma możliwości na chłodnie to przechowujemy jabłka w pomieszczeniach chłodnych, o dużej wilgotności i dobrze wentylowanych. Wilgotność powinna wynosić ok. 90%, aby jabłka nie zwiędły i nie przejrzały. Takie warunki można uzyskać polewając podłogę przechowalni wodą. Temperatura w przechowywani jabłek powinna wynosić od 0° do 4°. Jeśli temperatura spadnie poniżej 0° to jabłka bardzo szybko przemarzną. Natomiast, jeżeli temperatura będzie wyższa niż 4°, to jabłka prędzej dojrzeją, przez co okres przechowywania się skróci. Dodatkowo przechowalnia powinna posiadać sprawny system wentylacyjny. Dzięki temu w przechowalni nie będzie etylenu, który wydzielają dojrzewające jabłka. Ważne jest, aby wentylacja eliminowała etylen z przechowalni, ponieważ przyspiesza on dojrzewanie owoców.

Jabłka należy przetrzymywać w drewnianych skrzyniach. Ważne jest, aby przed włożeniem owoców do skrzynki wyłożyć jej dno makulaturą, oraz żeby przykryć owoce gazetami. Zabieg ten powoduje, że zbiera się dwutlenek węgla, który hamuje dojrzewanie owoców.

Ważne jest, aby regularnie kontrolować stan jabłek. Należy obserwować czy przechowywane owoce nie mają oznak jakiejś choroby przechowalniczej jabłek, takiej jak gorzka zgnilizna, szara pleśń, brunatna zgnilizna czy innej. Zarażone jabłka, należy natychmiast usunąć. Najlepszym sposobem zapobiegania chorobom przechowalniczym jest opryskiwanie owoców jeszcze w sadzie. Warto również pamiętać, aby jabłka delikatnie zrywać z drzew i układać do skrzynek, tak aby ich nie obić ani nie uszkodzić skórki.

 

Źródło: http://www.grebalow.eu/historia-grebalowa/62-hobby-zamilowania/w-ogrodzie-i-na-dzialce/jesien

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Zapobieganie różowatości korzeni cebuli

Biologiczny fungicyd zawierający Pythium oligandrum• Zapobiega i zwalcza różowatość korzeni...

Nawozy dla borówki amerykańskiej

Zwalczanie antraknozy i szarej pleśni• Zmniejsza porażenie do ok 30%...

Xstress mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów PRZEJRZEWANIA owoców

Daj na wstrzymanie To mikroelementowy nawóz przeznaczony do spowolnienia procesów...

XStress daj na wstrzymanie

Daj na wstrzymanie Mikroelementowy nawóz przeznaczony procesy przejrzewania warzyw takich...

NuFilmMAX naturalny polimer zapobiegający osypywaniu się łuszczyn rzepaku

NATURALNY POLIMER ZAPOBIEGAJĄCY OSYPYWANIU SIĘ ŁUSZCZYN RZEPAKU Ograniczenie osypywania wpływa...

BlackJak bo najważniejszy jest korzeń

Bo najważniejszy jest korzeń25 -procentowa zawiesina leonardytu z Północnej Dakoty...

BioCal precyzyjnie dostarcza wapń

Skuteczność z naturyPrecyzyjnie dostarcza wapń Czym jest BioCal? Jest to...

Truskawka od rozsady po zbiór

TRUSKAWKAOd rozsady po zbiór Zawiesina Leonardytu z północnej Dakoty. Dzięki...

Rozsada przygotowanie do wysadzenia

ROZSADAPRZYGOTOWANIE DO WYSADZENIA Zawiesina Leonardytu z północnej Dakoty. Dzięki zawartościhumin...

Protector dużo więcej niż zwilżacz

Dużo więcej niż zwilżacz nie pozwól spłynąć Twoim pieniądzom

Dużo więcej niż zwilżaczNie pozwól spłynąćTwoim pieniądzom Dużo więcej niż...

Przechowywanie warzyw sucho i bez pozostałości

PRZECHOWYWANIE WARZYW SUCHO I BEZ POZOSTAŁOŚCI Zapobieganie chorobom przechowalniczym warzyw...

Zapobieganie ordzawieniu korzeni pietruszki

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE ORDZAWIENIU KORZENI PIETRUSZKI TERMINY I DAWKI...

Ograniczenie ordzawienia jabłek

Ograniczenie ordzawienia jabłek Przyczyny ordzawień• Uszkodzenia epidermy skórki zawiązków podczas...

Maliny – lepsza jakość bez pozostałości

MALINY – LEPSZA JAKOŚĆ BEZ POZOSTAŁOŚCI skuteczność z natury B...

Jak poprawić efektywność giberelin

jak poprawić efektywność giberelin przyciąga gładką skórką EFEKTYWNOŚĆ GIBERELIN A...

Zapobieganie stratom plonu w uprawie czereśni i wiśni

skuteczność z natury ZAPOBIEGANIE STRATOMPLONU W UPRAWIECZEREŚNI I WIŚNI Pinolen...

Borówka Amerykańska

BioCal. Wapń to nie tylko gorzka plamistość

Wapń to nie tylko gorzka plamistość WAPŃ W OWOCU ODPOWIADA...

Bezpieczne zwalczanie chwastów w uprawach cebuli i pora

BEZPIECZNE ZWALCZANIE CHWASTÓWW UPRAWACH CEBULI I PORA Herbicydy stosowane po...