Opis jak najlepiej przechowywać zebrane jabłka.
W pomieszczeniach do przechowywania jabłek na zimę, należy zadbać o odpowiednią temperaturę, wilgotność oraz wentylację. Jabłka są delikatnymi owocami. Jeśli chcemy, aby przetrwały zimę należy się z nimi zajmować ostrożnie. Zwłaszcza po zbiorze, kiedy to najbardziej są narażone na wszelkie uszkodzenia i odbicia.
Do przechowywania nie wolno brać jabłek nadgniłych, ponieważ z takich owoców szybko rozprzestrzeniają się choroby przechowalnicze. Przechowujemy tylko zdrowe jabłka bez obić i uszkodzeń skórki.
Najlepiej przechowuje się jabłka na zimę w specjalnie do tego przeznaczonych chłodniach, które zapewniają odpowiednie warunki. Jeśli nie ma możliwości na chłodnie to przechowujemy jabłka w pomieszczeniach chłodnych, o dużej wilgotności i dobrze wentylowanych. Wilgotność powinna wynosić ok. 90%, aby jabłka nie zwiędły i nie przejrzały. Takie warunki można uzyskać polewając podłogę przechowalni wodą. Temperatura w przechowywani jabłek powinna wynosić od 0° do 4°. Jeśli temperatura spadnie poniżej 0° to jabłka bardzo szybko przemarzną. Natomiast, jeżeli temperatura będzie wyższa niż 4°, to jabłka prędzej dojrzeją, przez co okres przechowywania się skróci. Dodatkowo przechowalnia powinna posiadać sprawny system wentylacyjny. Dzięki temu w przechowalni nie będzie etylenu, który wydzielają dojrzewające jabłka. Ważne jest, aby wentylacja eliminowała etylen z przechowalni, ponieważ przyspiesza on dojrzewanie owoców.
Jabłka należy przetrzymywać w drewnianych skrzyniach. Ważne jest, aby przed włożeniem owoców do skrzynki wyłożyć jej dno makulaturą, oraz żeby przykryć owoce gazetami. Zabieg ten powoduje, że zbiera się dwutlenek węgla, który hamuje dojrzewanie owoców.
Ważne jest, aby regularnie kontrolować stan jabłek. Należy obserwować czy przechowywane owoce nie mają oznak jakiejś choroby przechowalniczej jabłek, takiej jak gorzka zgnilizna, szara pleśń, brunatna zgnilizna czy innej. Zarażone jabłka, należy natychmiast usunąć. Najlepszym sposobem zapobiegania chorobom przechowalniczym jest opryskiwanie owoców jeszcze w sadzie. Warto również pamiętać, aby jabłka delikatnie zrywać z drzew i układać do skrzynek, tak aby ich nie obić ani nie uszkodzić skórki.
Źródło: http://www.grebalow.eu/historia-grebalowa/62-hobby-zamilowania/w-ogrodzie-i-na-dzialce/jesien