Porzeczki uprawia się od dawna w wielu krajach klimatu umiarkowanego. Wyróżniamy wiele odmian porzeczek, możemy je podzielić na trzy grupy: czerwone, czarne i białe. Niegdyś porzeczka czerwona była bardziej powszechnie uprawiana niż czarna, ale w ostatnich latach uprawa porzeczki czarnej rozwinęła się dużo bardziej ze względu na przydatność jej owoców do produkcji soków bogatych w witaminę C.
Wymagania przy uprawie porzeczki
Porzeczki powinno się sadzić w miejscach bardzo nasłonecznionych, ciepłych, zasłoniętych od silnych wiatrów oraz wolnych od zastoisk mrozowych. Krzewy porzeczki są tolerancyjne względem gleby. Należy jednak pamiętać, aby unikać gleb wapiennych i ciężkich oraz o wysokim poziomie wód gruntowych. Najlepszym podłożem będzie to o pH wahającym się w granicach 6,0-6,5.
Cięcie porzeczek
Najlepszym terminem cięcia dorosłej plantacji jest termin letni, zaraz po zbiorach. Jeśli nie przycięto pędów przed zimą należy je przyciąć jak najszybciej na przedwiośniu, aby nie dopuścić do rozwijania się pąków na tej części pędu, która będzie usunięta w trakcie cięcia.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej informacji dotyczących uprawy porzeczek, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością pomogą Wam w uprawie porzeczek. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy porzeczek.