Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa pora

Por to roślina dwuletnia. W pierwszym roku wytwarza cebulę oraz płaskie, wydłużone liście, zaś w drugim roku pędy kwiatowe dochodzące do 2m wysokości. Warzywo to zawiera witaminy (C, B1 i B2 oraz kwas nikotynowy) a ze składników mineralnych w największych ilościach występują fosfor i wapń. Wykorzystywany jest głównie jako roślina przyprawowa

Wymagania przy uprawie pora
Por uprawia się na glebach średnich, zwięzłych, próchnicznych, piaszczysto-gliniastych o pH 6,0 – 7,5. Do dobrego wzrostu potrzebne jest mu słoneczne stanowisko i stały dostęp do wody. Por jest rośliną dnia długiego. Przy stosunkowo niskiej temperaturze w granicach 12-15OC i długim dniu część roślin może wytwarzać pędy kwiatostanowe już w pierwszym roku uprawy.

Idealny czas do sadzenia pora
Por często uprawia się w 2-3 roku po nawożeniu obornikiem. Należy pamiętać, że por bardzo źle reaguje na świeży obornik. Najlepszy plon daje, jeśli wiosna oraz jesień są wilgotne oraz ciepłe. Lubi temperatury w granicach 18-22°C. Dobrze ukorzenione pory znoszą upały. Nasiona pora kiełkuje w temperaturze 3-4°C.


Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat uprawy pora, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością pomogą Wam w uprawie pora. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy pora.


Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...