Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa ogórków

Jadalną częścią ogórka są zielone, niedojrzałe owoce. Jego duża popularność wynika z walorów smakowych oraz dietetycznych. W 100 g świeżej masy owoce zawierają 96-97% wody. Wpływa korzystnie na proces trawienia, działa odkwaszająco na organizm.

Wymagania przy uprawie ogórków
Ogórki gruntowe potrzebują ciepłego, słonecznego, wilgotnego i osłoniętego od wiatru miejsca. Optymalna temperatura wzrostu to 20-25OC. Ogórek jest bardzo wrażliwy na niskie temperatury, długotrwałe chłody w okolicach 4-6OC powodują nawet śmierć roślin. Gleba do ogórków powinna być próchniczna i przepuszczalna. Odpowiedni odczyn gleby dla ogórka wynosi 6,5-7,0. Ze względu na płytki system korzeniowy, ogórek wrażliwy jest na brak wody zarówno w glebie, jak i w powietrzu. Jej niedobór powoduje opadanie zawiązków.

Kiedy najlepiej jest siać ogórki?
Ogórek uprawia się z siewu nasion wprost na pole lub z rozsady przygotowanej w szklarni/inspekcie. Przy uprawie z siewu bezpośredniego nasiona wysiewa się ok 10-20 maja gdy średnia temperatura dzienna wynosi ok. 15-16OC. Często ogrodnicy w celu przedłużenia okresu zbiorów wysiewają nasiona w kilku terminach, aż do połowy czerwca. Uprawę z rozsady stosuje się na małych plantacjach lub gdy zamierza się przyspieszyć zbiór.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o uprawie ogórków, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy ogórków.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...