Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa ogórków

Jadalną częścią ogórka są zielone, niedojrzałe owoce. Jego duża popularność wynika z walorów smakowych oraz dietetycznych. W 100 g świeżej masy owoce zawierają 96-97% wody. Wpływa korzystnie na proces trawienia, działa odkwaszająco na organizm.

Wymagania przy uprawie ogórków
Ogórki gruntowe potrzebują ciepłego, słonecznego, wilgotnego i osłoniętego od wiatru miejsca. Optymalna temperatura wzrostu to 20-25OC. Ogórek jest bardzo wrażliwy na niskie temperatury, długotrwałe chłody w okolicach 4-6OC powodują nawet śmierć roślin. Gleba do ogórków powinna być próchniczna i przepuszczalna. Odpowiedni odczyn gleby dla ogórka wynosi 6,5-7,0. Ze względu na płytki system korzeniowy, ogórek wrażliwy jest na brak wody zarówno w glebie, jak i w powietrzu. Jej niedobór powoduje opadanie zawiązków.

Kiedy najlepiej jest siać ogórki?
Ogórek uprawia się z siewu nasion wprost na pole lub z rozsady przygotowanej w szklarni/inspekcie. Przy uprawie z siewu bezpośredniego nasiona wysiewa się ok 10-20 maja gdy średnia temperatura dzienna wynosi ok. 15-16OC. Często ogrodnicy w celu przedłużenia okresu zbiorów wysiewają nasiona w kilku terminach, aż do połowy czerwca. Uprawę z rozsady stosuje się na małych plantacjach lub gdy zamierza się przyspieszyć zbiór.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o uprawie ogórków, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy ogórków.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

TrichoTech BIO – zdrowe i aktywne korzenie

Z prawdziwą radością przekazujemy na ręce naszych Klientów kolejne już...

Zjawisko zmęczenia gleby

Ze zjawiskiem zmęczenia gleby, coraz częściej spotykamy się w naszych...

Papryka na wspomaganiu z Bioagris

Papryka jest gatunkiem o wysokich wymaganiach glebowo-klimatycznych i pokarmowych. Jej...

Biocal w sałatach i „pekinkach” – lepiej zapobiegać niż się leczyć

Tipburn jest groźnym zaburzeniem fizjologicznym, który może występować na wielu...

MycoTech BIO w malinie – wyniki doświadczeń

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą...

Preparaty Bioagris w doświadczeniach Doradcy Jagodowego

Do rozpoczęcia nowego sezonu truskawkowego mamy jeszcze sporo czasu. Zarówno...

NURSPRAY HC w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

SLICK w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

MycoTech BIO w doświadczeniach – papryka

Miniony sezon, dla Producentów papryki, z uwagi na: zawirowania ekonomiczne,...

SLICK i NURSPRAY w doświadczeniach – papryka

Sezon w naszym największym zagłębiu paprykowym praktycznie już się zakończył....

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...