Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa marchwi

Marchew występuje w stanie dziki w Europie i Azji. Najstarsze formy uprawne miały korzenie w kolorze fioletowym i żółtym. Najcenniejszym składnikiem marchwi są karoteny stanowiące źródło witaminy A. Spośród składników mineralnych wysoka jest zawartość wapnia. 

Wymagania przy uprawie marchwi
Marchew potrzebuje gleb lekkich, piaszczysto-gliniastych, żyznych, średnio wilgotnych, o pH 6,0–6,5 i małej zawartości azotu. Warzywo najlepiej uprawiać w drugim roku po zastosowaniu obornika. Marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego – optymalna temperatura uprawy wynosi 15–20 stopni. Przy zbyt niskiej temperaturze, korzenie marchwi stają się wydłużone i cienkie, zaś przy zbyt wysokiej temperaturze – są znacznie krótsze i grube. Przy nierównomiernym zaopatrzeniu w wodę, zwłaszcza gdy obfite opady następują po okresie suszy, korzenie marchwi masowo pękają. Stanowisko uprawy powinno być słoneczne, gdyż wówczas jej korzenie charakteryzować się będą wysoką zawartością karotenu i cukrów.

Kiedy siać marchew?
Termin siewu zależy od sposobu użytkowania i planowanego terminu zbioru. Najwcześniej (koniec marca) wysiewa się na zbiór pęczkowy. W kwietniu wysiewa się marchew na użytkowanie letnie i jesienne. Późne odmiany do przechowywania zimą wysiewa się w końcu kwietnia i w maju. Wysiew do gruntu jest wskazany dopiero gdy gleba ogrzeje się do 7°C. Nasiona wysiewamy na głębokości od 1 do 3 cm, zależnie od rodzaju i wilgotności gleby. Rosnąca roślina wymaga regularnego podlewania, odchwaszczania i spulchniania gleby pomiędzy rzędami.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o uprawie marchwi, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością będą pomocne. Nasi eksperci doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy marchwi.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...