Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone
TikTok

Uprawa marchwi

Marchew występuje w stanie dziki w Europie i Azji. Najstarsze formy uprawne miały korzenie w kolorze fioletowym i żółtym. Najcenniejszym składnikiem marchwi są karoteny stanowiące źródło witaminy A. Spośród składników mineralnych wysoka jest zawartość wapnia. 

Wymagania przy uprawie marchwi
Marchew potrzebuje gleb lekkich, piaszczysto-gliniastych, żyznych, średnio wilgotnych, o pH 6,0–6,5 i małej zawartości azotu. Warzywo najlepiej uprawiać w drugim roku po zastosowaniu obornika. Marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego – optymalna temperatura uprawy wynosi 15–20 stopni. Przy zbyt niskiej temperaturze, korzenie marchwi stają się wydłużone i cienkie, zaś przy zbyt wysokiej temperaturze – są znacznie krótsze i grube. Przy nierównomiernym zaopatrzeniu w wodę, zwłaszcza gdy obfite opady następują po okresie suszy, korzenie marchwi masowo pękają. Stanowisko uprawy powinno być słoneczne, gdyż wówczas jej korzenie charakteryzować się będą wysoką zawartością karotenu i cukrów.

Kiedy siać marchew?
Termin siewu zależy od sposobu użytkowania i planowanego terminu zbioru. Najwcześniej (koniec marca) wysiewa się na zbiór pęczkowy. W kwietniu wysiewa się marchew na użytkowanie letnie i jesienne. Późne odmiany do przechowywania zimą wysiewa się w końcu kwietnia i w maju. Wysiew do gruntu jest wskazany dopiero gdy gleba ogrzeje się do 7°C. Nasiona wysiewamy na głębokości od 1 do 3 cm, zależnie od rodzaju i wilgotności gleby. Rosnąca roślina wymaga regularnego podlewania, odchwaszczania i spulchniania gleby pomiędzy rzędami.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o uprawie marchwi, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością będą pomocne. Nasi eksperci doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy marchwi.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze filmy

Te tematy cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Wpływ NHCa DELTA na wzrost zawiązków w sezonie następczym

Ochrona przed ordzawianiem pietruszki z Polyversum WP od Bioagris

Opóźnianie zbioru czereśni i ochrona termiczna z produktami Bioagris

Jak zwiększyć plon i jakość nasion zielonego groszku?

Jak powstrzymać opadanie zawiązków w uprawie papryki?

Sucha zgnilizna wierzchołkowa w uprawie papryki 🌶 Jak walczyć z niedoborem wapnia?

Choroby odglebowe w uprawie papryki 🌶 Jak skutecznie odbudować mikroflorę po odkażaniu?

Wzmocnienie rozsady warzyw kapustnych 🥬 Zbuduj plon od korzenia przy wsparniu mikroorganizmów

Produkcja rozsady papryki i wzmocnienie systemu korzeniowego. Zabiwgi produktami Bioagris.

MycoTech BIO w uprawie sałaty 🥬 – lepszy system korzeniowy i odporność.

Efekty stosowania BlackJak w uprawie kalafiora to super rozbudowany system korzeniowy.

Efekty stosowania BlackJak? Wspomaganie kiełkowania i ograniczenia stresu podczas przesadzania.

Skuteczność BlackJak od BioAgris na 576 szt tylko 5 wadliwych roślin!

Idealna pikówka? Poznaj BlackJak!

Odkażanie gleby jeszcze nigdy nie było tak proste! Utrzymaj odpowiednią wilgotność dzięki Slick!

Sposób na wysoki i jakościowy plon brokuła! Pozytywna rekomendacja dla Bioagris od plantatora.

Uzyskaliśmy silny system korzeniowy sałaty z biologicznym wspraciem preparatu Myco Tech BIO!

Mocno rozbudowany system korzeniowy i efektywne nawodnienie w uprawie papryki w tunelu.

Bioagris – wiedza dla Ciebie! Odcinek 2. Jak zapewnić roślinom odpowiednią ilość wapnia?

Podsumowanie doświadczeń w uprawie zielonego groszku. Zwyżka plonu i lepsza twardość.