Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa marchwi

Marchew występuje w stanie dziki w Europie i Azji. Najstarsze formy uprawne miały korzenie w kolorze fioletowym i żółtym. Najcenniejszym składnikiem marchwi są karoteny stanowiące źródło witaminy A. Spośród składników mineralnych wysoka jest zawartość wapnia. 

Wymagania przy uprawie marchwi
Marchew potrzebuje gleb lekkich, piaszczysto-gliniastych, żyznych, średnio wilgotnych, o pH 6,0–6,5 i małej zawartości azotu. Warzywo najlepiej uprawiać w drugim roku po zastosowaniu obornika. Marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego – optymalna temperatura uprawy wynosi 15–20 stopni. Przy zbyt niskiej temperaturze, korzenie marchwi stają się wydłużone i cienkie, zaś przy zbyt wysokiej temperaturze – są znacznie krótsze i grube. Przy nierównomiernym zaopatrzeniu w wodę, zwłaszcza gdy obfite opady następują po okresie suszy, korzenie marchwi masowo pękają. Stanowisko uprawy powinno być słoneczne, gdyż wówczas jej korzenie charakteryzować się będą wysoką zawartością karotenu i cukrów.

Kiedy siać marchew?
Termin siewu zależy od sposobu użytkowania i planowanego terminu zbioru. Najwcześniej (koniec marca) wysiewa się na zbiór pęczkowy. W kwietniu wysiewa się marchew na użytkowanie letnie i jesienne. Późne odmiany do przechowywania zimą wysiewa się w końcu kwietnia i w maju. Wysiew do gruntu jest wskazany dopiero gdy gleba ogrzeje się do 7°C. Nasiona wysiewamy na głębokości od 1 do 3 cm, zależnie od rodzaju i wilgotności gleby. Rosnąca roślina wymaga regularnego podlewania, odchwaszczania i spulchniania gleby pomiędzy rzędami.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o uprawie marchwi, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością będą pomocne. Nasi eksperci doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy marchwi.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

TrichoTech BIO – zdrowe i aktywne korzenie

Z prawdziwą radością przekazujemy na ręce naszych Klientów kolejne już...

Zjawisko zmęczenia gleby

Ze zjawiskiem zmęczenia gleby, coraz częściej spotykamy się w naszych...

Papryka na wspomaganiu z Bioagris

Papryka jest gatunkiem o wysokich wymaganiach glebowo-klimatycznych i pokarmowych. Jej...

Biocal w sałatach i „pekinkach” – lepiej zapobiegać niż się leczyć

Tipburn jest groźnym zaburzeniem fizjologicznym, który może występować na wielu...

MycoTech BIO w malinie – wyniki doświadczeń

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą...

Preparaty Bioagris w doświadczeniach Doradcy Jagodowego

Do rozpoczęcia nowego sezonu truskawkowego mamy jeszcze sporo czasu. Zarówno...

NURSPRAY HC w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

SLICK w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

MycoTech BIO w doświadczeniach – papryka

Miniony sezon, dla Producentów papryki, z uwagi na: zawirowania ekonomiczne,...

SLICK i NURSPRAY w doświadczeniach – papryka

Sezon w naszym największym zagłębiu paprykowym praktycznie już się zakończył....

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...