Kalafior jest cenionym warzywem zarówno ze względu na walory smakowe, jak i wartość odżywczą. Jest jednym z najsmaczniejszych i najłatwiej strawnych warzyw spośród roślin kapustnych. Zawiera więcej białka, soli mineralnych i witamin niż kapusta głowiasta biała.
Wymagania przy uprawie kalafiora
Kalafior można uprawiać na zbiór wczesny lub późny. Róże odmian wczesnych osiągają wielkość handlową prawie o tydzień wcześniej niż główki kapusty wczesnej, która wysiewana jest w tym samym terminie. Kalafior jest niezwykle wytrzymały na zimno. W wysokiej temperaturze róże „rozsypują się”. Susza w połączeniu z wysoką temperaturą powoduje tworzenie się róż małych, rozpierzchłych i szybko żółknących. Kalafior tworzy najładniejsze róże w temperaturze 14-18°C, w dość dużej wilgotności powietrza i dniu krótkim, a więc wiosną i jesienią. Róże, w miarę tworzenia należy zamieniać, gdyż pod wpływem światła żółkną i prędzej się rozsypują.
Uprawa kalafiora w gruncie
Kalafior uprawia się w pierwszym roku po oborniku, na glebach żyznych, próchnicznych, zasobnych w wapń, o obojętnym odczynie. Termin siewu wczesnych odmian zależy od zamierzonego terminu zbioru. Z siewu w końcu stycznia otrzymujemy róże handlowe w końcu maja lub na początku czerwca. Z siewu w połowie lutego zaczynamy zbierać róże w połowie czerwca, z siewu zaś w marcu – zbieramy róże w lipcu. Przygotowanie rozsady jest takie samo jak rozsady kapusty wczesnej. W inspektach powinno się utrzymywać temperaturę 15-16°C w dni słoneczne, a 12°C nocą i w dni pochmurne. Kalafior wyraźnie reaguje na nawadnianie. Dobre wyniki daje częstsze nawadnianie mniejszymi dawkami.
Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat uprawy kalafiora, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością pomogą Wam w uprawie kalafiora. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy kalafiora.