Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa buraka

Burak to warzywo dwuletnie, które ma duże znaczenie gospodarcze. Prócz walorów smakowych, buraki odznaczają się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych i innych ważnych składników, takich jak: związki wapnia, potasu, magnezu i sodu. Buraki ponadto zawierają żelazo, miedź, karoteny, witaminy z grupy B oraz niewielką ilość witaminy C.

Wymagania przy uprawie buraków
Burak to warzywo, które nie lubi nadmiernego zakwaszenia, dlatego gleba przeznaczona pod jego uprawę powinna mieć pH wynoszące 6,7-7. Dobrze rośnie w warunkach naszego kraju. Do wykiełkowania potrzebują minimum 8°C temperatury gleby. Siewki są wrażliwe na przymrozki, a długo utrzymujące się chłody poniżej 10°C powodują wybijanie w pośpiechy. Optymalną temperaturą do wzrostu jest 15–18°C.

Idealne miejsce do sadzenia buraków
Nasiona buraków wysiewa się od początku kwietnia do połowy czerwca. Okres wzrostu trwa około 3 miesiące. Burak ćwikłowy najlepiej rośnie w nasłonecznionych i przewiewnych miejscach. Należy pamiętać o tym, że buraki nie lubi ciężkiej i mokrej gleby. W takich warunkach buraki mogą być narażone na różnego rodzaju choroby grzybowe. Wybierając odpowiednie miejsce do sadzenia buraków należy zwrócić na to szczególną uwagę.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat uprawy buraków, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością pomogą Wam w uprawie buraków ćwikłowych. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy buraków.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

TrichoTech BIO – zdrowe i aktywne korzenie

Z prawdziwą radością przekazujemy na ręce naszych Klientów kolejne już...

Zjawisko zmęczenia gleby

Ze zjawiskiem zmęczenia gleby, coraz częściej spotykamy się w naszych...

Papryka na wspomaganiu z Bioagris

Papryka jest gatunkiem o wysokich wymaganiach glebowo-klimatycznych i pokarmowych. Jej...

Biocal w sałatach i „pekinkach” – lepiej zapobiegać niż się leczyć

Tipburn jest groźnym zaburzeniem fizjologicznym, który może występować na wielu...

MycoTech BIO w malinie – wyniki doświadczeń

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą...

Preparaty Bioagris w doświadczeniach Doradcy Jagodowego

Do rozpoczęcia nowego sezonu truskawkowego mamy jeszcze sporo czasu. Zarówno...

NURSPRAY HC w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

SLICK w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

MycoTech BIO w doświadczeniach – papryka

Miniony sezon, dla Producentów papryki, z uwagi na: zawirowania ekonomiczne,...

SLICK i NURSPRAY w doświadczeniach – papryka

Sezon w naszym największym zagłębiu paprykowym praktycznie już się zakończył....

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...