BioCal to niezawodny, profesjonalny produkt, który pozwala roślinie pobierać i transportować wapń do tych organów rośliny, gdzie występują trudności z naturalnym transportem ograniczając symptomy związane z niedoborami wapnia. Regularne stosowanie produktu BioCal znacząco poprawia jakość plonu, w aspektach wielkości, wyrównania, wykolorowania oraz właściwości po zbiorczych. Co więcej, produkt BioCal pomaga roślinie wykorzystywać efektywnie wapń w warunkach niekorzystnych dla rozwoju roślin, jak wysoka lub niska temperatura, zasolenie gleby, susza. Dużą zaletą preparatu BioCal jest to, że można go mieszać z większością znanych nawozów dolistnych i agrochemikaliów.
Bio-Cal zapobiega:
• gorzkiej plamistości podskórnej jabłek
• suchej zgniliźnie wierzchołkowej pomidora i papryki
• chorobom fizjologicznym
Zalety stosowania preparatu BioCal:
• znacząco poprawia wybarwienie owoców
• zwiększa właściwości przechowalnicze owoców i warzyw
• poprawia właściwości transportowe owoców miękkich
• zapobiega chorobom
Dawkowanie:
Jabłonie: w celu ograniczeniu chorób fizjologicznych i polepszeniu zdolności przechowalniczej owoców, poprawy wykolorowania owoców
1 ltr/ha
minimum 4 zabiegi w fazach:
1. 20 – 30 % kwiatów otwartych
2. bezpośrednio po kwitnieniu (jeżeli pierwszy zabieg był niemożliwy do wykonania ,
należy użyć podwójna dawkę preparatu)
3. 4 tygodnie po kwitnieniu
4. 4 tygodnie przed planowanym zbiorem
Kapusta pekińska, kapusta głowiasta: w celu ograniczeniu występowania chorób fizjologicznych (wewnętrzne zbrunatnienie główek „tipburn”, plamistość pieprzowa) i poprawy jakości plonu
1 – 1,5 ltr/ha
minimum 3 zabiegi w fazach:
1. Podlewanie rozsady
2. Przed zamknięciem główek
3. 2 tygodnie po zamknięciu główek
W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu tipburnu (duże wahania temperatury, spodziewane obfite opady po okresie suszy) , stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie
Sałata: w celu ograniczenia występowania chorób fizjologicznych , oraz poprawie jakości plonu
1 – 1.5 ltr/ha
minimum 3 zabiegi
1. Podlewanie rozsady
2. 10 – 14 dni po wysadzeniu
3. Tuż przed zamknięciem główki
W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu tipburnu (duże wahania temperatury, spodziewane obfite opady po okresie suszy, duże wahania wilgotności), stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie od poprzedniego
Czereśnie i wiśnie: w celu poprawy jakości plonu i redukcji pękania owoców
1 ltr/ha
minimum 4 zabiegi
1. W fazie białego pąka
2. W czasie opadania płatków
3. W fazie wzrostu zawiązków
4. 3 tygodnie przed zbiorem
Pomidor, papryka, ogórek: w celu ograniczenia chorób fizjologicznych (sucha zgnilizna) oraz poprawie zawartości jakości plonu (większa zawartość ekstraktu, bardzie jędrne ogórki)
1 ltr/ha
Pierwszy zabieg wykonać w początku kwitnienia następne w odstępach co 3 tygodnie. W przypadku wystąpienia warunków sprzyjających wystąpieniu chorób fizjologicznych, stosować dodatkowe zabiegi nie częściej jednak niż co 2 tygodnie od poprzedniego.
Truskawki i jagodowe: w celu ograniczenia chorób fizjologicznych i poprawy jakości plonu
1 ltr/ha
Zabiegi rozpocząć tuż po rozpoczęciu kwitnienia i powtarzać co 10 – 14 dni (częstsze zabiegi wykonywać w warunkach stresu)