Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

MycoTech BIO w doświadczeniach – papryka

Miniony sezon, dla Producentów papryki, z uwagi na: zawirowania ekonomiczne, przebieg warunków atmosferycznych, nasilające się problemy z chorobami i szkodnikami oraz coroczne problemy ze zjawiskiem zmęczenia gleby, nie należał do najłatwiejszych. Oczywiście trudno w jednej chwili wyeliminować wszelkiej maści problemy, które się pojawiają, ale może warto ograniczyć skutki, chociaż niektórych z nich.

Problemem, który nasila z sezonu na sezon jest zmęczenie gleby. Trudno nie zauważyć słabszego wzrostu roślin, szczególnie w początkowej ich fazie wzrostu tuż po posadzeniu oraz oczywiście różnego pochodzenia więdnięcia roślin papryki. Przyczyn zmęczenia gleby jest przynajmniej kilka, możemy je podzielić na dwie wzajemnie powiązane grupy zjawisk:

  • czynniki abiotyczne np.: utrata właściwości fizyko-chemicznych gleby, zasolenie, degradacja struktury gleby, wypłukanie z gleby niektórych składników pokarmowych (Mg, S, B, Mo), nagromadzenie w glebie jonów, które mogą być toksyczne dla systemu korzeniowego i roślin (Mn, Al), spadek zawartości substancji organicznej, powstanie w profilu gleby warstwy nieprzepuszczalnej, zagęszczanie profilu glebowego, spadek lub nadmierny wzrost odczynu gleby
  • czynniki biotyczne np.: brak płodozmianu lub ograniczony (koniunkturalny) płodozmian, spadek bioróżnorodności mikrobiologicznej gleby (ograniczenie liczby i różnorodności tych dobrych dla roślin mikrobów), ustanie lub ograniczenie tempa niektórych procesów biochemicznych zachodzących w glebie, nagromadzenie się w glebie patogenów – sprawców chorób systemu korzeniowego, chorób naczyniowych i chorób podstawy łodygi, nagromadzenie się związków toksycznych dla systemu korzeniowego.

Metody ograniczania skutków zmęczenia gleby są pochodną ich przyczyn i polegają przede wszystkim na doprowadzeniu głównych czynników, które powodują zmęczenie gleby – w danej lokalizacji i na konkretnej glebie – do wartości optymalnej dla: gleby i dla uprawianych w niej roślin. Jednym z elementów przywracania glebie sprawności jest powrót do pożądanej bioróżnorodności mikrobiologicznej. Narzędziem w tym wypadku są preparaty mikrobiologiczne, które jeśli są stosowane w sprawdzony, przemyślany i systematyczny sposób przywracają wspomnianą bioróżnorodność mikrobiologiczną. Przez ostatnie dwa sezony tematem naszych badań i doświadczeń było, między innymi, określenie wpływu biopreparatów, w tym MycoTech BIO, na ograniczenie skutków utraty bioróżnorodności mikrobiologicznej gleb w uprawie papryki. W tym sezonie, podobnie jak w poprzednim 2023,  doświadczenia prowadziliśmy w trzech lokalizacjach, w miejscowości: Dęba, Grabowska Wola i Długie. Stosowanie biopreparatu mikoryzowego MYcoTech BIO rozpoczęliśmy już na etapie produkcji rozsady. Następnie MycoTech BIO stosowaliśmy po posadzeniu i przyjęciu się roślin, w tunelach. W kolejnych zabiegach stosowaliśmy kilka, zależnie od lokalizacji, biopreparaty oparte na PGPR i Trichoderma, których efektywność także ocenialiśmy.

Schemat zastosowania biopreparatów w produkcji papryki:

  1. przygotowanie rozsady: podlewanie MycoTech BIO – 5 ml preparatu w 1 l wody na jedną tacę multiplatu (18/20 otworów)
  2. aplikacja po sadzeniu i przyjęciu się rozsady: podlewanie przez system nawadniania kroplowego MycoTech BIO – 4 l preparatu w 1 hektar
  3. kolejne aplikacje po upływie 3 – 4 tygodni od stosowania MycoTech BIO: podlewanie przez system nawadniania kroplowego różnymi, badanymi preparatami na bazie PGPR i Trichoderma

Przeprowadzone w trakcie trwania doświadczeń obserwacje pozwalają stwierdzić, że:

  • w trakcie trwania produkcji rozsady, zastosowanie biopreparatu mikoryzowego Mycotech BIO:
    • zwiększa masę, zasięg, wielkość systemu korzeniowego sadzonek
    • zmienia architekturę systemu korzeniowego, powoduje powstawanie w strukturze systemu korzeniowego większej liczby drobnych, bocznych, aktywnych fizjologicznie korzeni, które po posadzeniu rozsady szybko kolonizują glebę
    • skraca czas potrzebny do wyprodukowania „gotowej” do sadzenia rozsady
    • ogranicza starzenie się systemu korzeniowego roślin w przypadku przetrzymanej rozsady
  • po posadzeniu rozsady do tuneli MycoTech BIO:
    • ogranicza stres replantacji, rośliny przyjmują się szybciej, szybciej podejmują wzrost wegetatywny i następnie generatywny
    • poprawia, od momentu sadzenia, wykorzystanie wody i składników pokarmowych przez posadzone rośliny
  • w czasie wzrostu i plonowania roślin mikroorganizmy zawarte w MycoTech BIO:
    • pozwalają na efektywniejsze wykorzystanie składników pokarmowych dostarczonych z nawożeniem przed sadzeniem oraz fertygacją, daje to możliwość ograniczenia nawożenia przed sadzeniem o kilkanaście procent
    • pozwalają na efektywniejsze wykorzystanie wody z nawadniania
    • ograniczają skutki okresowego braku wody oraz zbyt wysokiej temperatury
    • poprawiają kwitnienie, zawiązanie i wzrost owoców, szczególnie w warunkach niesprzyjających tym procesom
    • ograniczają występowanie suchej zgnilizny wierzchołkowej
    • poprawiają odbudowę struktury gruzełkowatej gleby
    • prowadzą do wyraźnego wzrostu plonowania i poprawy jakości owoców

Pamiętajmy: odbudowa prawidłowego mikrobiomu gleby istotna jest w trakcie procesu doraźnego ograniczania skutków zmęczenia gleby, ale znacznie ważniejsza jest w czasie odbudowy życia mikrobiologicznego gleby po jej odkażaniu. Miejmy na uwadze, że odkażanie gleby jest jednym z najbardziej radykalnych sposobów pozbycia się patogenów glebowych, ale skutkującym również pozbyciem się tych dobrych, wspierających rośliny „mikrobów”, które wymagają długofalowego uzupełniania. W takich warunkach aplikacja mikroorganizmów w postaci biopreparatów, głównie mikoryzowych – MycoTech BIO jest nieodzowna.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

MycoTech BIO w doświadczeniach – papryka

Miniony sezon, dla Producentów papryki, z uwagi na: zawirowania ekonomiczne,...

SLICK i NURSPRAY w doświadczeniach – papryka

Sezon w naszym największym zagłębiu paprykowym praktycznie już się zakończył....

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...