Miniony sezon, dla Producentów papryki, z uwagi na: zawirowania ekonomiczne, przebieg warunków atmosferycznych, nasilające się problemy z chorobami i szkodnikami oraz coroczne problemy ze zjawiskiem zmęczenia gleby, nie należał do najłatwiejszych. Oczywiście trudno w jednej chwili wyeliminować wszelkiej maści problemy, które się pojawiają, ale może warto ograniczyć skutki, chociaż niektórych z nich.
Problemem, który nasila z sezonu na sezon jest zmęczenie gleby. Trudno nie zauważyć słabszego wzrostu roślin, szczególnie w początkowej ich fazie wzrostu tuż po posadzeniu oraz oczywiście różnego pochodzenia więdnięcia roślin papryki. Przyczyn zmęczenia gleby jest przynajmniej kilka, możemy je podzielić na dwie wzajemnie powiązane grupy zjawisk:
- czynniki abiotyczne np.: utrata właściwości fizyko-chemicznych gleby, zasolenie, degradacja struktury gleby, wypłukanie z gleby niektórych składników pokarmowych (Mg, S, B, Mo), nagromadzenie w glebie jonów, które mogą być toksyczne dla systemu korzeniowego i roślin (Mn, Al), spadek zawartości substancji organicznej, powstanie w profilu gleby warstwy nieprzepuszczalnej, zagęszczanie profilu glebowego, spadek lub nadmierny wzrost odczynu gleby
- czynniki biotyczne np.: brak płodozmianu lub ograniczony (koniunkturalny) płodozmian, spadek bioróżnorodności mikrobiologicznej gleby (ograniczenie liczby i różnorodności tych dobrych dla roślin mikrobów), ustanie lub ograniczenie tempa niektórych procesów biochemicznych zachodzących w glebie, nagromadzenie się w glebie patogenów – sprawców chorób systemu korzeniowego, chorób naczyniowych i chorób podstawy łodygi, nagromadzenie się związków toksycznych dla systemu korzeniowego.
Metody ograniczania skutków zmęczenia gleby są pochodną ich przyczyn i polegają przede wszystkim na doprowadzeniu głównych czynników, które powodują zmęczenie gleby – w danej lokalizacji i na konkretnej glebie – do wartości optymalnej dla: gleby i dla uprawianych w niej roślin. Jednym z elementów przywracania glebie sprawności jest powrót do pożądanej bioróżnorodności mikrobiologicznej. Narzędziem w tym wypadku są preparaty mikrobiologiczne, które jeśli są stosowane w sprawdzony, przemyślany i systematyczny sposób przywracają wspomnianą bioróżnorodność mikrobiologiczną. Przez ostatnie dwa sezony tematem naszych badań i doświadczeń było, między innymi, określenie wpływu biopreparatów, w tym MycoTech BIO, na ograniczenie skutków utraty bioróżnorodności mikrobiologicznej gleb w uprawie papryki. W tym sezonie, podobnie jak w poprzednim 2023, doświadczenia prowadziliśmy w trzech lokalizacjach, w miejscowości: Dęba, Grabowska Wola i Długie. Stosowanie biopreparatu mikoryzowego MYcoTech BIO rozpoczęliśmy już na etapie produkcji rozsady. Następnie MycoTech BIO stosowaliśmy po posadzeniu i przyjęciu się roślin, w tunelach. W kolejnych zabiegach stosowaliśmy kilka, zależnie od lokalizacji, biopreparaty oparte na PGPR i Trichoderma, których efektywność także ocenialiśmy.
Schemat zastosowania biopreparatów w produkcji papryki:
- przygotowanie rozsady: podlewanie MycoTech BIO – 5 ml preparatu w 1 l wody na jedną tacę multiplatu (18/20 otworów)
- aplikacja po sadzeniu i przyjęciu się rozsady: podlewanie przez system nawadniania kroplowego MycoTech BIO – 4 l preparatu w 1 hektar
- kolejne aplikacje po upływie 3 – 4 tygodni od stosowania MycoTech BIO: podlewanie przez system nawadniania kroplowego różnymi, badanymi preparatami na bazie PGPR i Trichoderma
Przeprowadzone w trakcie trwania doświadczeń obserwacje pozwalają stwierdzić, że:
- w trakcie trwania produkcji rozsady, zastosowanie biopreparatu mikoryzowego Mycotech BIO:
- zwiększa masę, zasięg, wielkość systemu korzeniowego sadzonek
- zmienia architekturę systemu korzeniowego, powoduje powstawanie w strukturze systemu korzeniowego większej liczby drobnych, bocznych, aktywnych fizjologicznie korzeni, które po posadzeniu rozsady szybko kolonizują glebę
- skraca czas potrzebny do wyprodukowania „gotowej” do sadzenia rozsady
- ogranicza starzenie się systemu korzeniowego roślin w przypadku przetrzymanej rozsady
- po posadzeniu rozsady do tuneli MycoTech BIO:
- ogranicza stres replantacji, rośliny przyjmują się szybciej, szybciej podejmują wzrost wegetatywny i następnie generatywny
- poprawia, od momentu sadzenia, wykorzystanie wody i składników pokarmowych przez posadzone rośliny
- w czasie wzrostu i plonowania roślin mikroorganizmy zawarte w MycoTech BIO:
- pozwalają na efektywniejsze wykorzystanie składników pokarmowych dostarczonych z nawożeniem przed sadzeniem oraz fertygacją, daje to możliwość ograniczenia nawożenia przed sadzeniem o kilkanaście procent
- pozwalają na efektywniejsze wykorzystanie wody z nawadniania
- ograniczają skutki okresowego braku wody oraz zbyt wysokiej temperatury
- poprawiają kwitnienie, zawiązanie i wzrost owoców, szczególnie w warunkach niesprzyjających tym procesom
- ograniczają występowanie suchej zgnilizny wierzchołkowej
- poprawiają odbudowę struktury gruzełkowatej gleby
- prowadzą do wyraźnego wzrostu plonowania i poprawy jakości owoców
Pamiętajmy: odbudowa prawidłowego mikrobiomu gleby istotna jest w trakcie procesu doraźnego ograniczania skutków zmęczenia gleby, ale znacznie ważniejsza jest w czasie odbudowy życia mikrobiologicznego gleby po jej odkażaniu. Miejmy na uwadze, że odkażanie gleby jest jednym z najbardziej radykalnych sposobów pozbycia się patogenów glebowych, ale skutkującym również pozbyciem się tych dobrych, wspierających rośliny „mikrobów”, które wymagają długofalowego uzupełniania. W takich warunkach aplikacja mikroorganizmów w postaci biopreparatów, głównie mikoryzowych – MycoTech BIO jest nieodzowna.