Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Wczesnowiosenne zabiegi, oraz nawożenie truskawek.

 

Komunikat I b z dnia 1 kwietnia 2015                                                        

 

  1. Aktualny przebieg wegetacji i stan przezimowania roślin

 

Wojtkowo łagodna zima, bez gwałtownych i znacznych spadków temperatury, zdecydowała o relatywnie dobrym stanie przezimowania roślin.

Obecnie nie ma sygnałów od Plantatorów truskawek o jakichkolwiek uszkodzeniach mrozowych roślin.

 

Niestety, bieżąca sytuacja pogodowa charakteryzująca się brakiem stabilizacji temperaturowej, również niesie ryzyko powstania uszkodzeń. Przykładowo w nocy z 22 na 23 marca w okolicy Lublina, przy gruncie temperatura spadła do – 10,7º C, a w centralnej Polsce do – 4,6 º C (fot. 1). Niestety, prognozy długoterminowe na nadchodzące dni nie przewidują stabilizacji temperaturowej i wskazują na ryzyko pojawienia się nocami spadków temperatury wraz z lokalnymi przymrozkami.

 

Z tego powodu, plantacje okryte białą agrowłókniną powinny pozostać pod okrywą do momentu ustabilizowania się temperatury.

Ze względu na mało ustabilizowaną sytuację pogodową w skali całego kraju obserwuje się bardzo silne zróżnicowanie tempa wegetacji truskawki. Najlepiej rozwinięte są rośliny w południowo-zachodnich rejonach naszego kraju, na których wegetacja z reguły rusza najwcześniej.

 

W Polsce centralnej i wschodniej, tempo wegetacji jest silnie uzależnione od rodzaju gleby oraz nasłonecznienia stanowiska: na glebach lżejszych i stanowiskach nasłonecznionych wegetacja już ruszyła (fot. 2) podczas gdy na glebach ciężkich dopiero rusza (fot. 3). 

 niedobór magnezu w truskawkach

Fot. 1. Nocne przymrozki wciąż stanowią ryzyko powstania uszkodzeń na truskawkach.

 niemcy truskawki 2015

Fot. 2. Tempo wegetacji na plantacjach jest silnie uzależnione od rejonu, rodzaju gleby i nasłonecznienia stanowiska.

niszczenie chwastów w truskawkach

Fot. 3. We wschodnich rejonach Polski na glebach cięższych wegetacja dopiero się rozpoczyna.

 

  1. Aktualne zabiegi uprawowe na plantacjach

 

W obecnej fazie wegetacji należy położyć szczególny nacisk na odchwaszczanie plantacji, gdyż zaniedbania na tym etapie będą skutkowały bardzo silną presją ze strony chwastów przez cały nadchodzący sezon (Fot. 4).

 

Podkreślić należy, iż najskuteczniejszą i najefektywniejszą metodą walki z zachwaszczeniem na plantacjach gruntowych truskawki, jest odchwaszczanie mechaniczne (fot. 5). Stosowanie herbicydów zawsze stwarza ryzyko uszkodzeń roślin. Zagadnienie to zostanie dokładnie omówiony w kolejnym komunikacie.

nowe odmiany truskawek deserowych

Fot. 4. Wczesną wiosną należy zadbać o dokładne odchwaszczanie plantacji.

objawy przędziorka w truskawkach 

Fot. 5. Mechaniczne usuwanie chwastów jest najbezpieczniejszą metodą eliminacji zachwaszczenia na plantacjach truskawek.

 

 

 

 

  1. Wiosenne nawożenie posypowe

 

Osoby dysponujące aktualnymi wynikami analizy chemicznej gleby otrzymują sprecyzowane zalecenia nawożenia posypowego. Pozostali Plantatorzy zmuszeni są do stosowania zaleceń orientacyjnych, które zawsze są obarczone ryzykiem niedoszacowania lub przenawożenia. Rozwiązaniem niwelującym w pewnym stopniu brak wiedzy o aktualnej zasobności gleby jest wysiew dobrze zbilansowanego nawozu wieloskładnikowego.

 

  1. Proponowane konfiguracje doglebowego nawożenia wiosennego

 

Wariant I: Eurofertil 33 N Pro 300 kg na ha – szczególnie polecane na plantacje, na których istnieje ryzyko niskiej zasobności w fosfor i mikroelementy. Alternatywnie można zastosować YaraMila Complex 200 kg na ha, albo  Polimag S 10-8-15 (200 kg na ha)

Wariant II: Yaraliva Tropicote 150 kg na ha + KaliSOP siarczanu potasu 100 kg na ha– na plantacjach na których istnieje ryzyko deficytu wapnia. Przy stosowaniu tego rozwiązania saletrę wapniową (Yaraliva Tropicote) należy wysiać oddzielnie z 1-2 dniowym odstępem przed siarczanem potasu.

Nawozy zawierające azot należy wysiać dopiero po pełnym ruszeniu wegetacji, co poprawi  wykorzystanie składnika przez rośliny.

W początkowym okresie wzrostu i rozwoju, truskawki korzystają głównie z substancji zapasowych zgromadzonych jesienią w szyjce korzeniowej. Przedłużające się chłody sprawiają, iż system korzeniowy roślin jest mało efektywny w pobieraniu składników pokarmowych, co wraz z intensywnymi opadami deszczu niepotrzebnie zwiększa ryzyko wypłukania azotu poza zasięg korzeni roślin.

 

  1. Zabiegi biostymulacji i nawożenia dolistnego

 

       Ze względu na panujące obecnie i prognozowane warunki pogodowe nie zaleca się wykonywania intensywnych zabiegów pobudzających wegetację. Jako wzmocnienie odporności roślin na spadki temperatury, można profilaktycznie wykonać zabieg z dodatkiem preparatu Asahi SL w dawce 0,5 litra na ha. Jeżeli w najbliższych dniach miałyby miejsce duże spadki temperatury niosące ryzyko wystąpienia uszkodzeń na roślinach, to po ich ustąpieniu należy wykonać zabieg biostymulujący:

TerraSorb Complex 1 litr na ha

Zabieg niwelujący skutki przechłodzenia roślin należy wykonać jak najszybciej, po unormowaniu się temperatur i powrocie roślin do funkcjonowania fizjologicznego, czyli gdy temperatura powietrza wzrośnie do ok. 7 ºC.

 

Dr inż. Zbigniew Jarosz

Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych

Uniwersytet Przyrodniczy w  Lublinie

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...