Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa pomidora gruntowego.

Nawożenie przed wysadzeniem rozsady.

jak przycinać pomidory zdjęcia 

 

Nawożenie przed wysadzeniem rozsady 

Przed przystąpieniem do sadzenia rozsady należy wykonać nawożenie podstawowe. Takie nawożenie może być ustalone w dwojaki sposób.

Pierwszy – najczęściej stosowany przez producentów to nawożenie na oko. Sypiemy nawozy tak jak mówi literatura lub tak jak było realizowane przed laty. Jest to sposób niedokładny i niestety nie pokrywający zwykle zapotrzebowania roślin na konkretne składniki pokarmowe. Część jest dostarczana w nadmiarze, a innych może być zbyt mało.

Drugi – najlepszy sposób, aby w miarę prawidłowo określić ilość konkretnych składników pokarmowych które trzeba dostarczyć dla danej uprawy jest wykonanie analizy chemiczno rolniczej gleby. Glebę do analizy pobieramy z pola równego pod względem glebowym, najlepiej aby to była niezbyt duża powierzchnia gleby ( 1-2 ha). Z takiej powierzchni z warstwy ornej pobieramy około 20-30 prób zbiorczych najlepiej laską Egnera. Następnie mieszamy je w czystym pojemniku do którego zostały pobrane i pobieramy z tego około 0,5 kg. Naszą próbę należy umieścić w foliowym worku, a na wierzchu nakleić kartką z oznaczeniami, które przy większej ilości prób należy też sobie zapisać w notatniku. Po wykonaniu analizy należy zwrócić się do specjalisty o opracowanie wyników i ustalenie dawek nawozów. Bardzo istotne jest, żeby przy przekazywaniu prób do analizy poprosić o wykonanie analizy ogrodniczej. Od analiz na potrzeby roślin rolniczych różni się ona tym, że wyniki podawane są w mg na litr podłoża, a nie na 100 g powietrznie suchej gleby. Z tego też powodu glebę pobraną umieszczamy w worku foliowym, a nie w tekturowym pudełku. Dodatkowo w analizach ogrodniczych oznacza się azot amonowy i azotanowy, chlorki i zasolenie, a pH oznacza się w wodzie destylowanej a nie w roztworze KCL. 

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...