Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Prognozy, oraz wczesnowiosenna ochrona truskawek przed chorobami.

Komunikat II z dnia 9 kwietnia 2015

 

 

Ochrona truskawek przed chorobami sezon 2015

 

           Warunki atmosferyczne w sezonie 2014 sprzyjały rozwojowi i rozprzestrzenianiu się wielu patogenicznych grzybów na plantacjach truskawek. Łagodna zima z kilkoma zaledwie dniami, w których zanotowano miejscami spadki temperatury do -15oC pozwoliła z kolei na dobre ich przezimowanie.

 

Trzeba liczyć się więc z tym, że źródło infekcji takich patogenów jak: Sphaerotheca macularis sprawca mączniaka prawdziwego, Mycosphaerella fragariae (biała plamistość liści truskawki) iBotrytis cinerea sprawcy szarej pleśni truskawek, może być w bieżącym sezonie duże.

 ochrona truskawek po zbiorach

Fot 1. Odmiana Jive 7 kwietnia 2015 w okolicach Łasku. Ubiegłoroczne liście zostały trwale usunięte z plantacji. Rośliny zaś wytwarzają nowe liście, warto zadbać o ich kondycję i zdrowotność.

 

Konieczne będzie dokładne oczyszczenie roślin z ubiegłorocznych, zaschniętych liści, które są podłożem do zimowania i ich rozwoju. Zabieg taki umożliwia także lepsze przewietrzanie plantacji, a co za tym idzie mniej korzystne warunki dla rozwoju wymienionych grzybów.

 

            Kwiecień to także dobry czas, aby na polach przeznaczonych pod założenie nowych nasadzeń truskawek wykonać odkażanie gleby, zwłaszcza na stanowiskach, na których wcześniej obserwowano wypady roślin z powodu wertycyliozy lub zgnilizny korony truskawki. Odkażanie można przeprowadzać z wykorzystaniem dwóch fumigantów Basamid 97 GR i Nemasol 510 SL. Wykazują one bardzo dobrą skuteczność w ograniczaniu patogenów glebowych z rodzaju Verticillium, Phytophthora, Rhizoctonia, Fusarium, a tym samym zmniejszają nasilenie chorób przez nie powodowanych. Ograniczają istotnie zachwaszczenie plantacji, a także poprawiają wzrost roślin i ich plonowanie. Dobre wyniki w ograniczaniu wertycyliozy uzyskiwano także po zastosowaniu jako przedplonu gorczycy białej lub sarepskiej.

 ochrona truskawek przed chwastami

Fot 2. Ubiegłoroczne liście silnie porażone przez grzyb M. fragariae sprawcę białej plamistości liści, mogą stanowić duże zagrożenie dla nowych liści wytworzonych w tym sezonie.

 

            Wraz z ruszeniem wegetacji konieczne będą lustracje pod kątem występowania głównie mączniaka prawdziwego truskawki, ale także białej i czerwonej plamistości liści truskawki, które pozwolą na podjęcie właściwej decyzji o ewentualnym zabiegu, gdyż nie na wszystkich plantacjach zabieg przed kwitnieniem będzie konieczny. Biorąc pod uwagę jednak fakt, że w niektórych rejonach obserwuje się lekkie przemarznięcia roślin, trzeba liczyć się z tym, że mączniak prawdziwy truskawki na takich osłabionych roślinach może się pojawić już wczesną wiosną.

            W ubiegłym roku w dużym nasileniu wystąpiła także szara pleśń truskawek. Gnicie owoców obserwowano nie tylko na odmianach podatnych, takich jak Senga Sengana czy Marmolada, ale również na mniej podatnych, jak: Kent, Elsanta, Honeoye, Florence i Roxana. Na plantacjach w rejonie Polski centralnej mimo intensywnie prowadzonej ochrony chemicznej porażonych było nawet 50–70 owoców. Prognozuje się więc, że źródło infekcji dla roślin truskawek jest bardzo duże, a w związku z tym istnieje duże ryzyko nasilenia choroby zwłaszcza jeśli będą sprzyjające warunki pogodowe (wysoka wilgotność względna powietrza lub opady deszczu i temperatura powyżej 15oC, optimum dla infekcji 18-25oC) w okresie kwitnienia i dojrzewania owoców.

Zagrożenie chorobowe zwiększają błędy agrotechniczne popełniane przez producentów:

  • nadmierne zagęszczenie plantacji,
  • zbyt obfite nawożenie azotowe, szczególnie przenawożenie jonami NH4,
  • zachwaszczenie,
  • brak ściółkowania,
  • porażone owoce i martwe części roślin (głównie stare liście truskawki) pozostawione na plantacji.

 

            W warunkach intensywnych opadów deszczu tuż przed i podczas zbiorów, problemem może być także skórzasta zgnilizna owoców truskawki. Choroba powoduje wówczas masowe gnicie owoców i często całkowitą stratę plonu już w ciągu kilku dni po obfitych opadach.

 

Dr hab. Beata Meszka

(prof. nadzw. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach)

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...