Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Problemy z dorastaniem owoców w uprawie truskawki.

Komunikat XX z dnia 19.06.2015

 

Problemy z dorastaniem owoców

 

Na wielu plantacjach truskawki gruntowej pojawiają się  problemy z dorastaniem owoców do prawidłowych rozmiarów oraz przedwczesnym dojrzewaniem. Przyczyną tych problemów jest skrajnie niekorzystny przebieg pogody, niekiedy również spotęgowany błędami w agrotechnice. Poniżej przedstawiono kilka najczęstszych powodów nieprawidłowości we wzroście i rozwoju roślin zaobserwowanych aktualnie na plantacjach oraz ewentualne zabiegi wspomagające.

 

  1. Zachwianie równowagi wegetatywno-generatywnej, objawiające się zbyt małą masą liściową w porównaniu do liczby owoców (fot. 1). Powierzchnia asymilacyjna jest za mała do zapewnienia roślinom optymalnej produktywności. Przyczyną tego zjawiska jest przedłużający się okres chłodów w maju, który spowodował zahamowanie wzrostu wegetacyjnego. Majowe przymrozki, odczuwane przez rośliny jako silny czynnik stresowy, pogłębiły zahamowanie wzrostu i rozwoju.

 

ceny saletry amonowej
Fot. 1. Zachwianie równowagi wegetatywno-generatywnej spowodowane długotrwałymi chłodami i przymrozkami w maju.

 

W takiej sytuacji należy pobudzić wzrost wegetatywny oraz jednocześnie poprawić produktywność roślin. Zabiegi należy jednak wykonywać racjonalnie i z rozwagą aby nie pogłębić stresu w jakim znajdują się rośliny. Proponowane zabiegi:

– dokarmianie pozakorzeniowe roztworem mocznika (0,3% roztwór) z dodatkiem Mikrokomplex (0,2% roztwór)

– dokarmianie pozakorzeniowe roztworem mocznika (0,2% ) z dodatkiem AminoQuelant Mg (2 litry na ha).

 

Zabiegi pobudzające oraz biostymulujące należy wykonywać nie częściej niż co 7-10 dni aby nie doprowadzić do uszkodzenia liści lub nie pogłębić zakłóceń w gospodarce hormonalnej roślin.

 

  1. Uszkodzenie systemu korzeniowego przez nadmierne nawożenie

W okresie spowolnienia wzrostu i rozwoju następuje gwałtowne zmniejszenie zapotrzebowania roślin na składniki pokarmowe. W okresach tych konieczne jest ograniczenie nawożenia dokorzeniowego zwłaszcza prowadzonego w formie fertygacji.  Stosowanie intensywnego nawożenia może spowodować skokowy wzrost koncentracji jonów w ryzosferze w wyniku czego może nastąpić uszkodzenie korzeni objawiające się ich brunatnieniem (fot. 2).

W takiej sytuacji należy zastosować zabiegi aktywujące ryzosferę i ułatwiające regenerację systemu korzeniowego np:

 

– preparat mikrobiologiczny Efektywne Mikroorganizmy w pełnej zalecanej dawce oraz

– TerraSorb Radicular w dawce 10 litr na ha (wraz z nawadnianiem)

 rsm 32 cena

Fot. 2. Brązowienie korzeni świadczy o ich uszkodzeniu.

 

  1. Uszkodzenia blaszki liściowej przez intensywne nasłonecznienie

Kolejnym problemem, jaki pojawia w ostatnich dniach w dużym nasileniu są poparzenia słoneczne liści. Uszkodzenia te pojawiają się nawet przy zachowawczym stosowaniu zabiegów obciążających powierzchnię blaszki liściowej (zabiegi ochrony, dokarmianie dolistne). Szczególnie wrażliwe są liście odmiany Roksana. Objawy uszkodzeń słonecznych nasilają się na plantacjach nieregularnie nawadnianych, przeazotowanych oraz po zbyt częstym wykonywaniu zabiegów ochrony i dokarmiania pozakorzeniowego (fot. 3).

Aby zwiększyć odporność liści na promieniowanie słoneczne mogące powodować uszkodzenia można wykonać dokarmianie pozakorzeniowe nawozem krzemowym, np:

– Optysil 0,5 l/ha,

–  Alkalin K+Si 3-6 litr na ha.

Nawozu Alkalin K+Si nie należy mieszać z innymi agrochemikaliami. Alkalin K+Si po wymieszaniu z wodą podnosi odczyn cieczy roboczej, co po naniesieniu na części nadziemne roślin dodatkowo zmniejsza presję chorobową.

 sadzonki cena

Fot. 3. Uszkodzenie blaszki liściowej przez intensywne nasłonecznienie.

W niektórych przypadkach pozytywne efekty ochronne można również uzyskać włączając do zabiegów preparat Protector (0,2 litr na ha).

 

  1. Niedobór wody

Truskawka mająca relatywnie płytki system korzeniowy jest bardzo wrażliwa na okresowy niedobór wody. Dla dorastania owoców krytyczny jest cały okres od kwitnienia do zbiorów a jakiekolwiek zachwiania optymalnej wilgotności środowiska korzeniowego w tym okresie odbijają się gwałtownym zahamowanie wyrastania owoców.

 

Wrażliwość roślin na niedobór wody wzrasta gdy:

– na plantacji stosuje się intensywną biostymulację- większość biostymulatorów wpływa metabolizm roślin czemu towarzyszy wzrost zapotrzebowania na wodę,

– rośliny są nieprawidłowo zaopatrzona w potas- pierwiastek ten odpowiada za gospodarkę wodną roślin a zatem jego niedobory pogłębiają wrażliwość roślin na suszę,

– po długotrwałej chłodnej i wilgotnej pogodzie z dużym zachmurzeniem następuje gwałtowny wzrost temperatury i spadek wilgotności powietrza – gwałtowna zmiana warunków wilgotnościowo-termicznych powoduje, iż roślina nie ma czasu na przestawienie swojego funkcjonowania i włączenie naturalnych mechanizmów zmniejszających straty wody.

Niedobów wilgoci objawia się okresowym więdnięciem roślin oraz zahamowaniem wzrostu owoców czemu towarzyszą charakterystyczne przebarwienia na szypułkach (fot. 4). Przy pogłębiającym się deficycie wilgoci może nastąpić uszkodzenie blaszki liściowej (fot. 5).

 

Niedobór naturalnych opadów atmosferycznych musi być regularnie uzupełniany w formie nawadniania. Zagadnienie to zostanie omówione w kolejnym komunikacie. W okresach suszy należy również zastosować opisane wyżej zabiegi zmniejszające transpirację i regulujące gospodarkę wodną roślin.

ceny sadzonek 

Fot. 4. Stres pojawiający się w okresie wyrastania owoców objawia się charakterystycznym przebarwieniem ogonków.

 

 ceny saletry

Fot. 5. Objawy głębokiego deficytu wilgoci.

 

  1. Zalanie systemu korzeniowego poprzez nadmierne nawadnianie.

Zbyt intensywne nawadnianie może spowodować niedotlenienie w środowisku korzeniowym roślin, co skutkuje unicestwieniem systemu korzeniowego (fot. 6). W takiej sytuacji należy czasowo wstrzymać nawadnianie do momentu powrotu odpowiedniej równowagi powietrzno-wodnej w glebie. Na uszkodzonych roślinach można wykonać zabieg dokarmiania pozakorzeniowego:

– Phos 60 1,5 l/ha z dodatkiem mocznika (0,3%).

 rsm cena

Fot. 6. Objawy uszkodzenia systemu korzeniowego w wyniku zbyt intensywnego nawadniania.

 

  1. Przeazotowanie lub przebiostymulowanie roślin

Problemy z dorastaniem owoców do optymalnych rozmiarów mogą być również efektem nadmiernego nawożenia azotem. Przeazotowanie roślin objawia się nadmiernym rozrostem masy wegetatywnej (duże i grube liście o ciemnozielonym zabarwieniu) przy jednoczesnym zredukowaniu kwiatostanów (fot. 7).

 

 nawóz azotowy cena

Fot. 7. Objawami nadmiernego nawożenia azotem jest bardzo intensywny rozwój masy wegetatywnej oraz słaby wzrost owoców.

 

Podobne problemy  z dorastaniem owoców mogą być wynikiem nadmiernego stosowania biostymulatorów.

Wszelkie problemy uprawowe należy rozpatrywać indywidualnie i przed podjęciem jakiegokolwiek działania prawidłowo zdiagnozować ich przyczynę. Bezzasadne stosowanie biostymulatorów może pogłębić problemy z prawidłowym funkcjonowaniem roślin.

 

dr hab. Zbigniew Jarosz

Katedra Uprawy i Nawożenia

Roślin Ogrodniczych

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...