Komunikat 21/2017
z dnia 7.06.2017
Bieżące zabiegi agrotechniczne dla odmian wczesnych i średnio wczesnych.
- Deformacje owoców wczesnych odmian truskawki
Długotrwały okres przebywania pod osłonami w trakcie przymrozków jak i silne spadki temperatury poniżej zera spowodowały, iż dojrzewające owoce wczesnych odmian truskawki w wielu rejonach są mocno zdeformowane (fot. 1-2).
Fot. 1. Deformacja owoców odm. Asia z powodu zbyt długiego przebywania pod osłoną z włókniny polipropylenowej
Fot. 2. Deformacja owoców odm. Flair spowodowana częściowym uszkodzeniem kwiatu przez przymrozki
- Wzmacnianie odporności mechanicznej owoców w trakcie zbiorów
Aktualny przebieg pogody, obfitujący w gwałtowne i głębokie zmiany temperatury, sprawia iż owoce wczesnych odmian truskawki wymagają wzmocnienia mechanicznego. Wzmocnienie takie będzie przydatne zwłaszcza w kontekście zapowiadanych nawałnic, które w najbliższych dniach mają przejść nad Polską. Pierwiastkami wzmacniającymi odporność mechaniczną owoców są głównie wapń i krzem.
Dokarmianie wapniem. Wapń łączy struktury ligninowe w ścianie komórkowej dzięki czemu ściana komórkowa jest grubsza, twardsza oraz bardziej elastyczna. Owoce prawidłowo zaopatrzone w wapń są odporniejsze na transport i przechowywanie.
Dokarmianie pozakorzeniowe wapniem w trakcie zbiorów:
– Biocal w dawce 1,0 litr na ha co 5-7 dni – gdy rośliny są prawidłowo odżywione azotem i nie wymagają jednoczesnego stymulowania wzrostu,
lub
– AminoQuelant Ca w dawce 2,0 litr na ha co 7-10 dni– w przypadku koniczności uzupełnienia wapnia oraz jednoczesnego zasymulowania rozwoju wegetatywnego
Dokarmianie krzemem. Krzem wzmacnia odporność mechaniczną owoców oraz odporność na czynniki stresowe, choroby i szkodniki. Po zastosowaniu w formie oprysku na roślinie wytwarza na powierzchni roślin warstwę krzemionki która mechanicznie wzmacnia ścianę komórkową owoców i liści.
Dokarmianie pozakorzeniowe krzemem w trakcie zbiorów:
– Barier Ca w dawce 1,5-2,5 litr na ha co 5-7 dni– gdy owoce mają słabą odporność mechaniczną i wymagają natychmiastowego wzmocnienia skórki
Fot. 3. Regularne dokarmianie pozakorzeniowe wapniem i krzemem wzmacnia odporność mechaniczną owoców
Zabiegi wzmacniające odporność mechaniczną owoców nawozami wnoszącymi wapń i krzem najlepiej jest prowadzić regularnie w okresie całych zbiorów co 5-7 dni dobierając nawóz do aktualnych potrzeb na plantacji. Nawozów wapniowych i krzemowych najlepiej jest nie mieszać z innymi nawozami (zwłaszcza siarczanowymi). Przed zmieszaniem nawozu wapniowego lub zawierającego krzem ze środkiem ochrony roślin zawsze należy sprawdzić u producenta lub dystrybutora możliwość wykonania takiego połączenia.
- Nawożenie dokorzeniowe uzupełniające podstawowe składniki pokarmowe
Aby utrzymać prawidłową produktywność roślin, decydującą o optymalnym wyrastaniu owoców, w trakcie zbiorów należy uzupełnić dwa podstawowe składniki pokarmowe tj. azot i potas. Uzupełnienie składników pokarmowych w ryzosferze w trakcie zbiorów najlepiej jest wykonać poprzez wysiew:
– Unika Calcium (saletra potasowo-wapniowa) w dawce 75-100 kg na ha
fot. 3. Aby utrzymać optymalne wyrastanie owoców nalejlepje je uzupełnić składniki
- Poprawa produktywności roślin poprzez dokarmianie pozakorzeniowe
W celu poprawy produktywności odmian wczesnych w trakcie zbiorów należy wykonać dokarmianie pozakorzeniowe w jednym z proponowanych wariantów:
– TerraSorb Compleks 1,5 litr na ha + siarczan magnezu siedmiowodny (16% MgO) 0,5% roztwór (5 kg nawozu na 1000 litr wody)
lub
– AminoQuelant Mg 2,0 litr na ha + mocznik 0,5% roztwór (5 kg na 1000 litr wody)
Oba proponowane zabiegi dostarczą roślinom łatwo przyswajalny azot (w postaci aminokwasów lub mocznika), pierwiastki biorące udział w powstawaniu chlorofilu (np. magnez) oraz siarkę niezbędną w procesie przemian azotu. Proponowane zabiegi można powtarzać, jednak nie częściej niż co 7-10 dni. Zabieg dokarmiania pozakorzeniowego należy wykonywać na liście suche, w temperaturze poniżej 25°C oraz unikając pełni nasłonecznienia.
Dr hab. Zbigniew Jarosz
Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie