Komunikat III a z dnia 13 kwietnia 2015
Sposoby utrzymania gleby na plantacjach
- Ściółkowanie
Okrywanie powierzchni gleby ściółką jest niewątpliwie najkorzystniejszym sposobem utrzymania gleby na plantacji truskawki. Stosując ściółkę uzyskuje się:
- ochronę przed zachwaszczeniem,
- zmniejszenie parowania wody a tym samym poprawę uwilgotnienia gleby,
- poprawę warunków termicznych,
- ochronę gleby przed erozją.
Wszystkie te zalety sprawiają, iż ściółki mają bardzo korzystny wpływ na bioaktywność gleby oraz rozwój i funkcjonowanie systemu korzeniowego. Rodzaj stosowanej ściółki decyduje o właściwościach okrywy (opisy właściwości pod fotografiami):
Fot. 1 Ściółka z czarnej agrowłókniny chroni przed chwastami oraz jest przepuszczalna dla wody i składników pokarmowych stosowanych w formie nawożenia posypowego.
Fot. 2. Ściółka z czarnej folii również chroni przed chwastami ale jest barierą nieprzepuszczalną dla wody i składników pokarmowych a więc wymaga bezwzględnie montażu systemu fertygacji.
Fot. 3. Ściółka z folii dwubarwnej (biało-czarnej) chroni przed chwastami i przed przegrzaniem systemu korzeniowego ale wymaga bezwzględnie montażu systemu fertygacji.
Fot. 4. Ściółka ze słomy jest najtańsza, jej rozkład dostarcza roślinom dostępnego krzemu ale nie chroni przed chwastami wieloletnimi, które ją łatwo przerastają.
Fot. 5. Ściółkę ze słomy należy rozłożyć na glebie wolnej od chwastów, oraz w odpowiednim terminie. Zbyt późne rozłożenie słomy będzie skutkowało zabrudzeniem owoców, i obniżeniem ich jakości.
- Ugór mechaniczny
Mechaniczne zwalczanie chwastów jest sposobem efektywnym ale nie bez wad. Aby utrzymać ugór mechaniczny chwasty muszą być niszczone we wczesnych fazach rozwojowych, co wymaga częstego wykonywania zabiegów. Powoduje to niepotrzebne rozpylenie wierzchniej warstwy gleby oraz jej przesuszenie. Ponadto mechaniczne pielenie powinno być wykonane jak najpłycej aby minimalizować uszkodzenia płytko zalegającego systemu korzeniowego truskawki.
W uprawie truskawki deserowej mechaniczne usuwanie chwastów należy zakończyć najpóźniej na początku kwitnienia roślin i okryć glebę ściółką, co uchroni owoce przed zabrudzeniem (fot. 6).
Fot. 6. Mechaniczne odchwaszczanie musi być wykonywane umiejętnie, tego typu urządzenie niszczy najefektywniej młode chwasty.
Dr inż. Zbigniew Jarosz
Katedra Uprawy i Nawożenia Roślin Ogrodniczych
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie