Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa czereśni

Czereśnia to jadalny owoc, który posiada wiele właściwości odżywczych. Zwrócić uwagę należy przede wszystkim na zawartość jodu, który jest bardzo ważny w przypadku dolegliwości związanymi z tarczycą. Czereśnie dostarczają również witaminy z grupy B, beta karoten oraz witaminę C.

Wymagania przy uprawie czereśni
Czereśnie powinno się sadzić w słonecznym i zacisznym miejscu. Nie powinno się ich sadzić w miejscu, w którym występują zastoiny mrozowe. Czereśnie są z natury obcopylne, co oznacza, że do wytworzenia owoców wymagają pyłku z innego osobnika. W sadach towarowych zaleca się umieszczanie drzew w proporcji jeden zapylacz na osiem roślin zapylanych. Dobrze zatem posadzić zapylacz w taki sposób, aby odmiany zapylane okalały go z każdej strony.  Najlepiej sadzić jest różnorodne odmiany, które poza wzajemnym zapylaniem, pozwolą cieszyć się z różnorodności owoców przez cały sezon.

Idealne miejsce do sadzenia czereśni
Przy uprawie czereśni, niezwykle ważne jest odpowiednie podłoże, pH powinno wynosić 6,8-7. Należy unikać stanowisk suchych i piaszczystych. Ze względu na wczesne kwitnienie, czereśnie są bardzo podatne na działanie wiosennych przymrozków. Czereśnie lubią nasłonecznione miejsce. Pod wpływem nasłonecznionego miejsca jej owoce szybciej dojrzewają, są słodsze a planowane zbiory obfitsze.

Dowiedz się więcej – zobacz nasze materiały!
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej informacji dotyczących uprawy czereśni, zachęcamy do zapoznania się z naszymi artykułami oraz materiałami wideo, które z pewnością pomogą Wam w uprawie czereśni. Nasi eksperci pomagają i doradzają, na co powinniście zwrócić uwagę podczas sadzenia i uprawy czereśni.

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

TrichoTech BIO – zdrowe i aktywne korzenie

Z prawdziwą radością przekazujemy na ręce naszych Klientów kolejne już...

Zjawisko zmęczenia gleby

Ze zjawiskiem zmęczenia gleby, coraz częściej spotykamy się w naszych...

Papryka na wspomaganiu z Bioagris

Papryka jest gatunkiem o wysokich wymaganiach glebowo-klimatycznych i pokarmowych. Jej...

Biocal w sałatach i „pekinkach” – lepiej zapobiegać niż się leczyć

Tipburn jest groźnym zaburzeniem fizjologicznym, który może występować na wielu...

MycoTech BIO w malinie – wyniki doświadczeń

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą...

Preparaty Bioagris w doświadczeniach Doradcy Jagodowego

Do rozpoczęcia nowego sezonu truskawkowego mamy jeszcze sporo czasu. Zarówno...

NURSPRAY HC w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

SLICK w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

MycoTech BIO w doświadczeniach – papryka

Miniony sezon, dla Producentów papryki, z uwagi na: zawirowania ekonomiczne,...

SLICK i NURSPRAY w doświadczeniach – papryka

Sezon w naszym największym zagłębiu paprykowym praktycznie już się zakończył....

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...