Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

BioCal precyzyjnie dostarcza wapń

Skuteczność z natury
Precyzyjnie dostarcza wapń

Czym jest BioCal?

Jest to najnowszej generacji nawóz zapobiegający problemom z prawidłową dystrybucją wapnia w roślinach. Działa na zupełnie innej zasadzie niż nawozy tradycyjne. Ułatwia optymalną dystrybucję wapnia do wszystkich organów
nawet w warunkach stresowych. Dzięki precyzyjnej dystrybucji wapnia pozwala rośliniena optymalne wykorzystanie potencjału.

Skład preparatu: 5% CaO, 3,5% Zn

Technologia Calfl ux zapobiega między innymi:

• gorzkiej plamistości podskórnej jabłek
• suchej zgniliźnie wierzchołkowej pomidora i papryki
• tipburnowi w kapuście pekińskiej
• chorobom fi zjologicznym w innych roślinach

ABY KOMÓRKA POBRAŁA WAPŃ MUSZĄ W NIEJ BYĆ AUKSYNY !!!

BioCal zastępuje naturalne auksyny w transporcie wapnia i dzięki temu uniezależnia roślinę od naturalnego cyklu hormonalnego

Dodatkowe efekty:
• poprawa wybarwiania owoców
• większa zawartość ekstraktu w owocach i warzywach (Brix)
• lepsze właściwości przechowalnicze owoców i warzyw
• lepsze właściwości transportowe owoców miękkich
• większa odporność roślin na choroby

Uwagi:
Mieszanie: BioCal można mieszać z większością znanych nawozów dolistnych i agrochemikaliów. Nie mieszać z nawozami zawierającymi fosfor, chyba że konkretna mieszanina znana jest jako kompatybilna. Stosować rekomendowaną dawkę BioCal
w minimum 100 l/ha wody. Jednoczesne stosowanie BioCal i nawozów zawierających saletrę wapniową może wpłynąć na pogorszenie efektu wybarwienia owoców i spowodować opóźnienie dojrzewania.

Jabłonie: w celu ograniczenia chorób fizjologicznych i polepszeniu zdolności
przechowalniczej owoców, poprawy wybarwiania owoców.
Dawka 1l/ha
Minimum 4 zabiegi w fazach:
1. 20–30% kwiatów otwartych
2. Bezpośrednio po kwitnieniu (jeżeli pierwszy zabieg był niemożliwy do wykonania,
należy użyć podwójną dawkę preparatu)
3. 4 tygodnie po kwitnieniu
4. 4 tygodnie przed planowanym zbiorem

Kapusta pekińska, Kapusta głowiasta: w celu ograniczeniu występowania chorób
fizjologicznych (wewnętrzne zbrunatnienie główek „tipburn”, plamistość pieprzowa)
i poprawy jakości plonu.
Dawka 1–1,5 l/ha
Minimum 3 zabiegi w fazach:

  1. Podlewanie rozsady
  2. Przed zamknięciem główek
  3. 2 tygodnie po zamknięciu główek

Sałata: w celu ograniczenia występowania chorób fizjologicznych oraz poprawy jakości plonu

Dawka 1–1,5 l/ha

Minimum 3 zabiegi:

  1. Podlewanie rozsady
  2. 10–14 dni po wysadzeniu
  3. Tuż przed zamknięciem główki

Czereśnie i Wiśnie: w celu poprawy jakości planu i redukcji pękania owoców

Dawka 1 l/ha

Minimum 4 zabiegi:

  1. W fazie białego pąka
  2. W czasie opadania płatków
  3. W fazie wzrostu zawiązków
  4. 3 tygodnie przed zbiorem

Truskawki i rośliny jagodowe: w celu ograniczenia chorób fizjologicznych
i poprawy jakości plonu

Dawka 1 l/ha
Zabiegi rozpocząć tuż po rozpoczęciu kwitnienia i powtarzać co 10–14 dni
(częstsze zabiegi wykonywać w warunkach stresu)

Pomidor, Papryka, Ogórek: w celu ograniczenia wystąpienia chorób fizjologicznych
(tj. sucha zgnilizna) i zwiększenia zawartości ekstraktu (BRIX)
oraz poprawy jakości plonu (większa jędrność).

Dawka 1 l/ha
Pierwszy zabieg wykonać w początku kwitnienia następne w odstępach co 3 tygodnie

Produkty wspomniane w tym materiale

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

TrichoTech BIO – zdrowe i aktywne korzenie

Z prawdziwą radością przekazujemy na ręce naszych Klientów kolejne już...

Zjawisko zmęczenia gleby

Ze zjawiskiem zmęczenia gleby, coraz częściej spotykamy się w naszych...

Papryka na wspomaganiu z Bioagris

Papryka jest gatunkiem o wysokich wymaganiach glebowo-klimatycznych i pokarmowych. Jej...

Biocal w sałatach i „pekinkach” – lepiej zapobiegać niż się leczyć

Tipburn jest groźnym zaburzeniem fizjologicznym, który może występować na wielu...

MycoTech BIO w malinie – wyniki doświadczeń

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą...

Preparaty Bioagris w doświadczeniach Doradcy Jagodowego

Do rozpoczęcia nowego sezonu truskawkowego mamy jeszcze sporo czasu. Zarówno...

NURSPRAY HC w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

SLICK w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

MycoTech BIO w doświadczeniach – papryka

Miniony sezon, dla Producentów papryki, z uwagi na: zawirowania ekonomiczne,...

SLICK i NURSPRAY w doświadczeniach – papryka

Sezon w naszym największym zagłębiu paprykowym praktycznie już się zakończył....

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...