Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

BioCal precyzyjnie dostarcza wapń

Skuteczność z natury
Precyzyjnie dostarcza wapń

Czym jest BioCal?

Jest to najnowszej generacji nawóz zapobiegający problemom z prawidłową dystrybucją wapnia w roślinach. Działa na zupełnie innej zasadzie niż nawozy tradycyjne. Ułatwia optymalną dystrybucję wapnia do wszystkich organów
nawet w warunkach stresowych. Dzięki precyzyjnej dystrybucji wapnia pozwala rośliniena optymalne wykorzystanie potencjału.

Skład preparatu: 5% CaO, 3,5% Zn

Technologia Calfl ux zapobiega między innymi:

• gorzkiej plamistości podskórnej jabłek
• suchej zgniliźnie wierzchołkowej pomidora i papryki
• tipburnowi w kapuście pekińskiej
• chorobom fi zjologicznym w innych roślinach

ABY KOMÓRKA POBRAŁA WAPŃ MUSZĄ W NIEJ BYĆ AUKSYNY !!!

BioCal zastępuje naturalne auksyny w transporcie wapnia i dzięki temu uniezależnia roślinę od naturalnego cyklu hormonalnego

Dodatkowe efekty:
• poprawa wybarwiania owoców
• większa zawartość ekstraktu w owocach i warzywach (Brix)
• lepsze właściwości przechowalnicze owoców i warzyw
• lepsze właściwości transportowe owoców miękkich
• większa odporność roślin na choroby

Uwagi:
Mieszanie: BioCal można mieszać z większością znanych nawozów dolistnych i agrochemikaliów. Nie mieszać z nawozami zawierającymi fosfor, chyba że konkretna mieszanina znana jest jako kompatybilna. Stosować rekomendowaną dawkę BioCal
w minimum 100 l/ha wody. Jednoczesne stosowanie BioCal i nawozów zawierających saletrę wapniową może wpłynąć na pogorszenie efektu wybarwienia owoców i spowodować opóźnienie dojrzewania.

Jabłonie: w celu ograniczenia chorób fizjologicznych i polepszeniu zdolności
przechowalniczej owoców, poprawy wybarwiania owoców.
Dawka 1l/ha
Minimum 4 zabiegi w fazach:
1. 20–30% kwiatów otwartych
2. Bezpośrednio po kwitnieniu (jeżeli pierwszy zabieg był niemożliwy do wykonania,
należy użyć podwójną dawkę preparatu)
3. 4 tygodnie po kwitnieniu
4. 4 tygodnie przed planowanym zbiorem

Kapusta pekińska, Kapusta głowiasta: w celu ograniczeniu występowania chorób
fizjologicznych (wewnętrzne zbrunatnienie główek „tipburn”, plamistość pieprzowa)
i poprawy jakości plonu.
Dawka 1–1,5 l/ha
Minimum 3 zabiegi w fazach:

  1. Podlewanie rozsady
  2. Przed zamknięciem główek
  3. 2 tygodnie po zamknięciu główek

Sałata: w celu ograniczenia występowania chorób fizjologicznych oraz poprawy jakości plonu

Dawka 1–1,5 l/ha

Minimum 3 zabiegi:

  1. Podlewanie rozsady
  2. 10–14 dni po wysadzeniu
  3. Tuż przed zamknięciem główki

Czereśnie i Wiśnie: w celu poprawy jakości planu i redukcji pękania owoców

Dawka 1 l/ha

Minimum 4 zabiegi:

  1. W fazie białego pąka
  2. W czasie opadania płatków
  3. W fazie wzrostu zawiązków
  4. 3 tygodnie przed zbiorem

Truskawki i rośliny jagodowe: w celu ograniczenia chorób fizjologicznych
i poprawy jakości plonu

Dawka 1 l/ha
Zabiegi rozpocząć tuż po rozpoczęciu kwitnienia i powtarzać co 10–14 dni
(częstsze zabiegi wykonywać w warunkach stresu)

Pomidor, Papryka, Ogórek: w celu ograniczenia wystąpienia chorób fizjologicznych
(tj. sucha zgnilizna) i zwiększenia zawartości ekstraktu (BRIX)
oraz poprawy jakości plonu (większa jędrność).

Dawka 1 l/ha
Pierwszy zabieg wykonać w początku kwitnienia następne w odstępach co 3 tygodnie

Produkty wspomniane w tym materiale

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...