Skuteczność z natury
Precyzyjnie dostarcza wapń
Czym jest BioCal?
Jest to najnowszej generacji nawóz zapobiegający problemom z prawidłową dystrybucją wapnia w roślinach. Działa na zupełnie innej zasadzie niż nawozy tradycyjne. Ułatwia optymalną dystrybucję wapnia do wszystkich organów
nawet w warunkach stresowych. Dzięki precyzyjnej dystrybucji wapnia pozwala rośliniena optymalne wykorzystanie potencjału.
Skład preparatu: 5% CaO, 3,5% Zn
Technologia Calfl ux zapobiega między innymi:
• gorzkiej plamistości podskórnej jabłek
• suchej zgniliźnie wierzchołkowej pomidora i papryki
• tipburnowi w kapuście pekińskiej
• chorobom fi zjologicznym w innych roślinach
ABY KOMÓRKA POBRAŁA WAPŃ MUSZĄ W NIEJ BYĆ AUKSYNY !!!
BioCal zastępuje naturalne auksyny w transporcie wapnia i dzięki temu uniezależnia roślinę od naturalnego cyklu hormonalnego
Dodatkowe efekty:
• poprawa wybarwiania owoców
• większa zawartość ekstraktu w owocach i warzywach (Brix)
• lepsze właściwości przechowalnicze owoców i warzyw
• lepsze właściwości transportowe owoców miękkich
• większa odporność roślin na choroby
Uwagi:
Mieszanie: BioCal można mieszać z większością znanych nawozów dolistnych i agrochemikaliów. Nie mieszać z nawozami zawierającymi fosfor, chyba że konkretna mieszanina znana jest jako kompatybilna. Stosować rekomendowaną dawkę BioCal
w minimum 100 l/ha wody. Jednoczesne stosowanie BioCal i nawozów zawierających saletrę wapniową może wpłynąć na pogorszenie efektu wybarwienia owoców i spowodować opóźnienie dojrzewania.
Jabłonie: w celu ograniczenia chorób fizjologicznych i polepszeniu zdolności
przechowalniczej owoców, poprawy wybarwiania owoców.
Dawka 1l/ha
Minimum 4 zabiegi w fazach:
1. 20–30% kwiatów otwartych
2. Bezpośrednio po kwitnieniu (jeżeli pierwszy zabieg był niemożliwy do wykonania,
należy użyć podwójną dawkę preparatu)
3. 4 tygodnie po kwitnieniu
4. 4 tygodnie przed planowanym zbiorem
Kapusta pekińska, Kapusta głowiasta: w celu ograniczeniu występowania chorób
fizjologicznych (wewnętrzne zbrunatnienie główek „tipburn”, plamistość pieprzowa)
i poprawy jakości plonu.
Dawka 1–1,5 l/ha
Minimum 3 zabiegi w fazach:
- Podlewanie rozsady
- Przed zamknięciem główek
- 2 tygodnie po zamknięciu główek
Sałata: w celu ograniczenia występowania chorób fizjologicznych oraz poprawy jakości plonu
Dawka 1–1,5 l/ha
Minimum 3 zabiegi:
- Podlewanie rozsady
- 10–14 dni po wysadzeniu
- Tuż przed zamknięciem główki
Czereśnie i Wiśnie: w celu poprawy jakości planu i redukcji pękania owoców
Dawka 1 l/ha
Minimum 4 zabiegi:
- W fazie białego pąka
- W czasie opadania płatków
- W fazie wzrostu zawiązków
- 3 tygodnie przed zbiorem
Truskawki i rośliny jagodowe: w celu ograniczenia chorób fizjologicznych
i poprawy jakości plonu
Dawka 1 l/ha
Zabiegi rozpocząć tuż po rozpoczęciu kwitnienia i powtarzać co 10–14 dni
(częstsze zabiegi wykonywać w warunkach stresu)
Pomidor, Papryka, Ogórek: w celu ograniczenia wystąpienia chorób fizjologicznych
(tj. sucha zgnilizna) i zwiększenia zawartości ekstraktu (BRIX)
oraz poprawy jakości plonu (większa jędrność).
Dawka 1 l/ha
Pierwszy zabieg wykonać w początku kwitnienia następne w odstępach co 3 tygodnie