Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Przebarwienia ogonków i szypułek owocowych.

Komunikat XIX z dnia 12.06.2015

 

Przebarwienia ogonków i szypułek owocowych

 

Jak wynika z informacji docierających od Plantatorów, w niektórych rejonach kraju pojawiają się na roślinach charakterystyczne przebarwienia przyszypułkowe ogonków owocowych truskawki (fot. 1). Najczęściej przebarwienia takie obserwowane są na odmianie Onebor (Marmolada), chociaż niektórzy Plantatorzy donoszą również o zmianie barwy ogonków owocowych na innych odmianach.

sprzedam truskawki

Fot. 1. Przebarwienia przyszypułkowe ogonków owocowych na odmianie Onebor (Marmolada).

 

Powodem powstania tego rodzaju przebarwień jest najczęściej reakcja fizjologiczna roślin obciążonych dużą liczbą owoców na niekorzystne czynniki środowiskowe takie jak:

  • gwałtowne zmiany temperatury,
  • zmiany wilgotności gleby,
  • zmiany intensywności nasłonecznienia,
  • gradobicie.

Niekiedy powodem powstania przebarwień ogonków owocowych oraz części przyszypułkowej może być również nadmierna intensyfikacja zabiegów ochrony lub dokarmiania pozakorzeniowego.

 

Powodem powstania podobnych przebarwień szypułek i ogonków owocowych może być infekcja chorobowa na owocach (fot. 2), żerowanie szkodnika (np. przędziorka) lub za słabe odżywienie azotem (fot. 3).

 

sprzedaz truskawek

Fot. 2. Przebarwienia części przyszypułkowej będące objawem infekcji chorobowej na owocach  (Odm. Alba, okolice Oświęcimia, 25.05.2015).

 

W przypadku pojawienia się przebarwień wywołanych infekcją chorobową na owocach w części przyszypułkowej w okolicach pojawiających się przebarwień łatwo można dostrzec miejsce infekcji w postaci ciemnych gnilnych plam.

switch oprysk na truskawki

Fot.3. Przebarwienia ogonków i szypułek owocu będące objawem niedostatecznego odżywienia azotem (odm. Fleurette, Zachodniopomorskie 29.05.2015).

 

Aby prawidłowo zdiagnozować przyczynę powstania tych przebarwień należy dokładnie przyjrzeć się roślinom eliminując kolejno poszczególne możliwości i podejmując odpowiednie środki zaradcze.

 

W przypadku, gdy powstanie tego typu przebarwień przyszypułkowej części ogonków owocowych jest wynikiem reakcji fizjologicznej można wykonać zabieg dokarmiania pozakorzeniowego nawozem o podwyższonej zawartości fosforu w dolnej zalecanej dawce:

 

 OSD Fosfor 2 kg na 1000 litr wody  z dodatkiem Terra Sorb Complex  0,5 l/ha.

 

Zabieg wykonać z zachowaniem minimum siedmiodniowego odstępu od poprzedniego dokarmiania pozakorzeniowego oraz od zbioru owoców. Przed połączeniem tego zabiegu z innymi agrochemikaliami należy sprawdzić możliwość wykonania danej mieszanki i pamiętać o konieczności zachowania bezpiecznego stężenia fizjologicznego cieczy roboczej dla roślin.

 

dr hab. Zbigniew Jarosz

Katedra Uprawy i Nawożenia

Roślin Ogrodniczych

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

 

Produkty wspomniane w tym materiale

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...

Wsparcie krzewów borówki po zbiorach owoców

Pogodowe „niespodzianki” nie ominęły także plantacji borówki amerykańskiej. Borówki zakwitły...

Kompleksowa mikoryzacja truskawek. Mikoryza truskawek w pigułce

Truskawki na mecie i starcie Zbiory owoców na plantacjach truskawek...

Ordzawienia na korzeniach pietruszki

Ordzawienia występujące na korzeniach pietruszki to prawdziwe utrapienia plantatorów. Korzenie...

Warzywa ciepłolubne – wsparcie na starcie: SLICK, MycoTech BIO i NURSPRAY HC

Mamy początek maja, większość plantatorów papryki i bakłażanów, ogórków czy...

Jak wspomóc regenerację roślin po przymrozkach?

Niestety, po praktycznie dwóch i pół miesiąca niespotykanie ciepłej, a...

Jak przygotować rośliny na stresy: suszy, przegrzania, nadmiernego promieniowania

Stres wodny rozumiany jest jako niedobór wody w tkankach roślin....

Korzyści wynikające z mikoryzy

Rozbudowany system korzeniowy Wpływ mikoryzy na zaopatrzenie roślin w wodę...

Woda to życie – część 4. Jak zwiększyć wykorzystanie wody przez rośliny za pomocą mikoryzy?

Prowadząc produkcję rolniczą czy ogrodniczą gospodarujemy na skalę naszego gospodarstwa...

Woda to życie. Część 3. Jak oszczędzać wodę przeznaczoną do nawadniania? (SLICK)

Poprzedni materiał poświęciliśmy zjawisku retencji – zatrzymywania wody w glebie....

Woda to życie. Część 2. Retencja wody w glebie i pobieranie z gleby przez rośliny. (BLACKJAK)

Niestety, nie cała woda, która znajduje się w glebie jest...