Ochrona pomidora
Jeżeli chodzi o ochronę to ogólne zasady są następujące. Podczas wzrostu wegetatywnego stosujemy przemiennie środki o działaniu systemicznym. W zależności od przebiegu pogody preparaty systemiczne można przeplatać z preparatami kontaktowymi, Trzeba też zwrócić uwagę, że niektóre preparaty tzw generyczne maja inne nazwy a te same substancje aktywne. Tych samych substancji w preparatach systemicznych nie powinno używać się częściej niż 2-3 razy w jednym sezonie, jak również nie powinno się ich używać kilkakrotnie po sobie w tzw bloku. Takie postępowanie może bardzo szybko doprowadzi do uodpornienia się patogenów na daną substancję aktywną.
Po przyjściu fazy intensywnego wzrostu wegetatywnego, czyli w momencie wiązania pierwszych owoców i intensywnego kwitnienia można z preparatów systemicznych zrezygnować na rzecz substancji kontaktowych i lokalnie wgłębnych. Jednak trzeba pamiętać, że decyzje jakimi substancjami opryskiwać rośliny determinują warunki meteorologiczne.
Po rozpoczęciu dojrzewania owoców trzeba pamiętać o preparatach zawierających strobilurynę. Substancja ta zabezpiecza przed szeroką gamą chorób. Między innymi przed antraknozą i szarą pleśnią, które mogą wystąpić w czasie zbiorów. Plantacje należy chronić do końca zbiorów. Wielu producentów o tym zapomina i po rozpoczęciu zbiorów przestaje chronić plantacje co skutkuje znaczą utratą plonów zwłaszcza pod koniec wegetacji.
Do zabiegów fungicydowych, szczególnie preparatami kontaktowymi należy dodawać adiuwanta Protector w celu uzystaknani lepszego pokrycia liści i ochrony substancji aktywnej przed zmywaniem.