Skuteczność z natury
Precyzyjnie dostarcza wapń
Czym jest BioCal?
Jest to najnowszej generacji nawóz zapobiegający
problemom z prawidłową dystrybucją
wapnia w roślinach. Działa na zupełnie innej
zasadzie niż nawozy tradycyjne. Ułatwia optymalną
dystrybucję wapnia do wszystkich organów
nawet w warunkach stresowych. Dzięki
precyzyjnej dystrybucji wapnia pozwala roślinie
na optymalne wykorzystanie potencjału.
Skład preparatu:
5% CaO
3,5% Zn
+ technologia Calfl ux
zapobiega między innymi:
gorzkiej plamistości podskórnej jabłek
• suchej zgniliźnie wierzchołkowej pomidora i papryki
• tipburnowi w kapuście pekińskiej
• chorobom fi zjologicznym w innych roślinach
ABY KOMÓRKA POBRAŁA WAPŃ MUSZĄ W NIEJ BYĆ AUKSYNY !!!
BioCal zastępuje naturalne auksyny w transporcie wapnia i dzięki temu uniezależnia roślinę od naturalnego cyklu hormonalnego
Dodatkowe efekty:
• poprawa wybarwiania owoców
• większa zawartość ekstraktu w owocach i warzywach (Brix)
• lepsze właściwości przechowalnicze owoców i warzyw
• lepsze właściwości transportowe owoców miękkich
• większa odporność roślin na choroby
Uwagi
Mieszanie: BioCal można mieszać z większością znanych
nawozów dolistnych i agrochemikaliów.
Nie mieszać z nawozami zawierającymi fosfor, chyba
że konkretna mieszanina znana jest jako kompatybilna.
Stosować rekomendowaną dawkę BioCal
w minimum 100 l/ha wody.
Jednoczesne stosowanie BioCal i nawozów zawierających
saletrę wapniową może wpłynąć na pogorszenie
efektu wybarwienia owoców i spowodować opóźnienie
dojrzewania.
Jabłonie: w celu ograniczenia chorób fi zjologicznych i polepszeniu zdolności
przechowalniczej owoców, poprawy wybarwiania owoców
Kapusta pekińska, Kapusta głowiasta: w celu ograniczeniu występowania chorób
fi zjologicznych (wewnętrzne zbrunatnienie główek „tipburn”, plamistość pieprzowa)
i poprawy jakości plonu
Dawka 1 l/ha
Minimum 4 zabiegi w fazach:
1. 20–30% kwiatów otwartych
2. Bezpośrednio po kwitnieniu (jeżeli pierwszy zabieg był niemożliwy do wykonania,
należy użyć podwójną dawkę preparatu)
3. 4 tygodnie po kwitnieniu
4. 4 tygodnie przed planowanym zbiorem
Dawka 1–1,5 l/ha
Minimum 3 zabiegi w fazach:
1. Podlewanie rozsady
2. Przed zamknięciem główek
3. 2 tygodnie po zamknięciu główek
Sałata: w celu ograniczenia występowania chorób fi zjologicznych,
oraz poprawy jakości plonu
Dawka 1–1,5 l/ha
Minimum 3 zabiegi:
1. Podlewanie rozsady
2. 10–14 dni po wysadzeniu
3. Tuż przed zamknięciem główki
Czereśnie i Wiśnie: w celu poprawy jakości plonu i redukcji pękania owoców
Dawka 1 l/ha
Minimum 4 zabiegi:
1. W fazie białego pąka
2. W czasie opadania płatków
3. W fazie wzrostu zawiązków
4. 3 tygodnie przed zbiorem
Truskawki i rośliny jagodowe: w celu ograniczenia chorób fi zjologicznych
i poprawy jakości plonu
Dawka 1 l/ha
Zabiegi rozpocząć tuż po rozpoczęciu kwitnienia i powtarzać co 10–14 dni
(częstsze zabiegi wykonywać w warunkach stresu)
Pomidor, Papryka, Ogórek: w celu ograniczenia wystąpienia chorób fi zjologicznych
(tj. sucha zgnilizna) i zwiększenia zawartości ekstraktu (BRIX)
oraz poprawy jakości plonu (większa jędrność).
Dawka 1 l/ha
Pierwszy zabieg wykonać w początku kwitnienia następne w odstępach co 3 tygodnie