Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone

Uprawa jabłek i ich magazynowanie.

Opis jak najlepiej przechowywać zebrane jabłka.

W pomieszczeniach do przechowywania jabłek na zimę, należy zadbać o odpowiednią temperaturę, wilgotność oraz wentylację. Jabłka są delikatnymi owocami. Jeśli chcemy, aby przetrwały zimę należy się z nimi zajmować ostrożnie. Zwłaszcza po zbiorze, kiedy to najbardziej są narażone na wszelkie uszkodzenia i odbicia.

Do przechowywania nie wolno brać jabłek nadgniłych, ponieważ z takich owoców szybko rozprzestrzeniają się choroby przechowalnicze. Przechowujemy tylko zdrowe jabłka bez obić i uszkodzeń skórki.

Najlepiej przechowuje się jabłka na zimę w specjalnie do tego przeznaczonych chłodniach, które zapewniają odpowiednie warunki. Jeśli nie ma możliwości na chłodnie to przechowujemy jabłka w pomieszczeniach chłodnych, o dużej wilgotności i dobrze wentylowanych. Wilgotność powinna wynosić ok. 90%, aby jabłka nie zwiędły i nie przejrzały. Takie warunki można uzyskać polewając podłogę przechowalni wodą. Temperatura w przechowywani jabłek powinna wynosić od 0° do 4°. Jeśli temperatura spadnie poniżej 0° to jabłka bardzo szybko przemarzną. Natomiast, jeżeli temperatura będzie wyższa niż 4°, to jabłka prędzej dojrzeją, przez co okres przechowywania się skróci. Dodatkowo przechowalnia powinna posiadać sprawny system wentylacyjny. Dzięki temu w przechowalni nie będzie etylenu, który wydzielają dojrzewające jabłka. Ważne jest, aby wentylacja eliminowała etylen z przechowalni, ponieważ przyspiesza on dojrzewanie owoców.

Jabłka należy przetrzymywać w drewnianych skrzyniach. Ważne jest, aby przed włożeniem owoców do skrzynki wyłożyć jej dno makulaturą, oraz żeby przykryć owoce gazetami. Zabieg ten powoduje, że zbiera się dwutlenek węgla, który hamuje dojrzewanie owoców.

Ważne jest, aby regularnie kontrolować stan jabłek. Należy obserwować czy przechowywane owoce nie mają oznak jakiejś choroby przechowalniczej jabłek, takiej jak gorzka zgnilizna, szara pleśń, brunatna zgnilizna czy innej. Zarażone jabłka, należy natychmiast usunąć. Najlepszym sposobem zapobiegania chorobom przechowalniczym jest opryskiwanie owoców jeszcze w sadzie. Warto również pamiętać, aby jabłka delikatnie zrywać z drzew i układać do skrzynek, tak aby ich nie obić ani nie uszkodzić skórki.

 

Źródło: http://www.grebalow.eu/historia-grebalowa/62-hobby-zamilowania/w-ogrodzie-i-na-dzialce/jesien

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze artykuły

Te artykuły cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

TrichoTech BIO – zdrowe i aktywne korzenie

Z prawdziwą radością przekazujemy na ręce naszych Klientów kolejne już...

Zjawisko zmęczenia gleby

Ze zjawiskiem zmęczenia gleby, coraz częściej spotykamy się w naszych...

Papryka na wspomaganiu z Bioagris

Papryka jest gatunkiem o wysokich wymaganiach glebowo-klimatycznych i pokarmowych. Jej...

Biocal w sałatach i „pekinkach” – lepiej zapobiegać niż się leczyć

Tipburn jest groźnym zaburzeniem fizjologicznym, który może występować na wielu...

MycoTech BIO w malinie – wyniki doświadczeń

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą...

Preparaty Bioagris w doświadczeniach Doradcy Jagodowego

Do rozpoczęcia nowego sezonu truskawkowego mamy jeszcze sporo czasu. Zarówno...

NURSPRAY HC w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

SLICK w doświadczeniach – borówka

Borówka amerykańska ma specyficzne wymagania glebowo-klimatyczne. Zawdzięcza to, jak się...

MycoTech BIO w doświadczeniach – papryka

Miniony sezon, dla Producentów papryki, z uwagi na: zawirowania ekonomiczne,...

SLICK i NURSPRAY w doświadczeniach – papryka

Sezon w naszym największym zagłębiu paprykowym praktycznie już się zakończył....

Mikoryza w szklarniowej uprawie warzyw. Czy to ma sens?

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych w produkcji warzyw w uprawach glebowych prowadzonych...

Jak „ożywić” glebę po chemicznym odkażaniu

Środowisko, jakim jest gleba sprzyja występowaniu ogromnej mnogości organizmów żywych...

Skuteczniejsze chemiczne odkażanie gleby i podłoży ze SLICK

Wieloletnia uprawa tych samych gatunków lub gatunków blisko spokrewnionych na...

Nawozy NHDelta w pszenicach ozimych

Współcześnie uprawiane odmiany pszenic mają bardzo wysoki potencjał plonowania, jednak...

Pietruszka – ostatnie zabiegi

Nieuchronnie aczkolwiek powoli zbliżają się zbiory korzeni pietruszki do przechowywania....

Nawozy NHDelta w rzepaku ozimym

Plony rzepaku zależą wprost od ilości wyprodukowanej przez rośliny biomasy,...

NHDelta – więcej niż nawóz azotowy

Dokarmianie dolistne azotem jest stałym elementem produkcji roślinnej. Praktyka ukazuje,...

Skuteczniejsza ochrona przedzbiorcza jabłek i gruszek

Nieuchronnie, aczkolwiek powoli, zbliża się termin zbioru jabłek gruszek, a...

Maliny letnie po zbiorach owoców – czas na mikoryzację

W ostatnich latach maliny uprawiane pod osłonami stają się prawdziwą,...

Kapusta głowiasta „nie lubi” upałów

Kapusta jest typową rośliną klimatu umiarkowanego stąd jej niewielkie wymagania,...