Ładowanie..

YouTube Youtube
793 797 767 Telephone
TikTok

Uprawa jabłek i ich magazynowanie.

Opis jak najlepiej przechowywać zebrane jabłka.

W pomieszczeniach do przechowywania jabłek na zimę, należy zadbać o odpowiednią temperaturę, wilgotność oraz wentylację. Jabłka są delikatnymi owocami. Jeśli chcemy, aby przetrwały zimę należy się z nimi zajmować ostrożnie. Zwłaszcza po zbiorze, kiedy to najbardziej są narażone na wszelkie uszkodzenia i odbicia.

Do przechowywania nie wolno brać jabłek nadgniłych, ponieważ z takich owoców szybko rozprzestrzeniają się choroby przechowalnicze. Przechowujemy tylko zdrowe jabłka bez obić i uszkodzeń skórki.

Najlepiej przechowuje się jabłka na zimę w specjalnie do tego przeznaczonych chłodniach, które zapewniają odpowiednie warunki. Jeśli nie ma możliwości na chłodnie to przechowujemy jabłka w pomieszczeniach chłodnych, o dużej wilgotności i dobrze wentylowanych. Wilgotność powinna wynosić ok. 90%, aby jabłka nie zwiędły i nie przejrzały. Takie warunki można uzyskać polewając podłogę przechowalni wodą. Temperatura w przechowywani jabłek powinna wynosić od 0° do 4°. Jeśli temperatura spadnie poniżej 0° to jabłka bardzo szybko przemarzną. Natomiast, jeżeli temperatura będzie wyższa niż 4°, to jabłka prędzej dojrzeją, przez co okres przechowywania się skróci. Dodatkowo przechowalnia powinna posiadać sprawny system wentylacyjny. Dzięki temu w przechowalni nie będzie etylenu, który wydzielają dojrzewające jabłka. Ważne jest, aby wentylacja eliminowała etylen z przechowalni, ponieważ przyspiesza on dojrzewanie owoców.

Jabłka należy przetrzymywać w drewnianych skrzyniach. Ważne jest, aby przed włożeniem owoców do skrzynki wyłożyć jej dno makulaturą, oraz żeby przykryć owoce gazetami. Zabieg ten powoduje, że zbiera się dwutlenek węgla, który hamuje dojrzewanie owoców.

Ważne jest, aby regularnie kontrolować stan jabłek. Należy obserwować czy przechowywane owoce nie mają oznak jakiejś choroby przechowalniczej jabłek, takiej jak gorzka zgnilizna, szara pleśń, brunatna zgnilizna czy innej. Zarażone jabłka, należy natychmiast usunąć. Najlepszym sposobem zapobiegania chorobom przechowalniczym jest opryskiwanie owoców jeszcze w sadzie. Warto również pamiętać, aby jabłka delikatnie zrywać z drzew i układać do skrzynek, tak aby ich nie obić ani nie uszkodzić skórki.

 

Źródło: http://www.grebalow.eu/historia-grebalowa/62-hobby-zamilowania/w-ogrodzie-i-na-dzialce/jesien

Masz więcej pytań? Zadzwoń do konsultanta:

Najnowsze filmy

Te tematy cię zainteresują. Wybierz i kliknij, aby wiedzieć więcej.

Wpływ NHCa DELTA na wzrost zawiązków w sezonie następczym

Ochrona przed ordzawianiem pietruszki z Polyversum WP od Bioagris

Opóźnianie zbioru czereśni i ochrona termiczna z produktami Bioagris

Jak zwiększyć plon i jakość nasion zielonego groszku?

Jak powstrzymać opadanie zawiązków w uprawie papryki?

Sucha zgnilizna wierzchołkowa w uprawie papryki 🌶 Jak walczyć z niedoborem wapnia?

Choroby odglebowe w uprawie papryki 🌶 Jak skutecznie odbudować mikroflorę po odkażaniu?

Wzmocnienie rozsady warzyw kapustnych 🥬 Zbuduj plon od korzenia przy wsparniu mikroorganizmów

Produkcja rozsady papryki i wzmocnienie systemu korzeniowego. Zabiwgi produktami Bioagris.

MycoTech BIO w uprawie sałaty 🥬 – lepszy system korzeniowy i odporność.

Efekty stosowania BlackJak w uprawie kalafiora to super rozbudowany system korzeniowy.

Efekty stosowania BlackJak? Wspomaganie kiełkowania i ograniczenia stresu podczas przesadzania.

Skuteczność BlackJak od BioAgris na 576 szt tylko 5 wadliwych roślin!

Idealna pikówka? Poznaj BlackJak!

Odkażanie gleby jeszcze nigdy nie było tak proste! Utrzymaj odpowiednią wilgotność dzięki Slick!

Sposób na wysoki i jakościowy plon brokuła! Pozytywna rekomendacja dla Bioagris od plantatora.

Uzyskaliśmy silny system korzeniowy sałaty z biologicznym wspraciem preparatu Myco Tech BIO!

Mocno rozbudowany system korzeniowy i efektywne nawodnienie w uprawie papryki w tunelu.

Bioagris – wiedza dla Ciebie! Odcinek 2. Jak zapewnić roślinom odpowiednią ilość wapnia?

Podsumowanie doświadczeń w uprawie zielonego groszku. Zwyżka plonu i lepsza twardość.